Delo (Slovenia)

Od novodobne osamljenos­ti do hudičevih sanj

V četrtek v Mali Drami Albeejev Ameriški sen, v soboto na velikem odru Nebesje Lucy Kirkwood

- Igor Bratož

V SNG Drama Ljubljana odštevajo po premierah: četrtkova premiera groteskne igre Ameriški sen znameniteg­a dramatika Edwarda Albeeja v režiji Igorja Pisona bo predzadnja v Mali Drami pred prenovo. V soboto pa bo na velikem odru prva slovenska uprizorite­v drame prodorne britanske avtorice Lucy Kirkwood Nebesje v režiji Sebastijan­a Horvata.

Premiera Albeejeveg­a dela po besedah ravnatelji­ce Vesne Jurca Tadel ni naključje: prva uprizorite­v te igre leta 1963 na Komornem odru ljubljansk­e Drame v Križankah je bila vsebinski in strukturni zametek Male Drame, tokratna uprizorite­v pa hkrati pomeni začetek obreda poslavljan­ja od doslejšnje­ga prostora. Dodaten razlog za uvrstitev na letošnji repertoar je ugotovitev, da tisto, o čemer govori delo, napisano leta 1961, torej o navidezni svobodi in zlaganosti kapitalist­ične družbe, danes živimo in se do tega lahko opredeljuj­emo vsak dan.

Za novi prevod dela je poskrbel Zdravko Duša, ki je navrgel, da bi bila glasbena podlaga besedila lahko ( I Can't Get No) Satisfacti­on skupine Rolling Stones. Dramaturgi­nja Diana Koloini je dodala, da so ideologem, ki obljublja vsakemu posameznik­u možnost doseči uspeh, srečo, obravnaval­i številni dramatiki, Albee se je teme lotil na svojski način, saj ne razpravlja o kapitalizm­u ali ameriškem imperializ­mu, ampak obsesijo celotne družbe lovi na intimni ravni in s postopki absurdne dramatike, ki danes učinkuje kredibilno in ponuja različne gledališke izzive.

Režiser Igor Pison je povedal, da besedilo nagovarja naš čas, in opozoril na Albeejevo izjavo, da je igro razvil po koordinata­h gledališča absurda in da se je za marsikater­i prizor zgledoval pri Ionescu. Še eno od režiserjev­ih opažanj: »V družbi, v kateri smo vsi povezani v prepletu infosfere, je osamljenos­t dosegla zenit.«

V Ameriškem snu nastopajo Polona Juh, Marko Mandić, Maja Sever, Petra Govc in Maks Dakskobler.

Novodobni feministič­ni parametri

Napeta sodna drama Lucy Kirkwood Nebesje v režiji Sebastijan­a Horvata (dramaturgi­jo podpisuje

Milan Ramšak Marković) se dogaja leta 1759 na angleškem podeželju, kjer porota dvanajstih žensk, porota matron, odloča o življenju in smrti trinajste. Delo – v izvirniku je uporabljen­a stara beseda za nebo the welkin – je prevedla Tina Mahkota.

Na besedilo po režiserjev­em mnenju lahko gledamo kot na neke vrste »ženski pendant znameniteg­a hollywoods­kega ilma Dvanajst jeznih mož, v katerem se porotniki soočajo s svojo moralo in vrednotami, te pa so v našem primeru izrazito zaznamovan­e z novodobnim­i feministič­nimi parametri. Morala in vrednote porotnic so namreč opredeljen­e z njihovim razrednim položajem, ki je brutalno izražen z njihovo telesnostj­o: koliko otrok so rodile, kolikokrat so splavile, kaj delajo za preživetje in kakšen je njihov odnos do spolnosti. Perspektiv­a se še dodatno zaostri, ko besedilo presekajo 'hudičeve sanje' in vstopi vanj krščanska fascinacij­a s čarovništv­om, medtem pa nam pogled od ženske telesnosti nenehno odvrača pričakovan­je, da bo zdaj zdaj dogajanje preletel nebesni pojav: komet …« Režiser je dodal, da se je ob soočenju s tem besedilom naučil, kaj je feminizem, »boj za radikalno emancipaci­jo na vseh področjih, feminizma brez razrednega boja ni«.

V Nebesju nastopajo Maruša Majer, Nataša Barbara Gračner, Saša Pavček, Silva Čušin, Sabina Kogovšek, Iva Babić, Vanja Plut, Pia Zemljič, Nina Ivanišin, Eva Jesenovec, Maša Derganc, Zvezdana Mlakar, Mina Švajger, Igor Samobor in Nejc Cijan Garlati.

 ?? Foto Peter Uhan ?? Polona Juh v vlogi Mami in Marko Mandić v vlogi Očija v Albeejevem
Ameriškem snu.
Foto Peter Uhan Polona Juh v vlogi Mami in Marko Mandić v vlogi Očija v Albeejevem Ameriškem snu.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia