Delo (Slovenia)

Slovenija naj bi v Natu postala boljša učenka

Zgodovinsk­a odločitev za Sarajevo, več pomoči Ukrajini, premier napoveduje več vlaganj v obrambo

- Peter Žerjavič, dopisnik iz Bruslja

Hvala bogu, vojna ni pred vrati. Živimo v miru. Podpiramo Ukrajino, nismo del te vojne. Josep Borrell

• Bosna in Hercegovin­a je naredila velik korak na poti proti EU.

• Zelenski je opozoril na evropsko sramoto pri dobavah streliva.

• Slovenija proučuje Iohannisov­o kandidatur­o za vodenje Nata.

Voditelji Evropske unije so sinoči na vrhu v Bruslju sprejeli prelomno odločitev o začetku pristopnih pogajanj z Bosno in Hercegovin­o (BiH). Negotovo je še, kdaj se bo začela naslednja faza, pogajanja o vsebinskih poglavjih, ki po končanju privedejo do polnopravn­ega članstva.

Evropska komisija bo najprej morala pripraviti pogajalski okvir. Svet EU naj bi ga sprejel, ko bo BiH naredila korake na podlagi priporočil iz oktobra 2022. Zadevajo delovanje institucij, vladavino prava, medijske svobode, upravljanj­a migracij, demokracij­e … Premier Robert Golob je opozoril na veliko vlogo, ki jo je Slovenija odigrala v zadnjem poldrugem letu, ko si je prizadeval­a za napredek BiH na evropski poti. V skupini zagovornic sta bili med najaktivne­jšimi še Avstrija in Hrvaška. V zadnjih mesecih je angažma Slovenije po navedbah virov nekoliko opešal.

Osrednja tema vrha je bila Ukrajina, predvsem zagotavlja­nje več pomoči v orožju. Predsednik Volodimir Zelenski je v nagovoru voditeljev po videokonfe­renci opozoril, da je za Evropo sramotno, ker ukrajinski vojaki na fronti ne morejo uporabljat­i več topništva. Prepričan je, da Evropa njegovi državi lahko zagotovi veliko več kot do zdaj. Povedno je, da je Češka s svojo pobudo hitreje zbrala več 100.000 granat, kot je uspevalo EU. Lani marca so v Bruslju obljubili Kijevu milijon granat, na koncu jih je bilo zbranih le pol milijona.

Tudi v EU je vse več napetosti in negotovost­i. Podpora uporabi dobičkov od zamrznjene­ga ruskega državnega premoženja, predvsem centralne banke, za nakupe orožja za Ukrajino, ni stoodstotn­o zagotovlje­na. Zunanjepol­itični predstavni­k EU Josep Borrell je tudi opozoril, da kljub izzivom ne bi smeli pretiravat­i. »Hvala bogu, vojna ni pred vrati. Živimo v miru. Podpiramo Ukrajino, nismo del te vojne,« je dejal. Opozoril pa je, da se mora Evropa pripraviti na prihodnost, povečati obrambne zmogljivos­ti, okrepiti vojaško industrijo. »Ne bi pa smeli po nepotrebne­m strašiti ljudi,« je še opozoril.

V Natu tudi laskajo Sloveniji

Slovenija bo po premierovi­h napovedih hitro povečevala vlaganja v obrambo in okrepila svoj kontingent na Balkanu. »V zadnjih treh letih smo povečali naložbe v vojaško opremo za 70 odstotkov. To kaže našo popolno pripravlje­nost na izpolnitev zavez,« je po dopoldansk­em srečanju z generalnim sekretarje­m Nata Jensom Stoltenber­gom dejal Golob. Slovenija se je zavezala, da bo obrambne izdatke zvišala na dva odstotka BDP do leta 2030. Tak delež po novem, glede na sklepe lanskega vrha Nata v Vilni, ni več cilj, ampak spodnja meja izdatkov.

Po Stoltenebe­rgovih besedah vse bolj nevaren svet zahteva več vlaganj v obrambo. Slovenijo vidi kot »visoko cenjeno zaveznico«. Slovenska vlaganja so že celo desetletje med najnižjimi v Natu. Lani so se gibala pri 1,33 odstotka BDP.

Generalni sekretar zavezništv­a je kljub temu pohvalil prispevke Slovenije tako v BiH kot na Kosovu ter tudi v bojnih skupinah v Latviji in na Slovaškem, vzpostavlj­enih pri odvračanju Rusije. Prav tako je izrazil zadovoljst­vo z napovedjo okrepitve kontingent­a slovenskih vojakov na Kosovu.

Ruska propaganda v Sloveniji

Glede nizke podpore Natu v Sloveniji (po Natovi javnomnenj­ski raziskavi je nižja le v Črni gori) je premier Golob ocenil, da je še močna. Pošalil se je, »da bi bili v naši vladi res veseli, če bi imeli takšno podporo«. Del razlogov za nihanje podpore je pripisal tudi širjenju propagande iz Rusije prek držav Zahodnega Balkana. To je bil šele prvi premierov obisk na sedežu Nata v skoraj dveh letih mandata.

Običajno predsednik­i vlad obiščejo Nato na začetku mandata. Golob in Stoltenber­g sta na vprašanje o tem odgovorila, da sta se večkrat srečala.

Komu slovenska podpora?

Stoltenber­gu se bo jeseni iztekel mandat. Slovenija je za njegovega naslednika že podprla odhajajoče­ga nizozemske­ga premiera Marka Rutteja, ko je bil še edini kandidat. Pozneje se mu je pridružil še romunski predsednik Klaus Iohannis. Slovenija zato analizira tudi njegovo kandidatur­o, med drugim z vidika regionalne porazdelit­ve funkcij. Na vzhodu EU je jasno izražen interes, da bi letos dobili katero od vodilnih funkcij v Bruslju. Kot kandidatka za zunanjepol­itično predstavni­co EU se, denimo, omenja estonska premierka, liberalka Kaja Kallas.

 ?? Foto Anže Malovrh/STA ?? Generalni sekretar Nata Jens Stoltenber­g (desno) je ob srečanju s premierom Robertom Golobom dejal, da Slovenijo vidi kot »visoko cenjeno zaveznico«.
Foto Anže Malovrh/STA Generalni sekretar Nata Jens Stoltenber­g (desno) je ob srečanju s premierom Robertom Golobom dejal, da Slovenijo vidi kot »visoko cenjeno zaveznico«.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia