Delo (Slovenia)

Annalena Baerbock: Brez rešitve z dvema državama ne bo miru

Nemška zunanja ministrica je že šestič od Hamasovega napada obiskala Izrael

- Barbara Zimic

Nemška ministrica za zunanje zadeve Annalena Baerbock je te dni na Bližnjem vzhodu. Potem ko je v ponedeljek obiskala palestinsk­ega predsednik­a Mahmuda Abasa in ga pohvalila za prispevek pri sprejemanj­u resolucije varnostneg­a sveta Združenih narodov, v kateri je pozvano k prekinitvi ognja v Gazi, se je včeraj srečala z izraelskim kolegom Izraelom Kacem. Ministrica je znova pozvala k vzpostavit­vi dveh držav, ki je po njeni oceni pogoj za trajen mir na Bližnjem vzhodu.

To je že šesti obisk ministrice Baerbock v Izraelu od teroristič­nega napada Hamasa na Izrael 7. oktobra lani, ki kaže, kako intenzivno se je Nemčija angažirala v reševanju konflikta med Izraelom in teroristič­no organizaci­jo Hamas ter predvsem v iskanju dolgoročne rešitve. Na obisku pri Abasu je pozvala k reformi palestinsk­e avtonomne oblasti, predvsem v smislu odprave korupcije. Pa tudi k oblikovanj­u oblasti v tehnokrats­ko vlado, ki mora odsevati pestrost palestinsk­ega naroda. Ponovno je poudarila, da se Nemčija zavzema za rešitev z dvema državama, s čimer bi zagotovili mir in varnost tako Izraelcem kot Palestince­m.

Ministrica močno podpira takojšnjo humanitarn­o prekinitev ognja v Gazi in prav tako preskrbo prebivalce­v s hrano, vodo in zdravili. Razmere zaradi prepočasne in preskromne dobave humanitarn­e pomoči si je med obiskom v Izraelu ogledala na mejnem prehodu Karem Šalom na jugu države, prek katerega poteka dobava humanitarn­e pomoči v Gazo. Na mejnem prehodu so izraelske oblasti pokazale ministrici natovarjan­je tovornih vozil z najnujnejš­imi potrebščin­ami. Po ogledu razmer je pozvala k izdatnemu povečanju zmogljivos­ti

za dobavo humanitarn­e pomoči in obljubila dodatno pomoč Nemčije. Opozorila je, da stradanje v Gazi spodbuja sovraštvo množice ljudi.

Odziv na resolucijo

O čem sta zunanja ministra govorila na srečanju za zaprtimi vrati, do konca redakcije ni bilo znano. Gotovo pa so bili pogovori napeti, saj so se predstavni­ki Izraela na sprejetje resolucije varnostneg­a sveta odzvali negativno. Tudi uvodni pozdrav obeh zunanjih ministrov je deloval hladno in uradno. Izraelski zunanji minister Kac je še pred srečanjem z ministrico kritiziral resolucijo varnostneg­a sveta, saj ta po njegovem krepi Hamas in da je zaradi resolucije povsem verjetno, da pogajanja o izpustitvi izraelskih talcev ne bodo uspešna. ZDA, ki so se vzdržale glasovanja, je kritiziral, da so oslabile Izrael.

Medtem je izraelski predsednik Jicak Hercog dejal, da je treba voditelja Hamasa Jahjo al Sinvarja ujeti živega ali mrtvega, saj bodo lahko le tako izraelske talce, ki jih Hamas še vedno zadržuje, varno pripeljali domov. Na drugi strani je nekdanji izraelski veleposlan­ik v Nemčiji Šimon Štejn opozoril, da njegova vlada ne ravna prav, ko omejuje dostavo humanitarn­e pomoči v Gazo. S tem Izrael izgublja simpatije v svetu in delegitimi­ra svoj boj proti Hamasu, je Štejn dejal za nemški javni radio Deutschlan­d Funk.

Nemška politika je zaradi konflikta med Izraelom in Hamasom v zahtevnem položaju. Na eni strani odločno podpira Izrael, na drugi si prizadeva za vzpostavit­ev dolgoročne­ga miru in varne prihodnost­i tako za Palestince kot Izraelce. Hkrati se zaradi konflikta na Bližnjem vzhodu spoprijema z naraščajoč­im antisemiti­zmom na domačih tleh, zaradi česar je posegla tudi v postopke pridobivan­ja nemškega državljans­tva. V vprašalnik­u, ki ga morajo pred pridobitvi­jo državljans­tva izpolniti prosilci, so po novem tudi vprašanja, vezana na Izrael. Med drugim tudi, kdaj je bila ustanovlje­na država Izrael in kako se imenujejo judovske molilnice, ter vprašanja o holokavstu in kazni, ki doletijo tiste, ki ga zanikajo ali pozivajo k uničenju Izraela.

• Nemčija bo naredila vse za dostavo večjih količin humanitarn­e pomoči v Gazo.

• Nemška zunanja ministrica je pozvala k reformi palestinsk­e avtonomne oblasti.

• Varnost mora biti tako za Izraelce kot Palestnice.

 ?? Foto Nasser Nasser/Reuters ?? Ministrica za zunanje zadeve Annalena Baerbock se je na turneji po Bližnjem vzhodu srečala tudi s palestinsk­im predsednik­om Mahmudom Abasom.
Foto Nasser Nasser/Reuters Ministrica za zunanje zadeve Annalena Baerbock se je na turneji po Bližnjem vzhodu srečala tudi s palestinsk­im predsednik­om Mahmudom Abasom.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia