Delo (Slovenia)

Umetnikova umetno postarana dela

-

Kdo bi vedel, ali so težave s prirejeno in obdelano fotograijo družinske sreče Valižanski­h spodbudile novinarje Guardiana, da so podvomili o delih Damiena Hirsta. Novinarska raziskava britanskeg­a dnevnika je namreč pokazala, da so bile tri Hirstove skulpture z živalmi v formaldehi­du, ki jih je datiral v devetdeset­a leta prejšnjega stoletja, izdelane leta 2017. Golob, morski pes in dve teleti so bili v zadnjih letih razstavlje­ni v galerijah v Hongkongu, New Yorku, Münchnu, Londonu in Oxfordu. Vse tri so uradno izdelali Hirstovi zaposleni v delavnici v Dudbridgeu v Gloucester­shiru leta 2017. Umetnine so se istega leta prvič pojavile na razstavi v hongkonški umetniški galeriji kot razstava umetnikovi­h del »od začetka do sredine devetdeset­ih let prejšnjega stoletja«.

Guardian zdaj nikjer ni našel omembe, da bi dela v kakršni koli obliki obstajala pred letom 2017. Viri so za časnik povedali, da so bile skulpture stare manj kot eno leto, ko so se prvič pojavile v Hongkongu. Datumi, pripisani umetniškim delom, se na splošno razumejo kot čas, ko so bila dela dokončana. Vendar pa je v odgovoru na vprašanja Guardiana Hirstovo podjetje Science Ltd to zanikalo oziroma pojasnilo, da datum neodvisno od nastanka določi umetnik. Hirstovi odvetniki so kasneje dodali, da datiranja umetniških, še posebej pa konceptual­nih umetniških del ne nadzira nihče. Umetniki so popolnoma upravičeni, da so (in pogosto so) nedosledni pri tem.

Razstava v Hongkongu je bila pomembna priložnost za Hirsta, da svoja starejša dela predstavi v vzhodni Aziji. V intervjuju za South China Morning Post je takrat pripomnil, da ima ta dela »zdaj raje kot takrat, ko sem jih naredil«.

To se morda ujema z domnevo – ki jo je Hirst zanikal –, da si je njegovo podjetje večkrat prizadeval­o, da bi skulpturam dalo videz umetniških del, ki so trpela zaradi dolgoletne obrabe. Tako naj bi zaposlenim naročili, naj skulpture umetno postarajo, da bodo videti, kot da so bile narejene v devetdeset­ih letih prejšnjega stoletja.

Guardian še piše, da je zmeda okoli starosti del pomembna tudi za institucij­e, ki promoviraj­o njegovo delo. Javnega seznama ali kataloga njegovih kiparskih del ni, zato se galerije, dražitelji in muzeji pri podatkih zanašajo na podjetje. Zdaj se bodo verjetno pojavila vprašanja o tem, kaj natanko je Hirst, ki že tako spada med najbolj kontroverz­ne in razvpite sodobne umetnike, o teh delih povedal galerijam.

 ?? Foto Reuters ?? Razvpiti avtor v formaldehi­du lebdečih živali spada med najbolj kontroverz­ne sodobne umetnike.
Foto Reuters Razvpiti avtor v formaldehi­du lebdečih živali spada med najbolj kontroverz­ne sodobne umetnike.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia