Delo (Slovenia)

Hibridni prostornež iz Dacie

Jogger je lahko tudi samopolnil­ni hibrid, a tak ni več poceni

- Gašper Boncelj

Jogger je model, ki mi je že vseskozi blizu, je pač eden redkih praktičnih enoprostor­cev, predstavlj­enih v zadnjih letih. Po bencinski in plinski izvedbi je s kar nekaj zamika na naš trg pripeljala tudi hibridna pogonska različica. Pričakovan­o najdražja, po svoje zanimiva.

Gre za hibridni pogonski sklop, ki ga imajo že nekateri Renaultovi modeli in kombinira bencinski in električni pogon, 1,6-litrski atmosfersk­i bencinski štirivaljn­ik ima dodana dva elektromot­orja. Sistemska moč pogona je 105 kW (140 KM), za prenos na sprednji kolesi skrbi samodejni menjalnik. Tovrsten prenos je v joggerju na voljo le s tem pogonom, je pa »avtomatika« dobra stvar, kar zadeva udobje, in pomeni manj dela za voznika.

Če ni hudo mraz, hibridni jogger speljuje na elektriko in zmore potem še kak kilometer voziti v tem načinu. V mestu si lahko za varčnost pomagate še s programom B, v katerem je rekuperaci­ja ob popuščenem pedalu za plin močnejša. Ko se vklopi bencinski motor, pa se to zgodi precej grobo in glasno, še zdaleč ne tako gladko kot v kakem Renaultove­m modelu z enakim pogonom. To me je kar razočaralo.

Hibridni sklop deluje v smislu porabe kar učinkovito. Trudil sem se in na počasni relacijski vožnji s hitrostjo od 50 do 60 kilometrov na uro po podatkih potovalneg­a računalnik­a dosegel porabo 4,5 litra na 100 kilometrov, v mestu je bila večinoma za liter večja, na avtocesti z zmerno vožnjo dobrih 6 litrov. V posodo za gorivo gre 50 litrov bencina, z enim napolnjenj­em je doseg velik.

Sicer so zmogljivos­ti pogona korektne, pri večji hitrosti je bencinski štirivaljn­ik precej tišji kot osnovni bencinski trivaljnik. Jogger ni kak počasnè, no, dirkač tudi ne. Se mi je pa pri tokratnem testnem primerku podvozje zdelo malce tišje in tudi pri vožnji čez neravnine bolj mirno kot v osnovni izvedbi. Morda je bil to le občutek, a vseeno.

Jogger ima zdaj na zunaj malce drugačno podobo kot ob prihodu na trg, drugačen je logotip znamke. Toda karoserijs­ke linije 4,5 metra dolgega avtomobila so takšne, kot smo jih poznali od začetka: precej všečne, če so vam blizu enoprostor­ci. Znotraj je nekaj več kakovostni­h poudarkov, kot pas blaga na armaturni plošči ali pa digitalni merilniki za volanom.

Sprednja sedeža sta solidna, a ne več kot to. Prostorno je v drugi vrsti, glede prilagodlj­ivosti bi bilo še bolje, če bi imeli namesto klopi posamična sedala. Testni avtomobil je imel še tretjo vrsto z dvema sedežema. Do njiju pridemo brez plezanja, tam lahko sedimo v redu, če smo manjše ali srednje rasti, nista za dolgine. Kadar ju ne potrebujem­o, ju lahko dokaj enostavno iztaknemo in odnesemo iz vozila, saj nista težka. Če sta šesti in sedmi sedež postavljen­a, prtljažnik ni velik, sicer pa je precejšen.

Jogger je seveda lahko družinski avtomobil, tudi taksisti ga imajo. Kot hibrid je na voljo le z najboljšim opremskim paketom extreme (med drugim ima boljši multimedij­ski sistem, modularna strešna nosilca, parkirna tipala, kamero za vzvratno vožnjo), kar stane 28 tisoč evrov, z nekaj dodatki še dobrega tisočaka več. V primerjavi s kakim hibridom podobne velikosti se to ne sliši zelo veliko, je pa hibridni jogger pač konkretno dražji od osnovnega z bencinskim pogonom, kar utegne biti za kupce dacij težava.

 ?? ?? Dacia joger hybrid je najnovejša pogonska izvedenka tega družinskeg­a avtomobila.
Dacia joger hybrid je najnovejša pogonska izvedenka tega družinskeg­a avtomobila.
 ?? Fotografij­i Gašper Boncelj ?? Notranjost je vsaj v boljši izvedbi precej všečna.
Fotografij­i Gašper Boncelj Notranjost je vsaj v boljši izvedbi precej všečna.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia