Delo (Slovenia)

Zaradi otrokovega dejanja obsodili tudi očeta

-

Porota v Michiganu je spoznala za krivega nenaklepne­ga uboja tudi očeta Ethana Crumbleyja, ki je pred dvema letoma izvedel strelski pohod po šoli ter ubil štiri najstnike in ranil sedem ljudi. Enako odločitev kot za Jamesa Crumbleyja je prejšnji mesec sprejela tudi za mamo Jennifer Crumbley. Mami in očetu grozi do 15 let zapora, njun sin pa že prestaja dosmrtno kazen brez možnosti pomilostit­ve, je poročal BBC. Tokrat se je prvič zgodilo, da so zaradi otrokovega dejanja obsodili starše.

Tožilka Karen McDonald je poudarila, da se oče ni odzval na sinove psihične potrebe, s čimer bi lahko preprečil tragično dejanje. »Crumbley se je na tragičen način odpovedal sinu. Ni opravil svoje zakonske dolžnosti, da bi preprečil umor otrok,« je opozorila. Njegova odvetnica Mariell Lehman ga je branila, da se ni zavedal, da bi moral druge zaščititi pred svojim sinom, saj ni vedel, kaj namerava storiti. James Crumbley, ki je sinu kupil orožje, se na sodbo tako rekoč ni odzval, je pa bila pričakovan­a, saj je porota prejšnji mesec spoznala za krivo tudi njegovo ženo. Ta je med sojenjem priznala, da je mož le nekaj dni pred napadom sinu kupil pištolo kot predčasno božično darilo, naslednji dan pa ga je odpeljal na strelišče. Zatrdila je, da ni mogla na podlagi ničesar sklepati, da je njen sin sposoben izvesti tako nasilno dejanje.

Učiteljica na srednji šoli v Oxfordu je zakonca 30. novembra 2021, na dan strelskega napada, poklicala v šolo, saj je bila zaskrbljen­a zaradi risbe z nasilno vsebino, ki jo je našla na mizi njunega takrat 15-letnega sina. Svetovala jima je, naj ga pošljeta na svetovanje, vendar sta se uprla, fant pa se je vrnil v razred. Pozneje je s pištolo, ki jo je imel skrito v nahrbtniku, izstrelil več kot 30 nabojev in umoril štiri dijake.

 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia