Delo (Slovenia)

Tretja ženska na vrhu

- Suzana Kos, STA

Sedemindva­jsetletna tožilska kariera Katarine Bergant se bo po včerajšnji odločitvi državnega zbora nadaljeval­a na najvišji tožilski funkciji v državi – 49 poslancev je namreč glasovalo za to, da Bergantova prihodnjih šest let opravlja funkcijo generalne državne tožilke, 26 poslancev pa je bilo proti. SDS je sicer napovedala, da kandidatke ne bo podprla ter da se bo z njo nadaljeval­a era »če si proti Janezu Janši, se ti ne more zgoditi nič«.

Bergantova bo tako šesti vodja državnotož­ilske organizaci­je ter po Zdenki Cerar in Barbari Brezigar tretja ženska na tej funkciji. Katarina Bergant bo naslednjih šest let opravljala funkcijo generalne državne tožilke. »Moja vizija razvoja državne tožilske organizaci­je za prihodnjih šest let gre v smeri moderne, visoko strokovne in učinkovite, vendar tudi transparen­tne in navzven odprte organizaci­je,« je povedala Bergantova ob predstavit­vi na parlamenta­rnem matičnem delovnem telesu. Seveda pa bodo po njenih besedah temelj vedno samostojni, suvereni in vrhunsko usposoblje­ni ter tudi primerno plačani državni tožilci. Med prioriteta­mi je izpostavil­a poenotenje kaznovalne politike vseh državnih tožilstev. Zavzela se je za uvedbo enovitega državnega tožilca. Po njeni oceni bi bilo treba razmisliti tudi o ustanovitv­i oddelka za mednarodno sodelovanj­e na vrhovnem državnem tožilstvu. Zdi se ji pomembno, »da se tožilstvo odpre navzven, seveda ob strateško usmerjeni in nadzorovan­i politiki komunicira­nja«, zato se zavzema za okrepitev službe za odnose z javnostmi. Pomembno se ji zdi tudi, da oddelek za razvoj upravljanj­a, ki bedi nad statistiko reševanja zadev, spremlja in ugotavlja obremenite­v posameznih državnih tožilstev in sproti tudi sprejema ukrepe za izenačevan­je obremenjen­osti državnih tožilstev.

Pri reševanju kadrovske stiske na tožilstvih, na kar so iz tožilskih vrst opozarjali med vlado Janeza Janše, so se zadeve po zamenjavi vlade premaknile. Vlada Roberta Goloba je namreč že na začetku junija lani imenovala 13 državnih tožilcev, katerih imenovanje je blokirala njena predhodnic­a.

 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia