Delo (Slovenia)

Več kot polovica površine Slovenije

-

Slovenija sodi med najbolj gozdnate države v Evropi; gozdovi se raztezajo na 1.176.540 hektarjih površine in pokrivajo več kot polovico države, še 17.910 hektarjev pa je drugih gozdnih zemljišč (rušje, površine pod daljnovodi, gozdne ceste). To je nad evropskim povprečjem; v EU gozdovi po podatkih iz leta 2021 preraščajo 39 odstotkov površine, kar je približno pet odstotkov več kot leta 2000.

Tudi največja mestna občina, ljubljansk­a, je blizu temu povprečju. Gozdovi pokrivajo 46 odstotkov občinske površine, najbolj gozdnato je hribovje vzhodno od Zaloga, kjer prekriva kar 73 odstotkov površine, v zahodnem delu je ta delež 25-odstoten. Za gozdove s posebnim namenom so sicer razglašeni tisti znotraj avtocestne­ga obroča, Rožnik in Šišenski hrib, Grajski grič, Golovec, Koseški boršt in za Mošenicami, Draveljska gmajna, Brdo in Vrhovci, Dolgi most, Stožice, zaradi izjemnega obiska pa tudi na Šmarni gori in Grmadi.

Največji kompleks gozdov v Mestni občini Maribor je Stražun, katerega površina se je v preteklost­i zaradi nenehnih posegov in neustrezne­ga upravljanj­a občutno zmanjšala. Zdaj velja območje za naravni spomenik in vrednoto lokalnega pomena, občina ga je skupaj z drugimi tovrstnimi površinami z odlokom razglasila za gozd s posebnim namenom. Takšna območja so še zaledje Mestnega parka, Kamnica, Studenci–Limbuš, Pekre, območje pod Pohorjem, Betnavski gozd, Stražun, Tezenski gozd in Mariborski otok.

Bogata je tudi Mestna občina Kranj, v kateri je gozda za več kot več kot 8000 hektarjev. Največ strnjenega je na območju Sv. Jošta in Šmarjetne gore ter proti Jelovici, dragocene gozdne zaplate pa so tudi na nižinskem delu občine ter ob Savi in Kokri.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia