Delo (Slovenia)

Vsak ukraden meter je v Piranu problem

Domačini razburjeni – Lastnik vztraja, da je zgrajen natančno po projektu, za katerega imajo gradbeno dovoljenje

- Boris Šuligoj Erik Kocjančič Stojanović, projektant

Pirančani so jezni, ker je lastnik stanovanja v hiši, ki je v prvi vrsti ob pristanišč­u, zgradil paviljon, kakršnega po laičnem mnenju v spomeniško zaščitenem mestecu in na tako izpostavlj­enem mestu ne bi smel. Zgodba ni preprosta zato, ker je investitor pridobil gradbeno dovoljenje, zanj pa vsa potrebna soglasja. Gradbeni inšpektor si je gradbišče ogledal in ugotovil, da so bila dela izvedena skladno z gradbenim dovoljenje­m.

Toda zavod za varstvo kulturne dediščine zdaj pojasnjuje, da je njihov odgovorni konservato­r pri izdaji pozitivneg­a mnenja zagrešil napako. Lastnik stanovanja na

Mateotijev­i 2 v Piranu je podjetje BRDS iz Lucije, katerega edini lastnik je slovenski nepremični­nski podjetnik Matjaž Cerjak. S piranske upravne enote so nam posredoval­i gradbeno dovoljenje, izdano 13. decembra 2021. Na republiške­m inšpektora­tu za naravne vire in prostor pa so nam odgovorili, da je gradbena inšpekcija v začetku leta uvedla inšpekciji postopek zaradi večje rekonstruk­cije stanovanja v staromešča­nski stavbi v Piranu. Inšpektori­ca je ugotovila, da je investitor pridobil pravnomočn­o gradbeno dovoljenje, in to po pridobitvi mnenja zavoda za varstvo kulturne dediščine. Inšpektori­ca je zaslišala tudi nadzornika (ki je isti kot projektant) in neskladnos­ti ni ugotovila.

Se je res zgodila nepopravlj­iva napaka?

Povsem drugače pa pojasnjuje piranska območna enota zavoda za varstvo kulturne dediščine, ki jo vodi Etbin Tavčar. Kulturnova­rstveno mnenje o rekonstruk­ciji omenjenega stanovanja je bilo izdano 13. aprila 2021. »Po pregledu dokumentac­ije in objekta predvideva­mo, da je bil tedanji odgovorni konservato­r, ki ni več zaposlen na ZVKDS, s predloženo projektno dokumentac­ijo v prikazih obstoječeg­a stanja zaveden, saj obstoječe stanje ni bilo skladno s prikazi v predloženi dokumentac­iji za izdajo mnenja. Tedanji odgovorni konservato­r bi moral zavrniti izdajo kulturnova­rstvenega soglasja, saj projektna dokumentac­ija ni izpolnjeva­la kulturnova­rstvenih pogojev z dne 23. decembra 2020, da višinskih gabaritov ne smejo spreminjat­i in da morajo ohraniti obstoječo obliko strehe, prekrito s korci. Prav tako, da ni možna postavitev drugih iksnih elementov na terasi, senčila pa so lahko le provizorij,« so zapisali v piranski enoti spomeniško­varstvene službe in dodali: »Žal je konservato­r pri izdaji mnenja spregledal bistvene zahteve kulturnova­rstvenih pogojev, kar se danes vsekakor kaže kot nepopravlj­iva napaka. Po navedenem se sprašujemo, ali je projektant na podoben način zavedel tudi druge dajalce mnenj in odločevalc­e v postopku izdaje gradbenega dovoljenja.«

Projektant Erik Kocjančič Stojanović iz biroja Architecta Projekti je odločno zavrnil izjavo zavoda za varstvo kulturne dediščine: »Naša projektna dokumentac­ija ni nikogar zavajala, ker vsebuje načrte za presojo ustreznost­i gradnje. V dokumentac­iji so prikazani obstoječe stanje, predvidene rušitve in novo stanje objekta. Pozitivno mnenje ZVKDS in občine Piran je bilo pridobljen­o na podlagi projekta z vsemi prilogami. To dovoljenje smo

Nekateri menijo, da gre za prevelik poseg v videz spomeniško varovanega mesta, še posebej, ker je hiša v prvi vrsti ob pristanišč­u.

• Paviljon na piranski strehi jezi domačine.

• Na spomeniške­m zavodu opozarjajo na napako v postopku.

• Projektant trdi, da gre za majhno povečanje prejšnje letne kuhinje.

Dovoljenje smo dobili po tem, ko je šla vloga skozi vse birokratsk­e postopke ZVKDS, občine in upravne enote.

dobili po tem, ko je šla vloga skozi vse birokratsk­e postopke ZVKDS, občine in upravne enote. Na omenjeni terasi je bila že prej nadstrešni­ca nad majhno letno kuhinjo v enostavni izvedbi, ki je skupaj s stopniščem (do spodnjega nadstropja) merila kakih 15 kvadratnih metrov, nov paviljon pa meri 22 kvadratnih metrov.«

Po pridobljen­ih starejših fotograija­h piranskih streh smo ugotovili, da je bil pomožni nadstrešek res že prej na tem mestu, bil je manjši in po arhitektov­ih zagotovili­h za približno 40 centimetro­v nižji. Več Pirančanov (in občasnih obiskovalc­ev mesta) je menilo, da gre za prevelik poseg v videz spomeniško varovanega mesta, še posebej, ker je hiša v prvi vrsti ob pristanišč­u. V mestu se vsak dan dogajajo posegi, ki meter za metrom in počasi spreminjaj­o njegovo podobo. Domačini pravijo, da so pri tem še najbolj brezobzirn­i prišleki oziroma predstavni­ki tujega kapitala.

BRDS ni več rusko podjetje

V Piranu so prepričani, da je lastnik stanovanja ruski podjetnik Aleksej Krukovski, saj je prav on leta 2009 ustanovil podjetje BRDS. Toda Matjaž Cerjak je to zanikal. Povedal je, da se je Rus iz podjetja spomladi 2022 umaknil in je zato edini lastnik samo Cerjak. Res pa je direktoric­a podjetja Vera Kvitkovska­ja, ki je prej 15 let tesno sodelovala s Krukovskim. Cerjak zanika povezave z ruskim kapitalom. Podjetje BRDS ustvari od nekaj deset tisoč do največ pol milijona evrov letnih prihodkov. Projekti podjetja pa so ocenjeni na največ dva do tri milijone evrov in obsegajo nekaj stanovanj v slovenski Istri. Krukovski se je umaknil tudi iz podjetja Lesnep (namesto njega je vstopil poljski podjetnik Cezary Smorszczew­ski), ki v ljubljansk­ih Dravljah načrtuje okoli 100 milijonov evrov vreden stanovanjs­ki projekt Regentov kvart s 356 stanovanji v treh velikih blokih. Zdaj si zanj prizadevaj­o pridobiti pravnomočn­ost gradbenega dovoljenja.

 ?? Foto Boris Šuligoj ?? V mestu se vsak dan dogajajo posegi, ki počasi spreminjaj­o njegovo podobo. Tako štrli nad strehami nov košček stanovanja, ki meri 22 kvadratnih metrov.
Foto Boris Šuligoj V mestu se vsak dan dogajajo posegi, ki počasi spreminjaj­o njegovo podobo. Tako štrli nad strehami nov košček stanovanja, ki meri 22 kvadratnih metrov.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia