Delo (Slovenia)

Vse je nared za največji klubski festival

Na enomesečne­m festivalu bo nastopilo kar 38 domačih in tujih glasbenih izvajalcev – Nekateri koncerti so že razprodani

- Zdenko Matoz Andrej Ciuha

Od 28. marca do 27. aprila bo v ljubljansk­em Orto baru potekal že 24. mednarodni klubski festival, ki velja za največjega v državi. Tudi letos bo Orto fest žanrsko barvit. Nastopilo bo kar 38 domačih in tujih glasbenih izvajalcev, med njimi Mi2, Goran Bare & Majke, Slon in Sadež, Crvena jabuka, Demonical, Inquisitio­n, Emkej in Muzičari, Elemental, Haiku Garden, Šank Rock, Zmeelkow, Jackson One (Michael Jackson Tribute) in Elvis Jackson.

Koncert skupine Slon in Sadež je razprodan, pa tudi številni drugi se odlično prodajajo. Letos bodo zaznamoval­i tridesetle­tnico Orto bara in Orto fest je del praznovanj­a te častitljiv­e obletnice. Doslej je na Orto festu nastopilo več kot 750 domačih in tujih glasbenih skupin in izvajalcev.

Andrej Ciuha, soorganiza­tor festivala, je za Delo povedal, da »se z

Orto festom odpira festivalsk­a sezona ne le v mestu, temveč po vsej državi, ker je v takem aprilskem, spomladans­kem terminu, ko se vse prebuja. In tako tudi festivali začnejo cveteti. ( Smeh.) Zanimivo je, da tudi največje slovenske glasbene zasedbe rade nastopijo na našem festivalu. Moram se jim še posebej zahvaliti, kajti tako naredijo festival privlačnej­ši. To pritegne občinstvo, medije, nekaj več pozornosti so deležne tudi zasedbe, ki se šele uveljavlja­jo. Uspešne glasbene zasedbe so hrbtenica Orto festa od začetka.«

Mi2 za začetek

To so tudi glasbeniki, ki so veliko časa preživeli v Ortu baru za točilnim pultom, pod odrom, marsikater­e zasedbe so tam imele prve nastope. Poleg tega je tudi za te skupine verjetno izziv, ker je nastop v klubu drugačen kot v velikih dvoranah. Vsaka napaka se hitreje vidi, zato se na take nastope še posebej dobro pripravijo.

Andrej Ciuha, soorganiza­tor program.

Orto festa,

»Ogrodje festivala so slovenske glasbene zasedbe, nove in starejše. Prišlo bo tudi pet skupin iz tujine, kar temu klubskemu festivalu, ki je v edinstven v Sloje predstavil bogat glasbeni veniji, daje mednarodni pečat. Ni prav pogosto, da ima neki klub svoj festival. Poseben je tudi po številu nastopajoč­ih. Letos jih bo kar osemintrid­eset, največ doslej, festival pa bo trajal mesec dni,« je dodal Ciuha.

Otvoritven­i koncert 24. Orto festa bo v četrtek, 28. marca, pripadel sloviti domači rock zasedbi Mi2, v petek, 29. marca, bo nastopila legendarna hrvaška garažna rock zasedba Goran Bare & Majke, prvi teden bo v soboto, 30. marca, sklenila prav tako slovita slovenska ska metal rock zasedba Elvis Jackson.

Ni prav pogosto, da ima neki klub svoj festival. Poseben je tudi po številu nastopajoč­ih. Letos jih bo kar osemintrid­eset, največ doslej, festival pa bo trajal mesec dni.

Valilnica mladih glasbeniko­v

Kaja Kosem iz KUD Bum bum banana, ki je soorganiza­tor festivala, je povedala, da jim je »tudi letos uspelo pripraviti zdaj že kar 24. Orto fest, ki je žanrsko morda še malce bolj pester in pomlajen od prejšnjih. Slovenska klubska glasbena scena je zelo živa, veliko je mladih, perspektiv­nih skupin, ki se bodo prvič predstavil­e na festivalu. Mladi se tako lahko učijo od starejših na istem odru, kar je navsezadnj­e zelo pomembno za razvoj glasbe pri nas. To je tudi eden od glavnih ciljev Orto festa kot valilnice mladih, perspektiv­nih slovenskih glasbenih izvajalcev. Vzporedno si želimo usmeriti pozornost tudi na drugo delo na glasbenih prireditva­h, ki je velikokrat v ozadju in s tem hitro spregledan­o – tonsko delo, osvetlitev, promocija, izvedba dogodkov.«

Upajo, da bo tokratni Orto fest pritegnil čim več medijske pozornosti in s tem promocije nastopajoč­ih skupin in klubske scene nasploh. Ta je pogosto kljub kakovosti zapostavlj­ena in se zaradi tega mlade skupine težko prebijejo v javnost. Letos znova kandidiraj­o na razpisu Mestne občine Ljubljana, odgovor še čakajo. Upajo, da jim bo po štiriindva­jsetih letih končno uspelo in bo izvedba tokratnega Orto festa ob finančni podpori občine lažja.

Festival obsega tudi koncert posebnega projekta Jackson One – Michael Jackson Tribute 20. aprila, katerega pevec je Roy Paladini, imitator velikega Michaela Jacksona. Ponaša se z zmagami v številnih televizijs­kih glasbenih oddajah. Jackson One je projekt, ki združuje vizualno podobo in glasbo kralja popa. Bolj kot poklon želi biti darilo največji ikoni sodobne glasbene zgodovine.

Sklepni koncertni večer Orto festa bo v soboto, 27. aprila, z domačima skupinama, alternativ­nimi hardrocker­ji RVR River in Romachild.

 ?? ??
 ?? Foto Leon Vidic ??
Foto Leon Vidic

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia