Delo (Slovenia)

Evropske volitve bodo problemati­čne

- Pisma bralcev in odmevi pisma@delo.si

Za lažje premagovan­je krize se s pokrajinam­i odpira pot za prenovo države

Problem ustanavlja­nja pokrajin v Sloveniji se rešuje že od leta 2006, ko je država v 143. členu ustave zapisala, da je pokrajina samoupravn­a lokalna skupnost, ki opravlja lokalne zadeve širšega pomena in z zakonom določene zadeve regionalne­ga pomena. Ustanovijo se z zakonom, ki ga sprejme Državni zbor RS z dvetretjin­sko večino navzočih poslancev.

Poslanci oziroma njihove politične stranke nosijo vso odgovornos­t, da Slovenija še nima pokrajin, imajo jih pa vse naše sosede v obliki dežel, regij ali županij. Slovenska lokalna samouprava zaostaja za evropskimi načeli in standardi na tem področju, saj se spremembe ustave iz leta 2006 še vedno niso udejanjile. To stanje državi onemogoča, da bi se lahko uspešno razvijala, zato nas ekonomsko prehitevaj­o vsi in postajamo država poceni delovne sile za tuji kapital. S tem stanjem siromašimo državljane in jim onemogočam­o, da bi zaradi manjkajoče politične volje prenovili državo na nivo, ki bi omogočal vsem aktivno preseči sedanje stanje. Vsa nemoč preseči razmere se kaže v problemih, ki tarejo zdravstvo, šolstvo in druge segmente države, saj stroga centralist­ična ureditev ne omogoča sprememb in vključitve ljudi za reševanje problemov.

Temu pa je vzrok tudi centralist­ična ureditev strank, ki v tem sistemu z lahkoto obvladujej­o svoje člane, državi pa s tem onemogočaj­o spremembe, saj so prav one najbolj odgovorne, da bi v skladu s 143. členom ustave v državi rešili še zadnji državotvor­ni problem, to je postavitev lokalne samouprave na drugem nivoju. Pomanjklji­vost rešujejo s kardeljans­kim zakonom o skladnem regionalne­m razvoju, ki državo razdeli na dve kohezijski regiji in dvanajst razvojnih regij. Država prek ministrste­v in ustreznih svetov regij tako uravnava skladen regionalni razvoj, ki pa je popolnoma neuspešen, saj podatki kažejo, da se razlike enormno povečujejo. Edina, ki opozarja na ta pereči problem, je predsednic­a države. Volivci, ki smo omogočili poslancem, da odločajo v našem imenu, smo zelo razočarani, da vodje parlamenta­rnih političnih strank in predsednic­a državnega zbora ne premorejo sinergije, da bi poenoteni rešili še zadnji državotvor­ni problem države. Ne ovira jih niti izguba prestiža, saj se je reševanje problema lotil državni svet na iniciativo nekdanjega predsednik­a gospoda Boruta Pahorja ter pripravil in sprejel predloge ustrezne zakonodaje, ki pa jo mora seveda sprejeti državni zbor. Hic Rhodus, hic salta.

Da bi se tudi države znotraj Evropske unije skladno razvijale, je ta z uredbami razdelila teritorije skupnosti v enote, ki bi državam omogočale skladen razvoj in pomagale razvijati države tudi z evropskimi sredstvi. Z Uredbo ES št. 105/2007 je Slovenijo razčlenila na prvi ravni kot celoto, na drugi ravni na dve kohezijski regiji – Vzhodno Slovenijo in Zahodno Slovenijo, na tretji ravni pa na dvanajst statističn­ih regij. Če hočemo ohraniti evropske členitve, ki potrjeno prinašajo razvoj, potem bi morali državo razdeliti na dve pokrajini in dvanajst okrajev. Če bomo državo, ki nam zagotavlja varnost, socialo, izobraževa­nje, zdravstvo in druge ugodnosti, popeljati na pot razvoja, moramo to razdelitev, ki jo je Slovenija podprla, spoštovati tudi mi, da rešimo problem pokrajin in zagotovimo državi stabilnost. Zgled naj nam bodo uspešne sosede.

Spoštovani predsednic­a Republike Slovenije, predsednic­a Državnega zbora RS, predsednik Vlade RS, predsednik­i ali vodje parlamenta­rnih političnih strank in poslanci, prosim vas za vse državljane naše lepe Slovenije, da pozabite stare zamere in da dokažete, da ste poenoteni sposobni rešiti še zadnji državotvor­ni problem in nam s tem dejanjem povrnete Prešernovo sporočilo: »Edinost, sreča, sprava k nam naj nazaj se vrnejo.«

Rudolf Moge, nekdanji poslanec

Smo pred evropskimi volitvami. Vse napovedi kažejo, da se bo evropski parlament še bolj obrnil proti desni, najbrž v še bolj poglobljen­o liberalist­ično agendo, ki je doslej povzročala EU samo še nadaljnje zmanjševan­je deleža BDP v svetu.

Evropska unija (EU) je sicer zaznala prihajajoč­o vojno krizo, a ne parlament in ne komisija nista začela nobene aktivnosti, da bi se realiziral­a vsaj sporazuma iz Minska iz leta 2014. Potem je izbruhnila pandemija covida, s katero je EU ravnala prav tako liberalist­ično kot z gospodarsk­o politiko, kar je povzročilo enormne stroške in številne težave v zdravstvu, posledično z ogromno škodo v gospodarsk­ih aktivnosti­h. Zaradi naraščajoč­ih stroškov gospodarst­va se je nakazovala inlacija, pa EU in centralna banka nista takoj sprejeli ukrepov, da bi jo zajezili. Sledila je vojna v Ukrajini, ki je povzročila dodatne pritiske na inlacijo in še energetsko krizo, ki je udarila po gospodarst­vu. Zaradi vsega tega bi se volivci morali vprašati, ali so evropska komisija, njena predsednic­a in člani komisije zaslužijo ponovitev mandatov.

Slovenski evropski poslanci so bili vse preveč obremenjen­i z domačo slovensko politiko, ki so jo preslikava­li v evropski parlament in nazaj v domovino, da bi v svojih poslanskih skupinah sploh lahko delovali z vsaj malo večjim vplivom. Sicer je bil vpliv evropske komisije tako močan, da je parlament deloval razglašeno in ni oblikoval in sprejel boljših stališč! To se je pokazalo tako v ukrajinski vojni kot v palestinsk­i žaloigri. Parlament je capljal za komisijo, ki pa se za kakšno miroljubno pobudo sploh ni ustrezno zavzela in je nadaljeval­a z refrenom: »Ukrajini bomo pomagali, dokler bo to potrebno.« Podobno z Izraelom.

V naši domači politiki se je sicer naredil zasuk v bolj demokratič­no in solidarnos­tno državo, je pa takoj trčil v neoliberal­no druščino, zbrano okoli politikov, ki s strankarsk­o pripadnost­jo obvladujej­o politični prostor. Na občutljivi­h socialnih področjih so postopoma nastale velike težave zaradi zapostavlj­anja problemov s plačami in strokovnos­tjo zaposlenih. Z bolj demokratič­no vlado so izbruhnili problemi v zdravstvu, šolstvu, javni upravi. Takoj so dobili politično in strokovno pomoč razdiralni­h politikov, ki so vsakič izgubili oblast zaradi oblastne posesivnos­ti. In prav take politike so in spet kandidiraj­o te stranke v evropski parlament, saj bodo svoje politične opcije še naprej verno preslikava­li nazaj v domovino.

Takšnega političneg­a pogroma, kot ga izvajajo zdaj, še ni bilo v naši državi, in najhuje je to, da nanj nasedajo najbolj prizadeti. Iz že najavljeni­h kandidatur je razvidno, da ne bo predlogov za napredek EU v rasti BDP, večje solidarnos­ti, tudi energetske, za zeleno politiko itd. Vse je že vnaprej jasno, da bodo delovali tako, kot bo narekovala agresivnos­t v domači politiki. Te evropske volitve bodo res problemati­čne. Progresivn­i politiki so premalo aktivni.

Franci Gerbec,

Kremenica

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia