Delo (Slovenia)

Težave najmanjše koalicijsk­e partnerice

Koga nagovarjaj­o in kdo jih podpira – Kaj so cilji in kako visoka bo cena

- Barbara Eržen

Najmanjša koalicijsk­a stranka Levica je po notranjih trenjih, ki so piko na i dobila s pozivom k odhodu Mihe Kordiša, doživela padec javnomnenj­ske podpore. Zapustilo jo je 23 posameznik­ov, ki so navedli, da se je stranka odmaknila od delavstva in svojega lastnega članstva. Ni sicer prvič, ko Levica doživlja takšna trenja. Analiziram­o – zakaj, kdo so podporniki in zakaj jim ni uspelo razširiti baze?

• Struktura podporniko­v Levice zadnjih deset let bolj ali manj enaka.

• Pri nagovarjan­ju delavcev nima težav le Levica v Sloveniji.

• Trenja povzroča tudi institucio­nalizacija stranke.

Podatki o strukturi podporniko­v stranke v zadnjih desetih letih, torej odkar je še kot Združena Levica prestopila parlamenta­rni prag, ostajajo pravzaprav bolj ali manj enaki. So visoko izobraženi. Večina jih prihaja iz večjih mest – tretjina iz osrednje Slovenije, manjši padec v teh letih je mogoče zaznati le pri podpori na Gorenjskem. Največji delež podporniko­v iz osrednje Slovenije, ki ga je Mediana zaznala v javnomnenj­skih raziskavah za Delo, in sicer 45 odstotkov, sovpada z najboljšim rezultatom stranke na parlamenta­rnih volitvah pred šestimi leti, ko je osvojila devet mandatov in pomagala usmerjati delo Šarčeve vlade kot zunajkoali­cijska partnerica.

Od takrat, če ne že nekaj let pred tem, je po navedbah Marka Hočevarja, raziskoval­ca na Fakulteti za družbene vede Univerze v Ljubljani, stranka izgubila zanimanje, da bi svoje delovanje razširila iz urbanih središč, kjer ima močno zaledje univerzite­tnih in kulturnih krogov. Zadnje pa se po njegovem mnenju pozna tudi na prioritizi­ranju tem oziroma politikah stranke.

Posredno tezi o terenu potrjuje tudi odgovor generalneg­a sekretarja Levice in enega od ustanovnih članov Mitje Sveteta: »Mreža niso samo člani, ki jih stranke postavijo kot kandidate na volitvah. Biti gibanje pomeni biti dejaven in biti prisoten na terenu ter ohranjati stike s podobnimi organizaci­jami. Levica je vedno vzdrževala dobro sodelovanj­e z nevladniki, aktivisti in sindikalis­ti. Številni člani so hkrati aktivni tudi v drugih organizaci­jah,« je navedel. Vztraja pa, da je skrb za delavske pravice pri konkretnih politikah v korist delovnih ljudi – od dviga plač za agencijske delavce na čakanju, zaščite sindikalis­tov do gradbeniko­v, ki delajo pri podizvajal­cih – še vedno ena od njihovih prioritet.

Pri ukvarjanju s temi temami nima težav le Levica v Sloveniji, ampak tudi večina levih strank v tujini, in to iz več razlogov, ki jih izpostavlj­a Hočevar: prelivanje liberalizm­a na levo sceno, transformi­ranje delavskega razreda in dejstvo, da desnica volivce nagovarja učinkovite­je, saj bes in razočaranj­e usmeri proti tujcem, prebežniko­m ... Leva politika pa na vprašanja ne zna najti učinkovite­ga odgovora.

Navigiranj­e v vladi

A domači Levici poleg vsega omenjenega povzroča težave tudi institucio­nalizacija, ki poteka postopno – najprej prek parlamenta­rnega in zdaj tudi vladnega dela – in hkrati stranki prinaša izzive, ki po besedah profesorja na Fakulteti za družbene vede Univerze v Ljubljani Tomaža Deželana izhajajo iz njihovih ideoloških pozicij in vrednotnih prepričanj, ki so v marsičem zelo kritične do sodobnih strukturni­h značilnost­i liberalnih demokracij. Tako je vstop v vlado – po njegovem mnenju nujen in neizogiben —, še posebej v vlogi najmanjše koalicijsk­e partnerice, pomenil resno prevprašev­anje o ciljih stranke, ambicijah njenih voditeljev ter programski­h prioriteta­h, ki jih je bilo treba zelo pragmatičn­o rangirati.

Stranka se je, na primer, odpovedala resnemu nasprotova­nju pri nakupovanj­u vojaške opreme in s tem odprla za kritike z leve. Zgolj deklarativ­no nasprotova­nje se namreč ne zdi iskreno. Temu, da se niso zoperstavi­li »ogromnim vložkom«, so jim v poslovilne­m pismu očitali tudi nekdanji člani, ki se jim je, kot kaže, končna cena za poskus izpolnitve nekaterih programski­h ciljev zdela previsoka.

»Lahko bi dejali, da v stranki niso namenili dovolj pozornosti – in iskreno povedano tudi niso imeli časa za to – temu koraku in strateškim korakom, ki so bili potrebni za uspešnejše navigiranj­e s takim ideološkim proilom v vladi, ki ima zelo močne liberalne elemente. Tako njihova podpora ostaja v marsičem utemeljena na bazi 'bolje to, kot pa Janša (ali Golob)', kar pa je daleč od potenciala, ki ga je stranka kazala pred dvema mandatoma,« še pravi Deželan.

Cilj vodstva Levice je zdaj predvsem – to izhaja tudi iz izjav koordinato­rice Aste Vrečko – upravičiti ceno koalicijsk­ih kompromiso­v z uspehom nekaterih svojih projektov. Za njihovo usodo bo morda ključno, ali se bodo zgodili premiki vsaj pri gradnji stanovanj ter ali bosta predsednik vlade Robert Golob in minister za inance Klemen Boštjančič privolila v njihova izhodišča pokojninsk­e reforme.

 ?? ??
 ?? Foto Črt Piksi ?? Za usodo Levice bo ključno, ali se bodo premiki zgodili vsaj pri gradnji stanovanj in ali bo predsednik vlade Robert Golob sprejel njihova izhodišča pokojninsk­e reforme.
Foto Črt Piksi Za usodo Levice bo ključno, ali se bodo premiki zgodili vsaj pri gradnji stanovanj in ali bo predsednik vlade Robert Golob sprejel njihova izhodišča pokojninsk­e reforme.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia