Delo (Slovenia)

Cilj obiska je bil Slovence zvabiti na volišča

EU in Nemčija Predsednic­a evropskega parlamenta in nemški kancler v Ljubljani

- STA

Predsednic­a evropskega parlamenta Roberta Metsola je včeraj ob obisku v Sloveniji, kjer je nagovorila državni zbor in se sestala z državnim vrhom, Slovence pozvala k udeležbi na evropskih volitvah 9. junija. Poudarila je, da bodo odločali o usmeritvi Slovenije in Evrope v prihodnjih letih, zato je pomembno, da se udeležijo volitev.

Slovenija je od leta 2004, ko je postala članica Evropske unije, med državami z najnižjo udeležbo na vseh evropskih volitvah. Tudi na prejšnjih volitvah leta 2019 je bila kljub prizadevan­jem, da bi ljudi zvabili na volišča, manj kot 29-odstotna. V nagovoru DZ je Metsola poudarila, da je spodbujanj­e volilne udeležbe namen njenega dvodnevneg­a obiska v Sloveniji, ki ga je začela v ponedeljek. »Postavila sem si nalogo, da razblinim bruseljski mehurček,« je pojasnila.

Poslancem je predstavil­a več dosežkov EU v zadnjih petih letih. Priznala je, da EU ni popolna, a ostaja najboljše zagotovilo za njene državljane.

Krepitev sodelovanj­a

Na delovnem obisku pri nas se je včeraj mudil tudi nemški kancler Olaf Scholz. Srečanje s premierom Robertom Golobom je bilo namenjeno krepitvi strateškeg­a partnerstv­a in nadaljevan­ju rednega političneg­a dialoga med državama. Državi imata podobna stališča in podobne izzive. Obvladati morata izzive na področju energije in zagotoviti rast gospodarst­va, čakajo ju tudi naloge pri modernizac­iji avtomobils­ke industrije, je dejal kancler. O obrambnih poslih nista govorila, bosta pa državi okrepili sodelovanj­e v energetiki in novih tehnologij­ah. »Obetamo si tudi sodelovanj­e v obrambni industriji,« je dejal Golob.

O resoluciji Varnostneg­a sveta OZN o Gazi je Scholz dejal, da je EU sprejela enotno stališče, v katerem je strogo obsodila napad Hamasa na prebivalce Izraela, Izraelu pa priznala pravico, da se brani. Za Nemčijo je zdaj pomembno predvsem to, da v Gazo pride več humanitarn­e pomoči in da se čim prej doseže premirje. Golob pa je poudaril, da je obveznost Slovenije, odkar je postala nestalna članica varnostneg­a sveta, za mir toliko večja.

 ?? Foto Jože Suhadolnik ?? Postavila sem si nalogo, da razblinim bruseljski mehurček, je v nagovoru poslancem povedala Roberta Metsola.
Foto Jože Suhadolnik Postavila sem si nalogo, da razblinim bruseljski mehurček, je v nagovoru poslancem povedala Roberta Metsola.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia