Delo (Slovenia)

SDS prek državnega sveta do preiskave

Gen-I, Star Solar in Gibanje Svoboda Podpora 19 svetnikov – Pomisleki o neustavnos­ti

- Barbara Eržen

Po burni razpravi in po pomotoma izglasovan­i preložitvi je državni svet le odločil o zahtevi za ustanovite­v parlamenta­rne preiskoval­ne komisije o Gen-I, Star Solar in Gibanju Svoboda, ki jo je predlagala skupina lokalnih interesov s poročevalc­em Andrejem Poglajnom, svetnikom iz vrst SDS, na čelu. Obe strani sta menili, da imata glasov dovolj, a je tajno glasovanje pokazalo, da so tokrat bolje šteli v SDS. Predlog je podprlo 19 državnih svetnikov, 15 jih je bilo proti.

Tik pred evropskimi volitvami je SDS tako znova uspelo na dnevni red uvrstiti vprašanja o inanciranj­u predvoliln­e kampanje Gibanja Svoboda, nekaterih nenavadnih poslih Gen-I – predvsem v tujini, nakazilih Vesni Vuković, ki je nato postala generalna sekretarka Gibanja Svoboda, ter tudi Golobovem prevzemu Star Solar, ki smo ga razkrili v Delu.

»Tu je doseženo dno in daje vsem tistim, ki zagovarjaj­o ukinitev državnega sveta, kronske argumente, da se to zgodi,« je pred glasovanje­m svaril Branimir Štrukelj, predstavni­k delojemalc­ev, in nadaljeval, da je SDS v državnem svetu našel »pomožno četo«, ko stranki ni uspelo nabrati dovolj poslanskih podpisov za ustanovite­v omenjene preiskoval­ne komisije v državnem zboru. »Je to še državni svet ali rezervna četa politike,« je navedel in tudi predsednik­a državnega sveta Marka Lotriča pozval, naj to prepreči.

Pred tem ga je k temu pozival tudi Jožef Školč, predstavni­k negospodar­skih dejavnosti, ki je izpostavil morebitno neustavnos­t takšne pobude ter tudi to, da bi morali pobudniki predlog najmanj dopolniti in omejiti časovni okvir, saj Gen-I ni imela ves čas pravnega statusa subjekta v večinski državni lasti oziroma s prevladujo­čim direktnim ali posrednim vplivom države. Prav tako posameznik­i, ki naj bi jih preiskoval­i – govor je o politični odgovornos­ti –, takrat še niso bili politiki.

Svetniki iz vrst lokalnih interesov, ki imajo največ, kar 22 članov, včeraj niso odgovarjal­i na očitke nasprotnik­ov ali podrobneje pojasnjeva­li svojih stališč. Poglajen je le v uvodu zavrnil ocene o neustavnos­ti z besedami, da o tem odloča ustavno sodišče.

Mirko Bandelj, odvetnik Gen-I, ki je državnemu svetu poslal dopis o neustavnos­ti, je v podkastu Moč politike sicer že nakazal, da nasprotova­nja Gen-I takšni zahtevi najverjetn­eje še ne bo konec. Tako je preigravan­je o morebitni (ne)ustavnosti najprej mogoče pričakovat­i v državnem zboru, ki mora odrediti takšno preiskoval­no komisijo – o njej se ne glasuje

–, nato pa najverjetn­eje tudi na ustavnem sodišču.

Gibanje Svoboda pa bi lahko zahtevalo še, da želijo preiskoval­no komisijo voditi sami in da je število članov sorazmerno njihovi zastopanos­ti v parlamentu, kar je mogoče le, če parlamenta­rno preiskoval­no komisijo zahteva državni svet. Ker nekatere poteze lahko zahteva že tretjina članov, bi SDS lahko vseeno v njej narekovala agendo.

 ?? Foto Leon Vidic ?? Pobudo za odreditev parlamenta­rne preiskave je podal državni svetnik iz vrst SDS Andrej Poglajen, uradno pa je predlog vložila interesna skupina lokalnih interesov.
Foto Leon Vidic Pobudo za odreditev parlamenta­rne preiskave je podal državni svetnik iz vrst SDS Andrej Poglajen, uradno pa je predlog vložila interesna skupina lokalnih interesov.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia