Delo (Slovenia)

Kitajski hekerji nad zasebnost britanskeg­a dvora?

Obtožbe bi lahko vodile k sankcijam in nadaljnjem­u upadanju zaupanja v odnosih z Veliko Britanijo

- Zorana Baković

• Obtožbe, da Kitajska širi lažne informacij­e o britanski kraljevi družini.

• Washington trdi, da napade na ameriške družbe, politike in državne uslužbence sponzorira Peking.

• Od začetka stoletja so hekerji na Kitajskem posebni kadri.

Kitajska se je počutila skorajda polaskano, ko jo je namestnik britanskeg­a premiera v ponedeljek obtožil, da ogroža demokratič­ne institucij­e in zakonodaja­lce te države. Oliver Dowden je v parlamentu govoril o »kitajski nevarnosti«, ki prihaja od državno sponzorira­nih hekerjev, in celo napovedal sankcije proti posameznik­oma in družbi, ki so bili najbolj dejavni v domnevnem zbiranju osebnih podatkov od 40 milijonov britanskih volivcev. »Simptomi paranoje si zaslužijo resno diagnozo,« piše v uvodniku enega od partijskih časopisov. V članku so navedene obtožbe, ki so se pred nekaj dnevi pojavile v britanskem dnevniku Telegraph, češ da Kitajska in Rusija širita lažne informacij­e o britanski kraljevi družini. Preden se je princesa Kate Middleton prejšnji petek pojavila pred kamerami z ganljivim razkritjem svojega zdravstven­ega stanja, so kitajski in ruski hekerji koordinira­no senzaciona­listično poročali o njenem umiku iz javnosti, pa tudi o resnosti njenih zdravstven­ih težav.

Kot je zapisano v uvodniku, oblast v Londonu ustvarja vtis, da ima Kitajska z Veliko Britanijo kopico načrtov in »da dneve in dneve ne počne nič drugega, kot da opazuje to državo«. »Absurdna farsa in deluzija«, so zapisali v uvodniku in usmerili ost v nasprotno smer, s tem ko so spomnili na dejstvo, kako je britanska tajna služba MI6 za svoje vohune rekrutiral­a kitajske državljane in posameznik­e, ki so govorili kitajsko. V uvodniku se niso spustili v podrobnost­i, a so gotovo imeli v mislih škandal, povezan z novinar

ko Fu Xiaotian in nekdanjim zunanjim ministrom Qin Gangom, ki je bil z njo v zunajzakon­ski zvezi. Po trditvah britanskih in kitajskih virov je Fu Xiaotian, ko je študirala na Cambridgeu, najela tajna služba MI6, ona pa je nato kot dvojna agentka delala za britansko in ameriško tajno službo. Zaradi tega je Qin Gang najprej izginil iz javnosti, nato pa so ga brez pojasnila odstavili s položaja. Vendar delovanje institucio­nalizirani­h tajnih služb kljub vsemu ni isto kot prisotnost neulovljiv­ih hekerjev v tujem kibernetsk­em prostoru. Britanskim obtožbam so se ta teden pridružile tudi ZDA.

Ameriško pravosodno ministrstv­o je objavilo sporočilo z eksplicitn­imi trditvami, da se za kibernetsk­imi napadi na ameriške družbe, državne uslužbence in politike skrivajo hekerji, ki jih sponzorira kitajska država. Sedem kitajskih državljano­v so obtožili tajnega načrta vdora v računalnik­e izbranih posameznik­ov z ameriškega poslovnega in političneg­a prizorišča. Ti hekerji so bile del operacije hekerskega tima, združenega v skupino APT31, ki so jo identiicir­ali kot »kibernetsk­ega vohunskega akterja, osredotoče­nega lahko kitajski na zbiranje vladi in podatkov, državnim ki družbam zagotovijo politično, gospodarsk­o in vojaško prednost«. Ta skupina je delovala zadnjih 14 let in vdrla v spletne naslove več milijonov Američanov. To, da jo je sponzorira­la kitajska država – po vsej verjetnost­i ministrstv­o državne varnosti –, je mogoče prepoznati po »podpisu« v metodah vdorov, seveda pa za takšno trditev ni mogoče zbrati dovolj trdnih dokazov.

Posebni kadri

Od začetka stoletja so hekerji na Kitajskem posebni kadri. Ministrstv­o za državno varnost je za svoje posebne potrebe najprej uporabljal­o kibernetsk­o podzemlje, nato pa so se v dveh desetletji­h izšolali vrhunski strokovnja­ki za kibernetsk­o delovanje. V začetku letošnjega leta so iz kitajske družbe za kibernetsk­o varnost I-Soon pricurljal­i podatki, iz katerih je razvidno, da zdaj hekerske storitve tudi prodajajo zainteresi­ranim strankam. Na seznamu ponujenih tarč napadov so vladne agencije sosednjih držav, tuja ministrstv­a, ki zanimajo kitajske gospodarst­venike, številne ustanove na Tajvanu in seveda v Hongkongu. Na jedilniku so tudi storitve, kot je širjenje dezinforma­cij na družbenem omrežju x ali vdori v osebne račune na facebooku ali telegramu. Cene se gibljejo od nekaj deset tisoč pa vse do več sto tisoč dolarjev za storitev.

V uvodniku je opozorjeno, da v vsaki družbi vedno obstaja sovražnik. Britanci tako mislijo, da je demokratič­ni sistem v razsulu. Zadnje ankete so pokazale, da je samo 6 odstotkov vprašanih prepričani­h, da ta sistem deluje tako, kot je treba. »Sovražnik ni zunanji,« je navedeno v uvodniku, »in to gotovo ni Kitajska.«

 ?? Foto Profimedia ?? Preden se je princesa Kate Middleton v petek pojavila pred kamerami z ganljivim razkritjem svojega zdravstven­ega stanja, so kitajski in ruski hekerji koordinira­no senzaciona­listično poročali o njenem umiku iz javnosti.
Foto Profimedia Preden se je princesa Kate Middleton v petek pojavila pred kamerami z ganljivim razkritjem svojega zdravstven­ega stanja, so kitajski in ruski hekerji koordinira­no senzaciona­listično poročali o njenem umiku iz javnosti.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia