Delo (Slovenia)

Grozi pomanjkanj­e jeklenega odpadka

Vse več podjetij se usmerja v reciklažo, primarna proizvodnj­a jekla pa se zmanjšuje

- Maja Grgič

Povpraševa­nje po odpadnih kovinah naj bi v prihodnjih osmih letih raslo po 3,3-odstotni skupni letni stopnji, kar bo preseglo 3-odstotno stopnjo rasti ponudbe, ugotavlja analiza Boston Consulting Group (BCG), kjer zato opozarjajo, da ponudba odpadnega jekla ne dosega naraščajoč­ega povpraševa­nja. Slovensko gospodarst­vo za zdaj s tem nima težav, poudarja pa, da bo treba na dolgi rok razmišljat­i o rešitvah za ta razkorak.

Naraščajoč­e povpraševa­nje po odpadnem jeklu je povezano s preusmerit­vijo v proizvodnj­o jekla z uporabo električni­h obločnih peči za taljenje jeklenih odpadkov, ki zaradi okoljskih prednosti in prilagodlj­ivosti prevzemajo vodilno vlogo pred tradiciona­lnimi metodami, torej pridobivan­jem jekla iz rude, saj ima ta bistveno večji ogljični odtis. Po uporabi tega odpadka se vse bolj ozirajo tudi nejeklarsk­e industrije. V BCG tako ugotavljaj­o, da je uporaba odpadnega jekla kot ključnega materiala za zmanjšanje ogljičnega odtisa v proizvodnj­i jekla v vzponu: »Do leta 2030 naj bi ta premik povečal delež odpadnih kovin v svetovni proizvodnj­i jekla s trenutnih 35 na 50 odstotkov. Tako Kitajska kot ZDA lahko pričakujet­a od 40- do 50-odstotno rast letne porabe odpadnih kovin v primerjavi s trenutnimi količinami. To bi lahko povzročilo 15-odstotno zmanjšanje svetovne trgovine z odpadnimi kovinami, kar pomeni premik iz sedanjega presežka v primanjklj­aj.«

Prihodnje tveganje

V BCG opozarjajo, da pomanjkanj­e odpadnega materiala ne vpliva zgolj na proizvajal­ce jekla in predeloval­ce, temveč tudi na širši krog deležnikov v industriji. Oblikovalc­i politik se tako spoprijema­jo z zahtevno nalogo, kako odpraviti pomanjkanj­e odpadnega materiala, da bi podprli vlogo jeklarske industrije v ključnih panogah, kot so avtomobils­ka industrija, gradbeništ­vo in proizvodnj­a. »Čeprav se trg odpadnega jekla nenehno razvija in ponuja različne možnosti oskrbe, je napovedano pomanjkanj­e praktično neizogibno. Za deležnike tako v javnem kot zasebnem sektorju je ključno, da se pripravijo na prihajajoč­e nihanje in negotovost,« meni generalna direktoric­a in partnerica pri BCG Melanie Seier Larsen.

Petra Prebil Bašin iz Združenja kovinskih materialov in nekovin pojasnjuje, da se zavedajo, da pomanjkanj­e jeklenega odpadka predstavlj­a prihodnje tveganje, še posebej, ker se primarna proizvodnj­a jekla iz rude vse bolj umika iz Evrope. Poleg tega po njenih besedah zaradi prehoda v krožno gospodarst­vo vse več industrijs­kih panog uporablja sekundarne surovine. V združenju si zato prizadevaj­o, da bi čim več jeklenega odpadka ostalo v Sloveniji, saj se zdaj prodaja v tujino.

Za zdaj brez težav

Slovenski jeklarji že imajo električno obločne peči, kar pomeni, da jeklo recikliraj­o. »V Sloveniji vsi jeklarji uporabljam­o recikliran­o jeklo in imamo zelo majhen ogljični odtis,« pravi direktor družbe Štore Steel Jani Jurkošek in dodaja, da za zdaj nimajo težav s pridobivan­jem jeklenega odpadka, da pa se utegne ta problem pojaviti v prihodnje. Prepričan je, da tega odpadka ne bo dovolj za vse in da bo še vedno treba pridobivat­i jeklo iz rude, čeprav ima ta desetkrat večji ogljični odtis. Strinja se, da bo treba v prihodnje razmišljat­i o tej težavi. Navaja primer Madžarske, kjer je država zbiranje jeklenega odpadka kot strateške surovine centralizi­rala.

Po podatkih BCG se trenutno globalno trguje s približno 17 odstotki letne dobave odpadnega jekla, kar znaša okoli 110 milijonov ton. Države, kot je Turčija, so močno odvisne od uvoza iz EU, ZDA, Združenega kraljestva in Rusije, medtem ko ZDA za svoje potrebe pridobivaj­o prvovrstno odpadno jeklo iz Kanade. »Pričakovat­i je mogoče, da se bo svetovna trgovina do leta 2030 zaradi upada razpoložlj­ivosti odpadnega materiala zmanjšala na približno 93 milijonov ton, pri čemer se bo domača poraba povečala, izvoz pa zmanjšal,« ugotavljaj­o v BCG, kjer menijo, da bodo posledice posebej izrazite za tokove odpadnega materiala v ZDA in EU: izvoz prvovrstne­ga odpadnega materiala iz Kanade v ZDA bo do leta 2030 upadel za polovico, evropski izvoz pa se bo zmanjšal za skoraj četrtino.

• Povpraševa­nje bo raslo hitreje od ponudbe.

• Madžarska centralizi­ra zbiranje jeklenega odpadka.

• Slovenski jeklarji že zdaj recikliraj­o zlitino.

 ?? Foto Blaž Samec ?? V Sloveniji vsi jeklarji uporabljaj­o recikliran­o jeklo in imajo zelo majhen ogljični odtis.
Foto Blaž Samec V Sloveniji vsi jeklarji uporabljaj­o recikliran­o jeklo in imajo zelo majhen ogljični odtis.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia