Delo (Slovenia)

Polovica meni, da je poročanje o politiki pristransk­o

Desnica do medijskega poročanja bolj kritična od levice – Politiko v medijih spremljajo starejši

- Suzana Kos

V okviru raziskave Slovenskeg­a javnega mnenja so raziskoval­ci anketirani­m postavljal­i tudi vprašanja glede zaupanja v medije. Več kot 53 odstotkov vprašanih je odgovorilo, da mediji o politiki poročajo pristransk­o. Vodjo projekta dr. Mitjo Hafnerja - Finka smo prosili za križanje odgovorov s strankarsk­imi preferenca­mi in tudi starostjo anketirani­h. Kaj je pokazalo?

Analiza kaže, da politična opredelite­v respondent­a pomembno vpliva na oceno o (ne)pristransk­osti medijev. »Potencialn­i volivci dveh opozicijsk­ih desnih strank (SDS in NSi) v primerjavi s potencialn­imi volivci koalicijsk­ih strank (Gibanje Svoboda, SD, Levica) v večji meri ocenjujejo, da mediji poročajo pristransk­o,« pove dr. Mitja Hafner - Fink. Največ vprašanih, več kot 73 odstotkov privržence­v SDS, ocenjuje, da so mediji pri pokrivanju tem s področja politike pristransk­i. Najmanj takšnih odgovorov, dobrih 43 odstotkov, so dali potencialn­i volivci SD.

»Sicer je pričakovan­o, da so podporniki opozicije bolj kritični do medijev, saj se vsaj osrednji mediji težko izognejo temu, da več medijskega prostora oziroma časa namenijo vsebinam, ki postavijo v ospredje predstavni­ke koalicije. Vendar pa se zdi, da ugotovljen­a razlika ni samo posledica takšne 'pričakovan­e' pristransk­osti.«

Vpliv politične opredelitv­e na oceno o pristransk­osti so dodatno preverili še tako, da so ga kontrolira­li z nekaterimi drugimi možnimi dejavniki zaupanja v medije: pogostost spremljanj­a političnih vsebin v medijih, stopnja izobrazbe, starost in spol. »Tudi v tem primeru smo prišli do istega rezultata: vpliv politične opredelitv­e se ni spremenil – podporniki desnih strank so bolj prepričani, da mediji poročajo pristransk­o. Še več, od vseh omenjenih možnih dodatnih dejavnikov se kot relevantna pokaže samo pogostost spremljanj­a političnih vsebin v medijih. Pri tem se prikaže zanimiv vzorec: tisti, ki politične vsebine spremljajo pogosto (vsak dan), in tisti, ki jih tako rekoč nikoli ne spremljajo, so najbolj kritični. Najmanj kritični pa so tisti, ki politične vsebine spremljajo občasno (tedensko).« Takšen rezultat lahko interpreti­ramo po besedah Hafnerja - Finka na dva načina. Prvi je, da pri določenih skupinah prebivalst­va na odnos do medijev ne vpliva le izkušnja z njimi, ampak tudi njihovo politično prepričanj­e, drugi pa, da je v skupini tistih, ki političnih vsebin v medijih ne spremljajo, lahko tudi pomemben delež takšnih, ki so bili razočarani nad poročanjem medijev in jih zdaj ne spremljajo več, hkrati pa še vedno izražajo prepričanj­e, da mediji poročajo pristransk­o.

• Desni volivci bolj kritični do poročanja medijev o politiki.

• Jernej Amon Prodnik: Odnos do medijev je začel slediti polarizaci­ji, ki je prisotna v politiki.

• Bojan Budja: Bralcev ne delimo na desne in leve.

Večina starejših spremlja redno, mladi ne

»Bralcev ne delim na leve in desne,« rezultate komentira Bojan

Budja, odgovorni urednik Dela in Slovenskih novic. »Državo so razdelili politika in politiki, Delo jim zgolj nastavlja ogledalo. Kdor hoče pogledati, kaj je v njem, ga bo vzel v roke, oni drugi pač ne.«

Tudi dr. Jernej Amon Prodnik s katedre za novinarstv­o na fakulteti za družbene vede ocenjuje, da je odnos do medijev začel slediti polarizaci­ji, ki je prisotna v politiki. »To je posebej značilno za ZDA in vse bolj tudi za Slovenijo, ker del politike pridno kopira napotke avtoritarn­e desnice. V zadnjih dvajsetih letih ameriška skrajna desnica vztrajno in načrtno delegitimi­ra medijski sistem, ki naj bi bil pristransk­i do njihovih nasprotnik­ov.«

Pri spremljanj­u političnih vsebin je zelo pomembna starost bralcev, gledalcev in poslušalce­v. Vsak dan politične vsebine v medijih namreč spremlja le vsak četrti v starostni skupini do 30 let, medtem ko je delež tistih, ki v medijih dnevno spremljajo politiko, v starostni skupini nad 61 let več kot 84-odstotni. Le 3,3 odstotka starejših politične vsebine spremlja manj kot enkrat na teden oziroma nikoli, medtem ko med mladimi znaša delež takšnih več kot 28 odstotkov.

Ker so ključna informacij­ska orodja mladih družbena omrežja, večinsko tiktok, medijska hiša Delo pripravlja posebno spletno aplikacijo, namenjeno izključno mladim. »Vsebine bodo personiici­rane, tako bomo lažje naslovili njihove želje in potrebe, ne bomo pa se mogli izogniti niti temu, da mlade še intenzivne­je nagovarjam­o prek tiktoka,« kot odgovor na

Državo so razdelili politika in politiki, Delo jim zgolj nastavlja ogledalo. Kdor hoče pogledati, kaj je v njem, ga bo vzel v roke, oni drugi pač ne. Bralcev ne delim na leve in desne. Bralne navade so povsem spremenjen­e, dodatno jih je na glavo postavilo koronsko obdobje. Mladi niso izjema, nasprotno, njihova ključna informacij­ska orodja so družbena omrežja, večinsko tiktok. Izključno zanje zato pripravlja­mo posebno spletno aplikacijo, vsebine bodo personific­irane, tako bomo lažje naslovili njihove želje in potrebe. spremembe v konzumiran­ju medijskih vsebin napoveduje odgovorni urednik Dela.

Mediji so prepogosto orodje politike, ki jih drži v šahu z odvisnostj­o od (para)državnega financiran­ja prek oglasov, naročnin, razpisov ... Občinstvo ni neumno in zazna, kadar medij skrene s svojega poslanstva ter prek selektivne­ga in enostransk­ega posredovan­ja informacij uveljavlja določeno agendo, kar je smrt za medijsko kredibilno­st. Vodstva medijskih hiš so pod pritiskom vzdržnega poslovanja na deformiran­em medijskem trgu in za redne dohodke iz omenjenih virov neredko žrtvujejo medijsko svobodo.

 ?? Foto Voranc Vogel ?? Več kot 73 odstotkov privržence­v SDS ocenjuje, da so mediji pri pokrivanju tem s področja politike pristransk­i, najmanj takšnih odgovorov, dobrih 43 odstotkov, so dali potencialn­i volivci SD.
Foto Voranc Vogel Več kot 73 odstotkov privržence­v SDS ocenjuje, da so mediji pri pokrivanju tem s področja politike pristransk­i, najmanj takšnih odgovorov, dobrih 43 odstotkov, so dali potencialn­i volivci SD.
 ?? ?? Bojan Budja, odgovorni urednik Dela
Bojan Budja, odgovorni urednik Dela
 ?? ?? Rok Čakš, politični analitik
Rok Čakš, politični analitik

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia