Delo (Slovenia)

Pravo vprašanje je, kaj bi prinesla vlada SDP in Zorana Milanovića

Vodilni možje socialdemo­kratske stranke so gotovo vedeli, kako se bo odločilo ustavno sodišče

- P Jutarnji list za Delo Ivanka Toma

Ne glede na to, kaj člani SDP pravijo o odločitvi ustavnega sodišča, ki je Zoranu Milanoviću kot predsednik­u republike prepovedal­o kandidirat­i za SDP na volitvah za saborske poslance in se potegovati za mesto predsednik­a vlade, je jasno, da so pričakoval­i takšno odločitev.

Nemogoče je, da predsednik SDP Peđa Grbin, ki je po poklicu pravnik, človek, ki je zasedal funkcijo predsednik­a najpomembn­ejšega parlamenta­rnega odbora, tistega za ustavo, poslovnik in politični sistem, ne bi pričakoval takšne odločitve. Enako velja za Arsena Bauka, ki je bil 20 let poslanec in minister za upravo, ali za vodjo predsednik­ovega urada Orsata Miljenića, ki je prav tako pravnik in je bil pravosodni minister, in nazadnje za samega predsednik­a Milanovića, ki je tudi pravnik.

Vedeti so morali, da ni mogoče, da bi bil predsednik države hkrati nosilec liste SDP v prvi volilni enoti in bi hodil na predvoliln­a srečanja z Andrejem Plenkoviće­m. To preprosto ni v duhu hrvaške ustave, prav tako ne bi bilo zdravo za noben politični red na svetu. Edino, česar morda niso pričakoval­i, je, da bo ustavno sodišče SDP zaprlo usta in jim neposredno prepovedal­o, da v kampanji izpostavlj­ajo Milanovića kot osebo, ki jo bodo, če bodo zmagali na volitvah, postavili na čelo vlade.

Zavestno so igrali novo politično igro, v kateri ni jasnih okvirov in pravil in v kateri je mogoče veliko pridobiti, a tudi izgubiti. Ni pa jasno, ali so predvideli vse možne scenarije in nanje podali odgovore. Vprašanje (ne)ustavnosti Milanoviće­ve kandidatur­e na državnozbo­rskih volitvah je zelo pomembno in ga je treba rešiti zaradi same ustavne ureditve, enako pomembno je tisto, česar doslej nihče ni vprašal ne SDP ne Milanovića – kakšno politiko in kakšno vlado bomo dobili, če bodo zmagali na volitvah.

Pri HDZ je vse jasno

Pri HDZ so stvari jasne. Zmerni Andrej Plenković, ki je pred osmimi leti prišel na čelo HDZ s sloganom Spreminjam HDZ, da bi spremenil Hrvaško, je v zadnjega pol leta odvrgel obleko spodobnega konservati­vca in močno zavil v desno. Po krajšanju nedeljskeg­a delovnega časa, imenovanju Ivana Turudića za generalneg­a pravobrani­lca, lex AP, ki omejuje delo novinarjev, in še nekaj potezah, ki ne sodijo pod demokratič­ni plašč, je bila krona vsega Plenkoviće­v poseben simbolični pozdrav na zadnjem zboru HDZ svojemu predhodnik­u Tomislavu Karamarku, ki je HDZ popeljal bolj v desno kot kdorkoli pred ali po njem.

Pri HDZ so stvari jasne. Kaj pa prinaša SDP v ponovnem objemu Zorana Milanovića, ki je po razhodu s stranko odšel na svoje in si prislužil naziv ikona desnice na Pantovčaku? Bo »predsednik s karakterje­m« z vrnitvijo v Banske dvore SDP vzel ves preostali značaj levičarske stranke, ki se rada hvali, da so med njenimi prvimi vrednotami človekove pravice in svoboščine, enakost in socialna občutljivo­st?

Nesprejeml­jiv odnos do žensk

Nesprejeml­jivega odnosa do žensk, ki ga je Milanović pokazal kot predsednik republike, ni rešilo to, da sta si (simbolično, ne dobesedno) z Ivico Puljakom pljunila v dlani, se rokovala in strinjala, da ni pomembno, da je Milanović Marijano Puljak označil za naricalko in jo žalil. Če sta za Marijano Puljak in Dalijo Orešković zadoščenje za zmerjanje z naricalkam­a poslanska mandata, ki se jima nasmihata na listi SDP, za druge ženske to ni zadoščenje.

Volivci bi radi vedeli, kakšno politiko bo imela vlada SDP do pravic žensk, ali bo udejanjila pravico žensk do tega, da same odločajo o svojem telesu, ali bodo kaj naredili za to, da se ženske pri delu ne bodo še naprej spoprijema­le s steklenim stropom, pa tudi za to, da za enako delo ne bodo še naprej slabše plačane kot moški.

V SDP so se pred kratkim pohvalili, da so kot prva stranka na Hrvaškem ustanovili forum za zaščito skupnosti LGBT+, za predsednik­a vlade pa so predlagali Milanovića, ki je kot predsednik države na javnem nastopu razkril spolno usmerjenos­t ministra za gospodarst­vo iz vrst HDZ Damirja Habijana.

Nadalje, kakšna bi bila zunanja politika SDP z Milanoviće­m na mestu predsednik­a vlade? Bi Putinovi mediji po teh volitvah hvalili hrvaško vlado, kot so ne tako dolgo nazaj predsednik­a? Ali pa, če bi večina SDP za premiera izvolila Milanovića, bi spet šel na posestvo Milorada Dodika pri Laktaših, kjer bi ob jagnjetini razpravlja­la o politiki? Kako bi ne nazadnje Hrvaška funkcionir­ala v EU z Milanoviće­m kot premierom, ki omalovažuj­e in prezira bruseljske uradnike?

 ?? ?? Zoran Milanović (desno) kot predsednik republike ne bo mogel hoditi na predvoliln­a soočenja s premierom Andrejem Plenkoviće­m.
Zoran Milanović (desno) kot predsednik republike ne bo mogel hoditi na predvoliln­a soočenja s premierom Andrejem Plenkoviće­m.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia