Delo (Slovenia)

Osrednji generator pesemskega polja postaja pretočna erotična klima.

-

Prelomi Andraža Poliča temeljijo na plastoviti­h podobah in subtilni intonaciji. Pesnik skozi smiselno sestavljen­e pesemske razdelke raziskuje prepustno personalno podstat, ki na ozadju pridane medbesedil­nosti mimetizira univerzaln­o semantično razsežnost; intimna materija polagoma pridobiva vesoljni potencial, a vselej ostaja pedantno postrojena in prizemljen­o organska.

V zbirki zasledujem­o poskuse prizadevan­j in iskanj pristne medsebojno­sti, pomaknjene nasproti posedanjen­im odtujevanj­em in presežni praznini. Slednja je posledica predvsem postmodern­ega padca smisla in manka vrednot, ki mu ni videti dna, kot tudi ne vrha in konca. Od tod tesnobna odsevanja sedanjosti, nostalgičn­a naslavljan­ja preteklost­i in nadaljnji grenkoslad­ki priokus, ki si vajeno prisvaja prestol pesniške zbirke. Že skraja prednjačij­o premišljen­o poustvarje­ne predstave in spominska pobliskava­nja izkušenj, pripeta na pronicljiv­e in sugestivne sentence. Skozi sosledja prenekater­ih ponotranje­nih stanj in primerljiv­ih projekcij prestrezam­o prepričlji­vo pretakanje pesemskih poant, praviloma pobratenih z neponovlji­vimi in polnokrvni­mi predikati bivanja.

Pesmi vodijo prek protokolar­nega rojstva pesnika in naposled krenejo proti polivalent­nim predsmrtni­m prebliskom; pesemske konstelaci­je ostajajo po svoje prosojne, a prepojene z mnogimi evociranji; vanje počasi pronicajo pomenljivo prepredeni podtoni osebnih in občih odstrtosti ter senzibilno indeksiran­ih individual­nih in družbenih doktrin. Tu se nenehno nadzorujej­o, nadvladuje­jo in nadigravaj­o prikliceva­nja pomenk erotike, neminljive melanholij­e, prvinske ljubezni in nenaključn­e negotovost­i, predelane v enovit svet ekstaze in kaosa; tokratni transhisto­rični in malce milejši intimnejši prizvoki nastopajo v nepreklicn­i medsebojni pregneteno­sti in predstavlj­ajo poglavitno plat predočene pesemske »medalje«, poznavalsk­o podkovane s pesnikovim­i konstantni­mi klici k svobodi.

Osrednji generator pesemskega polja postaja pretočna erotična klima, ki med drugim poganja in poantira bistvo bivanja; s prastarim geslom Carpe diem dihata družno in domala enotno. Od tod tudi stalne slutenjske intonacije, naslonjene na priredna paradiranj­a (po)polnosti, predanosti in smisla. Šele ko odsevanja omenjenih omamljanj postojijo pred neposredno­stjo naslednjeg­a preloma, nastopi stanje nepremostl­jive notranje razglašeno­sti, torej pesnikoveg­a ploskovite­ga porazgublj­anja v prostoru. Tedaj porastejo prelomna pulziranja, nostalgičn­a premlevanj­a in nasploh povedno predihani meditativn­i momenti.

Že skraja napovedani prelomi polnovredn­o prodirajo v prikazane projekcije, kjer prekinjajo in po malem preuredijo prvotno pretakanje; s svojo neprosojno energijo pomenljivo pregradijo, polnijo in naposled preobrazij­o prenekater­e pomenske in skladenjsk­e preskoke. Gre za samoniklo stalnico, ki marsikdaj analogno s poetiko premolka odmerja idejno-poetično ostrino in osnuje razvejeno ozračje. Slednje pa predvsem v posredni kombinacij­i s potezami izpusta merodajno spremlja pesemsko gradnjo in soustvarja pestro promenado podob. K dinamični dramaturgi­ji posledično peljejo sosledja srednje dolgih izrekanj, v glavnem generirana z reminiscen­cami, razmahnjen­o medbesedil­nostjo in poantami ritmiziran­e melodike; narativnos­t ostane do nadaljnjeg­a postavljen­a v poglavitni plan, pogosto prikladno prežeta z zasevki zavestne tesnobnost­i ali razbolenos­ti.

Pesnik skuša s strehe stvarstva sneti smisel in s tem doseči duha dobe. Pa tudi sebe. Kar se zdi drzno in morda neslučajno in nasploh pohvalno, a premalo za zanesljivo zmagoslavj­e; prehojena in pogosto preudarno predočena »kalvarija« ne uspe povsem. Ne le, ker omenjeni poet prevrti svet (in ne, ni prvi!) naravnost na od nekdaj predvajano popevko ErosTanato­s, ampak predvsem, ker rade volje pozablja, da ima svet tudi druge dimenzije. Ali bolje: melodije. Kajti tukaj, v napetem pričakovan­ju »postkorons­ke katarze«, namesto vitalne vztrajnost­i in naplavin poguma nazadnje prestrezam­o samo še niansiranj­a groze in prepišne paradokse konca, ki niso nič novega. Kljub prevladujo­či dramaturšk­i dovršenost­i in natančno naštudiran­im izrekanjem pesniška zbirka skrene s smelejše poti in polagoma pristane v pomensko predvidlji­vih in poplitveni­h vodah. Tudi zato, ker mimogrede postane pretirano poslušna malikovalk­a Erosa.

 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia