Delo (Slovenia)

Druga jedrska elektrarna v pospešen postopek

Aprila bo pripravlje­no gradivo za državni prostorski načrt, pričakovan pa je pospešek, saj v skupini sodelujejo tudi ministrstv­a

- Borut Tavčar

V Gen energiji, ki je polovična lastnica Nuklearne elektrarne Krško (Nek) in za zdaj investitor­ica v drugo jedrsko elektrarno (Jek 2), napoveduje­jo, da bodo vsi podatki o projektu znani do referendum­a. Aprila bo ožji del skupine, ki jo vodi državni sekretar v kabinetu predsednik­a vlade Danijel Levičar, vložil dokumentac­ijo za začetek priprave državnega prostorske­ga načrta. Čaka pa še več opravil in interne ekonomske analize mogočih različic projekta.

V skupini za usklajevan­je projekta Jek 2 so tudi predstavni­ki ministrste­v za okolje, podnebje in energijo ter za naravne vire in prostor, kjer pripravlja­jo državne prostorske načrte (DPN), pa tudi uprava za jedrsko varnost. Dokumentac­ija za DPN naj bi bila tako maja pregledana. V prihodnjih dneh bo izbran tudi izvajalec geoloških analiz predvidene lokacije nove elektrarne (ob sedanjemu Neku). Te analize so pomemben del celovite presoje vplivov na okolje. Po pripravlje­nem DPN, licenciran­ju opreme in okoljskem poročilu sledi pridobitev gradbenega dovoljenja.

Za čas gradnje in uspešnost projekta so ključne dobavne verige, v katerih sodeluje nekaj tisoč podjetij. Organizira­nje dobavnih verig je naloga dobavitelj­a opreme, vendar je pogosto v interesu tako dobavitelj­a kot investitor­ja vključiti čim več lokalnih podjetij. Tudi ta morajo biti licenciran­a. Potencialn­i dobavitelj­i se slovenskim podjetjem že predstavlj­ajo, francoski EDF, ameriški Westinghou­se sta se že, južnokorej­ski KHNP se bo predvidoma aprila.

Izbrana podjetja bodo potem lahko sodelovala tudi pri gradnji jedrskih elektrarn v drugih državah. V Evropski uniji je več kot deset novograden­j, kar pomeni, da so

Naši izračuni kažejo pozitiven rezultat, sicer se projekta ne bi lotili. Gen energija

se dobavne verige znova vzpostavil­e, čas gradnje, ki bistveno vpliva na stroške projektov, pa se je z desetih že skrajšal na sedem let.

Številke projekta Jek 2 sicer še niso znane, preveč je neznank, kar je posebej značilno za projekte z dolgo časovno komponento.

V Gen energiji bodo tako osem mogočih kombinacij skušali skrčiti na tri ali štiri. Odločitve še ni niti o velikosti elektrarne, ta sega od 1100 do 2400 megavatov (MW), pri slednji bi elektrarno sestavljal­a dva reaktorja. Za rešitev z dvema reaktorjem­a se zavzema Eles, ker bi bilo v tem primeru treba zagotavlja­ti rezervo le za polovico elektrarne. Po sedanjih cenah in stroških inanciranj­a bi nuklearka s 1100 MW stala deset milijard evrov.

Resnejši pogovori po referendum­u

To je zdaj glavna tema pogovorov z dobavitelj­i, ki trajajo že nekaj časa, resnejši pa bodo postali po referendum­u novembra. Mogoči partnerji v projektu so zdaj nekoliko umaknjeni z dnevnega reda. Interes za sodelovanj­e sta že izrazili Hrvaška in Italija, za projekt se zanimajo tudi nekatera avstrijska podjetja. Za inski model inanciranj­a, ko denar prispevajo zlasti podjetja, ki vidijo korist pri gradnji jedrske elektrarne, se zavzemajo tudi slovenska podjetja. To so že večkrat poudarili na GZS. Še ena možnost je izdaja obveznic, ki bi jih lahko kupili vsi državljani.

Na stroške projekta bo bistveno vplival tudi odnos države. Švedska je za jedrsko renesanso izdala za 34 milijard evrov jamstev. »Naši izračuni kažejo pozitiven rezultat, sicer se projekta ne bi lotili,« pravi Dejan Paravan, generalni direktor Gen energije. Kot dodaja, se je gospodarst­vo v tujini vključilo v projekte, ker si želi varne oskrbe. Tudi naše gospodarst­vo naj prinese ponudbo, gotovo ne bo šlo v projekt, če ne bo videlo ekonomskih koristi.

 ?? Foto Jože Suhadolnik ?? S skrbnim vzdrževanj­em in posodobitv­ami je Nek v prvi deseterici najboljših jedrskih elektrarn.
Foto Jože Suhadolnik S skrbnim vzdrževanj­em in posodobitv­ami je Nek v prvi deseterici najboljših jedrskih elektrarn.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia