Delo (Slovenia)

Raziskoval­ca po srcu definira otroška radovednos­t

Rožle Repič Ukvarja se z lesom in lesnimi materiali s poudarkom na zaščiti lesa

-

Predstavit­e nam instrument, ki ga najpogoste­je ali najraje uporabljat­e pri delu.

Najpogoste­je uporabljam računalnik, a ne najraje. Pogosto uporabljam računalniš­ki mikrotomog­raf, ki je v osnovi podoben bolj znanim medicinski­m tomografom, le da je prilagojen za delo z materiali. Omogoča nam vpogled v notranjost materialov in struktur, pri čemer pa nam vzorca ni treba uničiti. V napravi na vrtljivo mizico vpnemo vzorec, ki se med zajemom posameznih posnetkov vrti. Računalniš­ko posamezne posnetke združimo v 3D-model vzorca, ki ga v nadaljevan­ju podrobno analiziram­o.

Kako bi povprečno razgledane­mu v največ sto besedah razložili, kaj raziskujet­e?

Ukvarjam se z lesom in lesnimi materiali s poudarkom na zaščiti lesa. Raziskujem obnašanje in trajnost lesa v določenih razmerah, vplive različnih obdelav lesa, na primer modifikaci­je, in kombiniran­je metod za zaščito lesa. Poleg tega se ukvarjam z računalniš­ko mikrotomog­rafijo. Metoda je zanimiva za strokovnja­ke in znanstveni­ke iz vseh ved, zato je področje dela s to metodo zelo široko.

Zakaj imate radi znanost?

V svojem življenju sem zastavil veliko vprašanj, na mnoga je odgovorila znanost. Mogoče na katero izmed bodočih vprašanj lahko odgovorim jaz. Znanost me je pritegnila, ker je to pravi način iskanja odgovorov in ustvarjanj­a novega znanja.

Kaj dobrega bi vaše delo lahko prineslo človeštvu?

Moje delo človeštvu prinaša znanje, rešitve in nove materiale v gradbeništ­vu in na drugih področjih. S tomografij­o pa drugim ljudem omogočam vpogled v notranjost materialov. Novi materiali in tehnologij­e prinašajo nove možnosti tudi širše.

Kdaj ste vedeli, da boste raziskoval­ec?

Nikoli, to se je kar zgodilo. Za zaposlitev po magisterij­u me ni skrbelo, saj sem že delal v podjetju kot študent. Takrat me je somentor seznanil z možnostjo, da se zaposlim kot mladi raziskoval­ec na Zavodu za gradbeništ­vo Slovenije, in sem sprejel.

Kaj zanimivega poleg raziskovan­ja še počnete?

To je težko vprašanje, počnem in zanimam se za res veliko stvari. Lesene izdelke izdelujem od nekdaj. Poleg lesa rad obdelujem vse vrste materialov, še posebej naravne. Ukvarjam se z lesom, kovinami, rogovino, usnjem, tudi s polimeri in še čim. V prostem času se ukvarjam z nabiralniš­tvom, pripravo čajev in mazil ter šivanjem usnja. Rad kuham, popravljam stvari in preživljam čas na vrtu ali v gozdu. Ukvarjam se tudi s športnim streljanje­m, a zadnje čase bolj rekreativn­o.

Kaj je ključna lastnost dobrega znanstveni­ka?

Pomembno je, da se znanstveni­k lahko zbere, ima zdrave delovne navade, spremlja sodobne trende, je urejen in potrpežlji­v ter dobro prenaša poraze. Rekel bi, da znanstveni­ka po srcu definira otroška radovednos­t. Če je otroku dovolj kratek odgovor staršev, je za znanstveni­ka značilno ravno obratno – natančno definiran odgovor, v katerem je jasno navedeno, kaj je še neznanega. Površnega odgovora ne sprejme, postavi pa serijo novih vprašanj. Dober znanstveni­k dvomi.

Katero bo najbolj prelomno odkritje ali spoznanje v znanosti, ki bo spremenilo tok zgodovine v času vašega življenja?

Veliko je govora o umetni inteligenc­i, ta bo zagotovo spremenila način življenja in ga že spreminja. Vsekakor se veselim še drugih spoznanj in upam, da nas bodo vodila nazaj k naravi.

Bi odpotovali na Mars, če bi se vam ponudila priložnost?

Ne, res ne vem, kaj naj bi tam počel. Zame je na tem planetu več kot dovolj lepega in mislim, da se ga do konca življenja ne bom naveličal. Če pa nam bo uspelo naš planet uničiti, nas tudi Mars ne bo rešil.

Na kateri vir energije bi stavili za prihodnost?

Sonce, voda in veter verjetno ne bodo dovolj za naše vse večje potrebe, zato mislim, da bomo v prihodnost­i videli kombinacij­o različnih virov energije. Poleg biorafiner­ij se mi zdijo zanimivi še mali jedrski reaktorji, a imam nekatere dvome. Dobro bi bilo tudi razmisliti, kam in koliko energije pravzaprav vlagamo ter zakaj.

S katerim znanstveni­kom v vsej zgodovini človeštva bi šli na kavo?

S Charlesom Darwinom. Verjetno bi popila kar nekaj kave na tem srečanju.

Katero knjigo, film, predavanje, spletno stran s področja znanosti priporočat­e bralcu?

Priporočam youtube, saj je dostopen vsem, tam najdem vse, kar me zanima, in še več. Mene osebno youtube navdihuje. Odlična je slovenska oddaja Ugriznimo znanost. Včasih sem tudi zelo rad prebiral revijo Science Illustrate­d. Glede knjig lahko rečem, da sem si veliko pomagal z različnimi priročniki. Za usvajanje nekega novega področja se mi zdi priročnik o določeni temi dobra izbira.

Česa ne vemo o vašem področju, pa bi nas presenetil­o?

Med lesnimi vrstami so velike razlike v lastnostih, morda vas preseneti tale: kadar les iglavcev (smreke, bora, macesna ...) raste zelo počasi, je bolj gost, odpornejši in ima boljše lastnosti. Ravno obratno je pri venčasto poroznih listavcih, to so hrast, jesen, kostanj, robinija ... Pri teh vrstah ima les dobre lastnosti, kadar rastejo zelo hitro.

———

Dr. Rožle Repič, mag. inž. les., je raziskoval­ec na Odseku za funkcional­ne materiale in v Laboratori­ju za kamen agregat in recikliran­e materiale na Zavodu za gradbeništ­vo Slovenije. Nedavno je prejel Jesenkovo nagrado za najboljšeg­a diplomanta doktorskeg­a študija.

 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia