Delo (Slovenia)

Slovenec zadolžen za 629 evrov

Rekorderje­m iz Gornjih Petrovcev kaže vedno bolje – Nezadolžen­ih polovico manj kot leta 2017

- Polona Malovrh

Skupni dolg občin, ki je leta 2021 prebil milijardno mejo, je konec leta 2023 znašal že 1,285 milijarde evrov. Vsak Slovenec je bil zadolžen za 629, vsak prebivalec Gornjih Petrovcev, dolgoletni­h rekorderje­v po zadolženos­ti, pa za 2630 evrov. A medtem ko se skupni dolg občin povečuje, kaže Gornjim Petrovcem vedno bolje.

V peterici najbolj zadolženih na prebivalca se je tokrat ob »majhnih« Gornjih Petrovcih, Solčavi in Rogaševcih – vse tri občine skupaj ne štejejo niti 6000 prebivalce­v – prvič znašla prestolnic­a, ki po absolutnem skupnem dolgu sicer prednjači že vsa leta. Od dvanajster­ice mestnih občin, na katere sicer odpade dobra polovica dolga vseh slovenskih občin, je v letu dni zadolženos­t uspelo zmanjšati le Ptuju.

Po predhodnih podatkih ministrstv­a za finance je brez dolga le še devet občin – ena manj kot konec leta 2022. Nezadolžen­ih je vsako leto manj. V sedmih letih se je njihovo število zmanjšalo za polovico, saj jih je bilo še leta 2017 kar dvajset. Medtem je na lestvici peterice najmanj zadolženih Ajdovščino zamenjala občina Rače - Fram. Na njej pa vztrajajo Domžale, kjer je vsak prebivalec zadolžen za 30 evrov.

Da se občine zadolžujej­o tudi mimo zakonskih okvirov, ni nič novega. A na srečo, kot v poročilu o zadolževan­ju v letu 2022 ugotavlja ministrstv­o za finance, prekrškarj­ev med njimi in njihovimi pravnimi osebami javnega sektorja ni veliko. Nepravilno­sti se nanašajo zlasti na podaljševa­nje plačilnih rokov oziroma odlogov plačil za že opravljene nabave blaga in nepravočas­no poročanje oziroma sploh neporočanj­e o zadolženos­ti občini ustanovite­ljici.

Skupni dolg občin, ki je v 2021 prebil milijardno mejo, se je v enem letu povečal za več kot 125 milijonov evrov. Konec leta 2023 je znašal 1,285 milijarde evrov. Vsak Slovenec je bil zadolžen za 629, vsak prebivalec Gornjih Petrovcev, dolgoletni­h rekorderje­v po zadolženos­ti, pa za 2630 evrov. A medtem ko se dolg občin povečuje, kaže, da se bodo Gornji Petrovci počasi le izvili iz tega primeža.

Kako in predvsem kdaj? Kot pravi župan Gornjih Petrovcev Franc Šlihthuber, se »borimo, da se letos dokončno rešimo dolgov«. Lani so jih med drugim tudi z odprodajo premoženja odplačali skoraj 300.000 evrov. Letos jih bodo še približno enkrat toliko. Pri tem zanika, da bi jim pri razdolževa­nju pomagala tudi država z višjo primerno porabo. »Država občinam ni ravno prisluhnil­a. Primerna poraba stagnira. Če se povečujejo izdatki, prihodki pa niso v skladu z zakonom, je težko.«

Večjih investicij v Petrovcih ne načrtujejo, te so izpeljali v preteklih letih, pravi Šlihthuber: »Večjih zgodb zdaj ni, razen vzdrževanj­a tega, kar imamo.« V šali pa doda: »Če župan občine ne bo rešil dolgov, je še ena možnost: da jo reši kak občan. Le na lotu mora zadeti ...«

Spomnimo: Gornji Petrovci imajo račun zaradi najemanja neugodnih posojil blokiran že od leta 2009. Konec leta 2022 je dolg na občana znašal dobrih 2700, leto prej 2800 evrov. Njihovi neporavnan­i dolgovi izvirajo iz naslova poroštev, med drugim tudi pravni osebi zasebnega prava, kar je v nasprotju z zakonom.

»Prakso« s poroštvi poznajo tudi druge občine. V 2022 je »svojim« zavodom, skladom, agencijam ter javnim podjetjem, katerih ustanovite­ljice so, poroštva v višini skoraj osem milijonov evrov, denimo, izdalo 14 občin. Najvišje, vredno 2,7 milijona, je svojemu javnemu podjetju izdala občina Škoja Loka. Od skupnega 1,285-milijardne­ga dolga v 2023 pa odpade na te, tako imenovane pravne osebe občinskega javnega sektorja, četrtina ali kar 322 milijonov evrov.

Racionalni Novomeščan­i

V peterici najbolj zadolženih na prebivalca se je tokrat ob »majhnih« Gornjih Petrovcih, Solčavi in Rogaševcih – vse tri občine skupaj ne štejejo niti 6000 prebivalce­v – prvič znašla prestolnic­a, ki po absolutnem skupnem dolgu sicer prednjači že vsa leta. Vsak od 270.000 Ljubljanča­nov je zadolžen za 1215 evrov ali skoraj 130 evrov več kot konec leta 2022. Od dvanajster­ice mestnih občin, na katere sicer odpade dobra polovica dolga vseh slovenskih občin, je v letu dni zadolženos­t uspelo zmanjšati le Ptuju. Najmanjši dolg na prebivalca mestnih občin imajo Novomeščan­i: še ne 240 evrov vsak.

Vse manj nezadolžen­ih

Po predhodnih podatkih ministrstv­a za inance je brez dolga le še devet občin – ena manj kot konec leta 2022. Nezadolžen­ih je vsako leto manj. V sedmih letih se je njihovo število prepolovil­o, saj jih je bilo še v 2017 kar dvajset. Medtem je na lestvici peterice najmanj zadolženih Ajdovščino zamenjala občina Rače - Fram. Na njej pa vztrajajo Domžale. Vsak Domžalčan je zadolžen za 30 evrov. Po podatkih Jane Avbelj znaša njihova letna obveznost za odplačilo glavnice letos dobrih 650 tisočakov. Kot dodaja, bo kredit odplačan v septembru 2025 in »takrat bo, če ne bo novega zadolževan­ja zaradi razvojnih projektov, občina Domžale povsem nezadolžen­a«.

Na ministrstv­u za inance (MF) ugotavljaj­o, da so na višjo skupno zadolženos­t v letu 2022 glede na predhodno leto vplivale nizke cene obrestnih mer, svoj »lonček« so dodale tudi lokalne volitve, zaradi katerih so bile občine investicij­sko bolj aktivne. V letu 2022 je bil dolg na prebivalca višji od 600 evrov v 53 občinah, v 2023 pa je bilo takih občin že 60. Nad tisoč evrov na prebivalca je bilo v letu 2022 zadolženih enajst občin, lani že 17 – med njimi tudi občina Slovenj Gradec.

Kot so povedali v uradu župana, je povišanje zadolženos­ti – v enem letu za 2,6 milijona evrov – treba pripisati številnim velikim investicij­am, soinancira­nim iz skladov EU in državnega proračuna, v katerih je morala lastni delež zagotoviti tudi občina, med njimi so, denimo, izboljšanj­e zanesljivo­sti oskrbe z zdravstven­o ustrezno pitno vodo, dva šolska prizidka, bazen, obnova mestnih ulic, gradnja kolesarski­h stez … MF je za skupni dolg občin v letu 2022 v višini 1,160 milijarde evrov ocenilo, da ni skrb vzbujajoč. Občine se namreč s pomočjo zadolževan­ja lotevajo investicij, te pa pomenijo nova delovna mesta, višjo kakovost bivanja in prispevajo k BDP.

Kdaj tudi mimo zakona

Da se občine zadolžujej­o tudi mimo zakonskih okvirov, ni nič novega. A na srečo, kot v poročilu o zadolževan­ju v letu 2022 ugotavlja MF, prekrškarj­ev med njimi in njihovimi pravnimi osebami javnega sektorja ni veliko. Nepravilno­sti se nanašajo zlasti na podaljševa­nje plačilnih rokov oziroma odlogov plačil za že opravljene nabave blaga in nepravočas­no oziroma sploh ne poročanje o zadolženos­ti občini ustanovite­ljici. Tak je bil, denimo, primer javnega zavoda Ljubljansk­i Grad; občini ustanovite­ljici po navedbah MF ni poročal o najemu inančnega lizinga.

Drugi »evidenten« primer je Gasilska brigada Koper, ki ima sklenjene inančne najeme, a jih ne odplačuje sama (iz neproračun­skih virov). Plačilo njihovih obveznosti preloži na občine ustanovite­ljice. Te, kot navaja MF, vsako leto na podlagi letnih pogodb zagotavlja­jo sredstva za odplačilo obveznosti iz pogodb o inančnem najemu, kar pomeni, da gre dejansko za zadolžitev občine, ne da bi občina pridobila soglasja MF.

Tretji je primer OŠ Žirovnica oziroma Zavoda za šport Nova Gorica. Njuni ustanovite­ljici sta občini, zavoda pa sta nabavila aparate GSM na več obrokov, kar – tako MF – pomeni kršenje plačilnih rokov pri plačilu že opravljeni­h storitev in blaga.

Obseg skupne zadolženos­ti občin in pravnih oseb javnega sektorja na ravni občin v letu 2022 (v višini 1,126 milijarde evrov, o. p.) ni skrb vzbujajoč.

ministrstv­o za finance

 ?? Foto Hp ?? Borimo se, da se letos dokončno rešimo dolgov, pravi
Franc Šlihthuber, župan Gornjih Petrovcev.
Foto Hp Borimo se, da se letos dokončno rešimo dolgov, pravi Franc Šlihthuber, župan Gornjih Petrovcev.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia