Delo (Slovenia)

Evropasivn­a država gre rutinsko na še ene volitve

- Tema dneva Uroš Esih o (ne)evropskost­i slovenske politike

Ob dvajseti obletnici vstopa Slovenije v Evropsko unijo in Nato ter v obdobju pred evropskimi volitvami razlogov za praznovanj­e in optimizem v Sloveniji ni veliko. Slovenija že od vstopa v EU – v dveh desetletji­h pa se ni nič spremenilo – ostaja v skupini držav z najnižjo volilno udeležbo na evropskih volitvah. Slovenija sodi tudi na rep čezatlants­kih zaveznic po zaupanju v severnoatl­antsko vojaško zvezo, kažejo ankete.

Predsednic­a evropskega parlamenta Roberta Metsola je v Sloveniji pričakovan­o prigovarja­la k višji volilni udeležbi na evropskih volitvah.

Evropske teme se skoraj ne prebijejo na vrh nacionalne agende. Če pa se že, so namenjene negativni mobilizaci­ji. Tipična takšna tema so migracije.

K volilnim skrinjicam želita domača in evropska elita pritegniti predvsem mlade. Visokih obiskov iz EU bo do volitev še nekaj. Zvrstili se bodo vodilni kandidati vseh pomembnejš­ih evropskih političnih družin, ki pa mobilizaci­jskega potenciala nimajo, saj so evropasivn­i

javnosti skoraj popolnoma neznani.

Agenda notranje politike v Sloveniji je precej neevropska, pogojena je z okvirom kulturnega in ideološkeg­a boja med političnim­a poloma. Evropske teme se skoraj ne prebijejo na vrh nacionalne agende. Če pa se že, so namenjene negativni mobilizaci­ji. Tipična takšna tema so migracije. Evropska kmetijska politika pride na dnevni red, ko si kakšna stranka obeta koristi od protestov kmetov, zeleni prehod pa, ko se zgodijo naravne ujme.

Potem je tu še vprašanje vojne, ki geopolitič­no utesnjuje Evropo, Slovenijo pa razdvaja. Obisk nemškega kanclerja Olafa Scholza se je včeraj odvil v duhu časa. Kancler in slovenski premier sta imela na mizi posle, nemške vojaške nabave in slovenske protidobav­e. A Slovenija še vedno daje po Natovih standardih za obrambo močno podpovpreč­no, zato se mora pred zavezniki reševati z manevri, kot je izgon kakšnega ruskega diplomata.

Slovenci bolj kot na oboroževan­je stavijo na mirovniško diplomacij­o. Sprejetje resolucije v varnostnem svetu o takojšnji prekinitvi ognja v Gazi je tudi uspeh slovenske diplomacij­e. Ena od vsebin za povečanje udeležbe na evropskih volitvah je lahko priznanje Palestine. Evropskih volitev pa ne bo odločila vojna v Ukrajini, ki jo javno mnenje v Sloveniji, tako kot v EU, že razume kot zamrznjen konlikt.

 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia