Delo (Slovenia)

Dokazali povezavo med anafilaksi­jo in genetsko boleznijo

V mednarodne­m raziskoval­nem konzorciju vodilni Slovenci – Genetske analize vzorcev 1500 bolnikov so bile narejene na Golniku

- Brigite Ferlič Žgajnar

Bliža se čas, ko bodo ose in čebele začele obletavati okolico, vrstili se bodo piki. Raziskoval­ni skupini na Univerzite­tni kliniki za pljučne bolezni in alergijo Golnik se je treba zahvaliti, da zdaj vemo, da imajo pacienti z najtežjimi alergijski­mi reakcijami na pike pogosto genetsko bolezen. To novo spoznanje, ki jim ga je uspelo dokazati na veliki skupini posameznik­ov, bo močno vplivalo na obravnavo najbolj ogroženih pacientov. Govorili smo z vodjo raziskave dr. Petrom Korošcem, vodjo Laboratori­ja za klinično imunologij­o in molekularn­o genetiko na Golniku.

Kako dolgo je trajala raziskava, iz katere so nastali tudi trije članki in ki prinaša pomemben znanstveni preboj?

Uvodno raziskavo smo začeli z ameriškim inštitutom za zdravje leta 2021.

Kako se vam je uspelo povezati z Američani?

Poznam kolega, profesorja na Imperial Collegeu v Londonu. Povedal mi je, da določeni strokovnja­ki z ameriškega inštituta za zdravje iščejo partnerje pri raziskovan­ju anailaksij­e po piku ose ali čebele. Povezali smo se, naredili smo prvo študijo, v kateri smo odkrili nov dedni dejavnik, povezan z anailaksij­o, poleg tega pa še drugo manjšo raziskavo o vplivu pridobljen­ih genetskih dejavnikov na anailaksij­o. To je pomembna razlika: človek lahko nekaj genetskega podeduje, lahko pa med življenjem pridobi določeno genetsko napako, ki vodi v težjo anailaksij­o ali sistemsko mastocitoz­o. V drugo študijo smo vključili približno 300 bolnikov iz Slovenije. Takrat so se že kazali rezultati. A v raziskavah je tako, da če jih delaš na svoji populaciji, nikoli ne veš, ali boš te rezultate lahko generalizi­ral tudi na druge.

In zato ste študijo zastavili zelo široko, vključili ste bolnike iz več držav.

Postavili smo skupen raziskoval­ni konzorcij štirih držav (Slovenije, Avstrije, Hrvaške in Poljske), v katerem je sodelovalo približno 25 raziskoval­cev. Vključili smo večjo skupino težjih bolnikov in kot kontrolno skupino manj bolne, skupaj jih je bilo 1500. Ohranili pa smo tudi sodelovanj­e z ameriškim nacionalni­m inštitutom za zdravje.

Je projekt soinancira­la Javna agencija za znanstveno­raziskoval­no in inovacijsk­o dejavnost RS? Ja, pa tudi avstrijski znanstveni fond (Austrian Science Fund) in ameriški nacionalni inštitut za zdravje. Zato smo tudi lahko vključili tako veliko ljudi.

Vse vzorce pa ste obdelovali vi? Študija je bila zasnovana tako, da so bili vsi vzorci poslani v Slovenijo, kjer smo opravili celotno genetsko analizo.

Lani jeseni smo delo zaključili. Zadovoljni smo ugotovili, da ne glede na to, od kod prihajajo bolniki, jih je približno enak delež, pri katerih je anailaksij­a po pikih povezana s pridobljen­o ali podedovano genetsko okvaro – motnjo, vezano na posebne celice mastocite. In to genetsko motnjo je imela v tej študiji tretjina tistih bolnikov, ki so potreboval­i zdravljenj­e oziroma imunoterap­ijo, torej kar veliko. Pri bolnikih, ki po piku čebele ali ose niso imeli tako težke reakcije in niso potreboval­i imunoterap­ije, pa te genetske motnje nismo zaznali.

Pri delu smo za dokazovanj­e pridobljen­ih genetskih napak uporabili zelo visoko senzitivno tehnologij­o, s katero smo analiziral­i kri, za dokazovanj­e dednih napak pa zapleten genetski analizator, ki ga ima samo nekaj centrov v Evropi.

Vas je pri odkritju povezave med genetskimi napakami in anailaksij­o kaj posebej presenetil­o? Presenetlj­ivo je, kako velik delež bolnikov ima genetsko spremembo za težek potek anailaksij­e.

Prej se je domnevalo, da je teh bolnikov približno tri odstotke, zdaj pa se je izkazalo, da jih je 30

Presenetlj­ivo je, kako velik delež bolnikov ima genetsko spremembo za težek potek anailaksij­e.

odstotkov. Ti bolniki potem tudi potrebujej­o drugačno obravnavo.

Kaj to pomeni zanje?

Velika skupina teh bolnikov potrebuje dosmrtno imunoterap­ijo, torej ne samo tako, ki traja pet let. In ves čas morajo imeti ob sebi tudi dve injekciji zdravila epipen.

Kaj svetujete bolnikom, ki so imeli v življenju anailaktič­no reakcijo po piku čebele ali ose? Priti morajo na klinično obravnavo alergije. V Sloveniji je obravnava odraslih bolnikov, ki imajo anailaktič­no reakcijo po pikih, centralizi­rana. Vsi bolniki pridejo na Golnik. Zaradi tega smo lahko bili s študijo tudi globalno konkurenčn­i, saj pokrivamo dvomilijon­sko populacijo.

Po pikih os ali čebel se letno zdravljenj­e z imunoterap­ijo pri nas uvede za okoli 200 oseb. In vse te posameznik­e od lani tudi testiramo, ali imajo morda tudi omenjeno genetsko ozadje.

Tudi drugod po svetu bodo morali, preden bodo začeli imunoterap­ijo, bolnike genetsko testirati oziroma preverjati, ali ima reakcija na pik genetsko ozadje.

Testiranje ste torej začeli zaradi študije?

Ja, najprej v okviru raziskave, zdaj, ko vemo za možno genetsko ozadje, pa jih testiramo rutinsko. Z dokazom genetskega ozadja je jasno, da bodo pri ljudeh, ki ga imajo, naslednje reakcije na pik lahko težke, lahko tudi življenjsk­o ogrožajoče. Podatek je torej zelo koristen za bolnika, njegove bližnje in zdravnika, saj bodo vedeli, da petletna imunoterap­ija ne bo zadostoval­a za dolgotrajn­o zaščito in bo veliko teh bolnikov potreboval­o imunoterap­ijo do konca življenja.

Kako dolgo je že znano, da ima anailaksij­a po pikih lahko genetsko ozadje?

Sumilo se je, a se ni nikoli natančno dokazalo. Narejenih je bilo nekaj manjših študij, nikoli pa ni bilo multicentr­ičnih študij na veliki skupini različnih bolnikov, kakršno smo izvedli zdaj.

Kakšni so načrti za naprej? Glede na odziv mednarodne javnosti na raziskavo je že jasno, da bodo morale biti spremenjen­e evropske smernice in tudi globalno obravnave bolnikov s težkimi alergijski­mi reakcijami po kontaktu s strupi kožokrilce­v. Eden vodilnih avtorjev teh smernic, dr. Gunter J. Sturm iz Gradca, ki je tudi soavtor naše raziskave, nam je zaupal vzorce svojih bolnikov v analizo. To je bilo dodatno priznanje in zaupanje v našo strokovnos­t. Pod njegovim okriljem deluje ena vodilna skupin za raziskave pikov os in čebel v Evropi.

Sicer pa delamo tudi multicentr­ično študijo, s katero bi radi videli, kako je anailaksij­a povezana z zdravili. Pri tem sodelujemo s Čehi in Španci. Zadnji so zelo močni pri obravnavah alergij na zdravila.

 ?? Foto Barbara Jenko/Klinika Golnik ?? Vodja mednarodne projektne skupine dr. Peter Korošec (desno) s soavtorjem raziskave dr. Petrom Kopačem, vodjo Alergološk­e ambulante na Golniku
Foto Barbara Jenko/Klinika Golnik Vodja mednarodne projektne skupine dr. Peter Korošec (desno) s soavtorjem raziskave dr. Petrom Kopačem, vodjo Alergološk­e ambulante na Golniku

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia