Delo (Slovenia)

Olimpijo v lovu na Celje lovi Maribor

Po tretjem zaporednem neodločene­m izidu prvaki že 12 točk za Celjani, ki so v 27. kolu 1. SNL v 93. minuti premagali Radomljane – Josip Iličić kot v starih časih

- Gorazd Nejedly Bveč na www. delo. si

Bitka za prvaka je v zadnjih izdihljaji­h, saj Olimpija v 27. kolu 1. SNL svoje naloge v mestnem derbiju ni opravila, Celjani svojo in z zvrhano mero šampionske sreče proti zadnjim Radomljano­m so. Podprvaki iz minule sezone imajo pred branilci naslova s tekmo več 12 točk prednosti. Vse bližje je bitka za drugo mesto, Maribor se je po spektakula­rni zmagi proti Kopru približal Olimpiji le še na sedem točk zaostanka. Od tekmecev z dna lestvice so Domžale še tretjič v sezoni premagale Aluminij, Rogaška in Mura sta se razšli brez zmagovalca, točka pa je za obe moštvi zlata vredna. Prvenstvo se bo nadaljeval­o po reprezenta­nčnih tekmah, 29. t. m.

Celjani šampanjec že lahko hladijo. Srečo je izzval trener Damir Krznar, v 90. minuti je zamenjal desnega bočnega branilca Nejca Ajhmajerja. V igro je poslal hitronogeg­a Rolanda Aaronsa, ki je v drugem delu sezone zbral pičlih 54 minut na štirih tekmah. Toda v naslednjih minutah se je 28-letni Jamajčan spremenil v velikega junaka in najbrž zatrl še zadnja upanja zeleno-belih o tem, da bi lahko ubranili naslov prvaka. Njegov prodor po desni strani v 93. minuti, ko je v desetih metrih preigral in kot šprinter prehitel tekmeca ter s podajo pred vrata Uroša Koruna prisilil, da je žogo potisnil v lastno mrežo, je pomenil celjsko 19. zma

2019.

leta, in sicer 1. decembra, je Olimpija nazadnje premagala Bravo v Spodnji Šiški

go v sezoni in kar 12 točk prednosti pred Ljubljanča­ni.

Lanski podprvaki Celjani gredo zanesljivo proti drugemu naslovu naproti v zadnjih štirih letih. Pot ima logično posledico v minulem delu z vsakoletni­m višjim vlaganjem in uspešnim selekcioni­ranjem. Pri Olimpiji so v tej sezoni plačali davek za uspešno evropsko poglavje, a tudi za manj posrečeno selekcijo, s katero se tudi po zimskem premoru in prvih skupnih pripravah še srečuje trener Zoran Zeljković.

Bravo kot Olimpija

Olimpija je v Spodnji Šiški mestnega tekmeca zadnjič premagala 1. decembra leta 2019. Tudi v sobotnem mestnem derbiju ni bila blizu uspeha, kljub vodstvu v 45. minuti po prvem golu zimskega novinca Ivana Durdova. A trajalo je le dobre pol minute. Jakoslav Stanković je izenačil po projektilu z 10 m po podaji najboljšeg­a asistenta lige Matije Kavčiča.

»Neverjetno je, kako smo prejeli gol. V zadnji minuti imamo žogo, jo izgubimo in prejmemo gol. Večje neumnosti ne more biti,« je bentil Zeljković in še priznal, da so igrali slabo ter da bi nepoznaval­ski obiskovale­c tekme misli, da je Bravo Olimpija. »To me najbolj žalosti,« se je pridušal Zeljković, ki nikakor ne najde rdeče niti.

»Pred tekmo bi sprejel neodločen razplet, saj v zadnjih dveh dneh zaradi utrujenost­i nismo ustrezno trenirali, po tekmi zagotovo ne. Bližje smo bili zmagi.«

Aleš Arnol

Bravo tako ostaja v igri za Evropo in diha za ovratnik vijoličnim. »Pred tekmo bi sprejel neodločen razplet, saj v zadnjih dveh dneh zaradi utrujenost­i nismo ustrezno trenirali, po tekmi zagotovo ne. Imeli smo premoč, a smo premalokra­t prišli do zaključkov, premalo smo bili neposredni. Imam občutek, da smo bili bistveno bližje zmagi,« strnil analizo trener Brava Aleš Arnol.

Mojstrovin­e Josipa Iličića

Zadnje dejanje kola je pripadlo Josipu Iličiću. V mojstrskem slogu je popeljal Mariborčan­e do zmage v spektakula­rnem dvoboju, v katerem so tekmeci iz slovenske Istre igrali v višjem ritmu in prestavi le dvajset minut v 2. polčasu.. »Jojo« je podajal in zabijal v slogu Lionela Messija in spomnil na obdobje, ko je bil eden od najboljši nogometaše­v na svetu. Ob njem se je razigal tudi nekdanji Koprčan Maks Barišić, ki je svoj prvi prvenstven­i gol v vijoličnem dresu zabil prav svojim bivšim soigralcem. Še kakšnega več je Mariborčan­om preprečil koprski vratar Jan Koprivec.

»Ne vem, zakaj smo tako slabo vstopili v drugi polčas, ampak smo se hitro vrnili v igro. Prvi gol? Lahko bi ga zabil že na kakšni tekmi prej, ampak očitno velja zakon bivšega,« pa je bil Barišićev odziv v Ljudskem vrtu.

 ?? Foto Blaž Samec ?? Mestni derbi se za Timija Maxa Elšnika in druge zeleno bele, ki se v Spodnji Šiški ne znajdejo, ni izšel po željah.
Foto Blaž Samec Mestni derbi se za Timija Maxa Elšnika in druge zeleno bele, ki se v Spodnji Šiški ne znajdejo, ni izšel po željah.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia