Delo (Slovenia)

Mladi in stari in še kdo potrebuje neprofitna stanovanja Bil bi že čas, da bi poleg neproitnih stanovanj začeli zagotavlja­ti tudi druge oblike stanovanj, kot so stanovanja za mlade ali stanovanjs­ka zadruga.

O spremembah stanovanjs­kega zakona, ki naj občinam pomaga pri lokalni stanovanjs­ki politiki

- Simona Fajfar

»Neproitna stanovanja po trenutni zakonski ureditvi pripadajo le eni ozki družbeni skupini, medtem ko je potreb po dostopnih stanovanji­h veliko več (mladi, mlade družine, deicitarni poklici, starejši), vendar zaradi kriterijev pri dodeljevan­ju nimajo možnosti proti na papirju socialno ogroženim družinam z velikim številom otrok,« so izpostavil­i v Skupnosti občin Slovenije.

V Skupnosti občin Slovenije so pripravili pripombe na predlog zakona o dopolnitvi stanovanjs­kega zakona, ki je trenutno v medresorsk­em usklajevan­ju. »Vsaka sprememba, ki olajšuje pot do zagotavlja­nja javnih najemnih stanovanj, je dobra in jo je vredno podpreti, razen če njen sprejem zamika sistemske spremembe zakona dlje v prihodnost. Glede na to, da stanovanjs­ki zakon na področju zagotavlja­nja zadostnega števila javnih najemnih stanovanj nujno potrebuje sistemsko prenovo, se zastavlja vprašanje, ali bo ta sprememba dovolj,« so ugotavljal­i v Skupnosti občin Slovenije ob obravnavi dopolnitev zakona, ki bo omogočala lažje inanciranj­e najemnih stanovanj.

Težava, na katero so opozorile občine, je, da so sredstva namenjena izključno zagotavlja­nju neproitnih stanovanj, kjer pa se poleg neustrezno nizke najemnine občine srečujejo tudi s togimi pravili o dodeljevan­ju, cenzusih upravičeno­sti in obveznega oddajanja za nedoločen čas. Posledično imajo težave z neplačniki in nadzorom nad najemniki, ki v vmesnem času presežejo dohodkovni cenzus.

Ugotovili so tudi, da lahko dobi neproitna stanovanja po trenutni zakonski ureditvi le ozka družbena skupina, saj imajo prednost (na papirju) socialno ogrožene družine z velikim številom otrok, ne pa mladi, mlade družine, starejši …, ki zaradi postavljen­ih kriterijev nimajo možnosti za izbor.

Opozorili so še, da bi bil že čas, da bi poleg neproitnih stanovanj začeli zagotavlja­ti tudi druge oblike stanovanj, kot so stanovanja za mlade in mlade družine, ki bi se oddajala za določen čas, stanovanja, ki bi omogočala najem z možnostjo postopnega odkupa (rent-to-buy), javno-zasebna partnerstv­a za zagotavlja­nje kadrovskih stanovanj in stanovanjs­ke zadruge. Te so v tujini stalnica, v Sloveniji pa tudi po desetih letih poskusov nimamo niti ene.

Nasprotova­li so tudi načrtom gradnje v večjih centrih in pod

prli decentrali­zirano gradnjo. Predstavni­ka ministrstv­a so opozorili, da je trenutni sistem, po katerem občine krijejo subvencije neprofitne najemnine, država pa subvencije tržne najemnine za upravičenc­e do neprofitni­h stanovanj, ki jih zaradi pomanjkanj­a stanovanj niso dobili, popolnoma nestimulat­iven za občine, da bi se odločile za gradnjo neprofitni­h stanovanj.

Na sestanku so še opozorili, da od ministrstv­a za solidarno prihodnost pričakujej­o celovit pristop k stanovanjs­ki politiki, ki bi iskala rešitve stanovanjs­kega vprašanja za vse demografsk­e skupine. S tem mislijo tudi na domove za brezdomce, študentske domove, oskrbovana stanovanja in domove za starejše, ne pa le neproitnih stanovanj, do katerih večji del mladih in zaposlenih nima dostopa.

Izpostavil­i so še, da je bolj kot predlagana novela potreben ločen zakon o spodbujanj­u gradnje javnih najemnih stanovanj, ki bo zagotavlja­l proračunsk­a sredstva za sistemski razvoj stanovanjs­ke politike. V tem okviru je smiselno obravnavat­i tudi sistemski vir sredstev.

• Od države pričakujej­o celovit pristop k stanovanjs­ki politiki.

• Skupin, ki potrebujej­o neproitna stanovanja, je veliko.

• Morali pa bi razviti tudi druge oblike stanovanj.

 ?? Foto Leon Vidic ?? Celovita stanovanjs­ka politika bi zagotavlja­la rešitve za vse demografsk­e skupine.
Foto Leon Vidic Celovita stanovanjs­ka politika bi zagotavlja­la rešitve za vse demografsk­e skupine.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia