Delo (Slovenia)

Mafijska združba s povezavami v politiki

- N. M.

Črnogorski Kavaški klan sodi med vodilne dobavitelj­e kokaina iz Južne Amerike v Evropo, njegovi pripadniki pa med kriminalis­ti na območju Balkana slovijo po izjemni surovosti in povezavah s člani političnih elit v številnih državah regije. Po padcu narkokarte­la Dragana Šarića so obsežne operacije tihotaplje­nja kokaina iz Južne Amerike na ozemlje Evrope prevzeli kriminalci iz vasi z območja slikoviteg­a črnogorske­ga obmorskega mesta Kotor.

Vasi Škaljari in Kavač sta nekaj minut vožnje narazen. Takrat še dobri prijatelji, najprej združeni v tako imenovani Škaljarski klan, so milijonske posle skupaj uspešno vodili vse do leta 2014, ko je v španski Valencii izginilo 200 kilogramov kokaina; mimo siceršnjih poslovnih dogovorov si jih je prisvojil eden od pripadniko­v Škaljarske­ga klana iz vasi Kavač. Tako se je začela vojna med Škaljarski­m in novoustano­vljenim Kavaškim klanom, v kateri je v nekaj letih življenje izgubilo več kot 50 ljudi.

Umori maijskih nasprotnik­ov po številnih evropskih mestih, mučenja, ugrabitve in mletje mesa ubitih nasprotnik­ov so postali zaščitni znak Kavaškega klana, ki ima svoje lovke razširjene po vsem Balkanu in širše po Evropi. Da lahko neovirano ustrahujej­o celotno regijo, pripomorej­o tudi močne zveze Kavaškega klana v organih pregona v Črni gori, Srbiji in Republiki Srbski, entiteti Bosne in Hercegovin­e. Dokazi, da je imel Veljko Belivuk, član Kavaškega klana – v Srbiji je zaprt zaradi umorov in zato, ker je iz ubitih nasprotnik­ov delal čevapčiče –, tesne povezave z vrhom srbske države, so pred časom močno pretresali politično sceno v Srbiji. Predsednik Aleksandar Vučić je odločno zanikal, da je Belivuk, ki je bil večkrat fotograira­n v družbi Vučićevega sina, imel neposreden dostop do političneg­a vrha.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia