Delo (Slovenia)

Tudi Nemčija pričakuje ukrepanje ECB

Optimizma v nemških podjetjih je malo, močan je občutek negotovost­i, kar je težava za celotno Evropo

- Damjan Viršek

»Med nemškimi podjetji je danes manj pesimizma, smo pa še daleč od optimizma,« je gospodarsk­e razmere v največji slovenski trgovinski partnerici komentiral Klaus Wohlrabe, namestnik direktorja makroekono­mskega inštituta Ifo, ki je bil v torek gost dogodka Nemško-slovenske gospodarsk­e zbornice (AHK).

Nemčija je lani imela blago recesijo z 0,3-odstotnim zmanjšanje­m BDP, po najnovejši­h napovedih pa lahko v letošnjem letu pričakuje le 0,2-odstotno gospodarsk­o rast.

»V zadnjih treh letih smo doživeli dve resni krizi, epidemijo covida in vojno v Ukrajini. Prva je pretrgala dobavne verige, sledilo je pomanjkanj­e pomembnih elektronsk­ih komponent, vojna je z zmanjšanje­m dobav plina iz Rusije povzročila visoke cene energije. Tretji neugoden dejavnik je visoka obrestna mera Evropske centralne banke,« je Wohlrabe povzel glavne razloge za nezavidlji­ve razmere v največjem gospodarst­vu v Evropski uniji, ki so poleg (domačega) gradbeništ­va najbolj prizadele izvozno usmerjeno industrijo.

»Glavno upanje za letos pa je znižanje obrestnih mer, ki ga večina ekonomisto­v pričakuje od drugega četrtletja naprej, recimo na 3,75 odstotka s sedanjih 4,5. Izziv pa bo, ali se bo znižanje pravočasno preneslo v gospodarst­vo in kakšna bo resnična dinamika odločitev ECB, saj pozorno spremljajo inflacijo, ki mora tudi pasti,« je ocenil Wohlrabe.

»Dno je za nami«

Po podatkih inštituta Ifo je leta 2021 kar 80 odstotkov podjetij v Nemčiji poročalo o težavah v dobavnih verigah, do danes se je navajanje te problemati­ke vrnilo nazaj na »običajnih« deset do 15 odstotkov. V zadnjih mesecih so se izboljšali tudi drugi kazalniki, s katerimi merijo pričakovan­ja vodilnih v podjetjih. »Dno je zelo verjetno za nami, a vendar je gospodarsk­i sentiment v Nemčiji slabši kot v večini drugih članic Evropske unije, močnejši pa je občutek negotovost­i. To, da ima največje gospodarst­vo take slabe občutke, je problemati­čno tudi z evropskega vidika,« je menil Wohlrabe.

»Negotovost večinoma prihaja od ekonomske politike v Nemčiji. V vladni koaliciji so precej različne stranke, zdi se, da ne vedo, kaj narediti. Šokiran sem bil, ko sem videl velik odtok nemških investicij v ZDA, kar lahko razumemo tudi tako, da Nemci ne verjamejo v EU. Prav tako so zelo neusklajen­e debate o tem, kaj storiti z avtomobils­ko industrijo – nekateri bi jo prepustili konkurenci trga, drugi pa bi jo ščitili,« je nemškega kolega izzval ekonomist Mojmir Mrak.

»Imam kar zaupanje, da bo nemška avtomobils­ka industrija preživela in se prilagodil­a novim tekmecem. Komunikaci­ja v zadnjih dveh ali treh letih pa res ni bila tako dobra in primerna, kot bi lahko bila. Imeli smo eno odločitev, čez nekaj mesecev pa drugo ... Prav tako smo zavezani zelenemu prehodu, želimo si ga, nihče pa ne ve, kakšen je načrt oblikovalc­ev politik za naslednji dve ali tri leta.

To je tudi nekaj, kar pogrešam,« je odgovoril Wohlrabe.

»Nemčija je vodilna v zeleni tranziciji. Zaprtje jedrskih elektrarn je bilo morebiti prenagljen­o, a jo je prisililo, da išče energetske alternativ­e. Zelena tranzicija je priložnost, moramo preiti na bolj trajnostne oblike mobilnosti in gospodarje­nja nasploh. Mislim, da je na tem področju v Nemčiji veliko znanja in talenta, zato vidim svetlo prihodnost. Bi nam pa vsem v Evropi koristilo, če bi premogli več optimizma in na prihodnost gledali bolj v ameriškem duhu. Včasih imam občutek, da nas v krizo pregovorij­o,« je menil Jan Löwhagen, direktor podjetja Man Truck & Bus Slovenija.

• Po lanski blagi recesiji lahko Nemčija letos pričakuje le 0,2-odstotno rast.

• Glavno upanje za letos je znižanje obrestnih mer Evropske centralne banke.

• Prilagajan­je industrije bo povezano tudi z doseganjem zelenega prehoda.

 ?? ?? »Med nemškimi podjetji je danes manj pesimizma, smo pa še daleč od optimizma,« pravi Klaus Wohlrabe.
»Med nemškimi podjetji je danes manj pesimizma, smo pa še daleč od optimizma,« pravi Klaus Wohlrabe.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia