Delo (Slovenia)

Novi »pametni« čipi

Predstavil­a je novo serijo računalniš­kih čipov za poganjanje umetne inteligenc­e

- STA

Ameriški proizvajal­ec čipov Nvidia je predstavil najnovejšo serijo računalniš­kih čipov za poganjanje tehnologij­e umetne inteligenc­e. Graični procesorji iz nove serije Blackwell so štirikrat hitrejši od prejšnje generacije pri usposablja­nju modelov umetne inteligenc­e ter 25-krat bolj energetsko učinkoviti.

»Arhitektur­a graičnih procesorje­v Blackwell vključuje šest transforma­tivnih tehnologij za pospešeno računalniš­tvo, ki bodo pripomogle k preboju na področju obdelave podatkov, inženirski­h simulacij, avtomatiza­cije elektronsk­ega načrtovanj­a, računalniš­ko podprtega načrtovanj­a zdravil, kvantnega računalniš­tva in generativn­e umetne inteligenc­e,« so povedali pri Nvidii.

Serija Blackwell se imenuje po Davidu Blackwellu, prvem temnopolte­m akademiku, ki je bil sprejet v ameriško Nacionalno akademijo znanosti.

Nvidijini zmogljivi čipi za graične procesorje in njena programska oprema so sestavni del ustvarjanj­a generativn­e umetne inteligenc­e. Zaradi te ključne vloge pri razvoju umetne inteligenc­e se je cena delnice družbe Nvidia v zadnjih 12 mesecih povečala za približno 250 odstotkov, s čimer se je podjetje po tržni kapitaliza­ciji povzpelo nad Amazon, zaostajata pa le za Microsotom in Applom.

»Blackwell je motor, ki bo prek umetne inteligenc­e poganjal to novo industrijs­ko revolucijo,« je na konferenci razvijalce­v v Kalifornij­i dejal glavni izvršni direktor družbe Nvidia Jensen Huang.

Med številnimi podjetji, ki naj bi začela uporabljat­i serijo Blackwell, so Amazon Web Services, Dell, Google, Meta, Microsot, OpenAI, Oracle, Tesla in xAI.

 ?? Foto Dado Ruvić/Reuters ?? Nvidia je vodilno podjetje pri razvoju čipov, ki omogočajo dovolj programske moči za aplikacije z umetno inteligenc­o.
Foto Dado Ruvić/Reuters Nvidia je vodilno podjetje pri razvoju čipov, ki omogočajo dovolj programske moči za aplikacije z umetno inteligenc­o.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia