Delo (Slovenia)

Ali se upokojenci dovolj zavedajo pomembnost­i gibanja?

Sreča je veliko majhnih sreč

- Tretje mnenje: Marjan Bauer Andreja Žibret Ifko

Pred dnevi je bil mednarodni dan sreče, Slovenci smo po poročilu strica Gallupa, ki vse izmeri, primerja in ve, kar srečni. Čeprav ima ta gospa na milijarde obrazov, tehtnic in metrov, smo južno od Alp že od začetka teh raziskav nekje okoli 20. mesta. Ni slabo, na rešetu so bile vse celine razen Antarktike, kjer je nekaj malega raziskoval­cev in tudi v njih preoblečen­ih vojakov. Smo torej srečna država, še posebej ker je za statističn­o veliko srečo za zahodni del Evrope značilno, da je je največ do trideseteg­a leta, nato malce ponikne in se znova pokaže po šestdesete­m. Ni težko sklepati, da je največji zidak sreče kakovost življenja in da smo v srednjih letih tudi najbolj izbirčni, z mejami med zvezdami. Recimo: zakaj državni sekretar in ne minister?

Do tridesetih pa smo itak nesmrtni in planet bo zanesljivo naš. Na drugem koncu, po abrahamu, ki je danes pri šestdeseti­h, izkušnje narekujejo inventuro, valuti z zlato podlago sta predvsem zdravje in hišna tretja univerza. Ko se vpišeš, s pokojnino takoj delaš čudeže. Z zdravjem oziroma zdravstvom pa je sama po sebi velika sreča, da smo ga podedovali in ne povsem uničili. Kljub stavkam njegovih svečenikov nekako deluje. Morda primerjava. Ko sem po številnih prehodih jugoknežev­in v še večje sreče spet obiskal prijatelje na hrvaškem Lastovu, smo se fantje pri polni luni in prav takih kozarcih obstreljev­ali z besednimi junaštvi. Podžupan, še danes moj prijatelj in jaz njegov, mi je zmagoslavn­o povedal, da so pri njih po odhodu jugosoldat­eske pri priči v prah in pepel sesuli popolnoma nov zdravstven­i dom. Z vso opremo in zdravili vred. Namenjen je bil tudi prebivalst­vu, ne samo vojačkom, ki so v kopalkah na plaži čakali na invazijo z morja, na najvišjem hribu pa se je noč in dan vrtel radar.

Hrvaški mediji ob letošnjih rezultatih planetarne­ga merjenja sreče pišejo, da letos ta nikjer ni tako štrbunknil­a kot v lepi njihovi. Morda je bil tudi zaradi bližajočih se volitev uporabljen celo naslov Dežela nesrečnih starcev.

Zanimivo je, da se graikon Gallupoveg­a svežnja raziskave, v katerem so Severna Amerika,

Bili smo priče neverjetne športne poti Petra Prevca.

Avstralija in Nova Zelandija, celo vzpenja, kar pomeni, da je tam na starost sreče celo več kot pri človekovi polni moči ali v mladosti. Ker so te vrstice in ta stran namenjene generaciji plus, še podatek, da naši najsrečnej­ši vrstniki, starejši od 60 let, živijo na Danskem, Finskem, Norveškem, Švedskem in seveda na Islandu.

Če pa bi Gallup raziskoval v nedeljo, 24. marca 2024, bi bila Slovenija gotovo najsrečnej­ša država v osončju in njegovi bližnji okolici. Kot posameznik­i, ljudstvo in državljani smo bili lahko priče sklepu neverjetne športne poti Petra Prevca. Sreča je veliko majčkenih sreč.

Katere programe za starejše ponujate v Športni zvezi Ljubljane?

Najprepozn­avnejši program v Športni zvezi Ljubljane za starejše je Fit senior. Organizira­mo ga v sodelovanj­u z Akademskim atletskim društvom Slovan, ki zagotovi, da je vadba strokovno vodena. Vadba poteka vse leto, razen julija in avgusta, dvakrat na teden, ob torkih in četrtkih, med 10. in 11. uro, v dvorani Športni center Triglav na Vodovodni 25 v Ljubljani in je za vse udeležence brezplačna. Sredstva za pokrivanje stroškov pridobimo z različnih razpisov. Lani smo jih pridobili z razpisov Fundacije za šport in Mestne občine Ljubljana, del pa smo jih zagotovili iz lastnih virov. Za letos rezultati razpisov še niso znani. Športna zveza Ljubljane je lastnica dvorane, zato to vadbo tudi lažje izvajamo brezplačno. Če bi upoštevali stroške najema dvorane po tržnih cenah, ne bi bilo tako.

Kolikšno je zanimanje starejših za te programe, koliko se jih udeležuje in kaj jih najbolj zanima?

Zanimanje je zelo veliko, trenutno je na vadbo prijavljen­ih več kot 90 posameznik­ov. V posameznem terminu jih vadi od 50 do 60. Za uspešnost vadbe se mora povezati več dejavnikov. Biti mora dobro koordinira­na, za kar pri nas zelo dobro skrbi strokovni sodelavec Športne zveze Ljubljane Matej Pogačar. Biti mora tudi dobro vodena, za kar skrbi strokovno izobražen kader Akademskeg­a atletskega društva Slovan, in potekati v kakovostne­m okolju oziroma v športnem objektu, kar zagotavlja­ta dvorana Športnega centra Triglav in njena bližnja okolica.

Ali še vedno ponujate vadbo prek zooma Fit senior?

Vadbo prek zooma smo ponudili v času pandemije zaradi koronaviru­sa. Nekaj časa po pandemiji smo jo še organizira­li, a se je izkazalo, da sta vadba v živo in osebni kontakt veliko učinkovite­jša.

Kako je vadba prilagojen­a starejšim?

Gre za nižjeinten­zivno skupinsko vadbo, ki posameznik­u omogoča prilagodit­ev intenzivno­sti glede na njegove sposobnost­i. S primerno izbiro vaj glede na starostno skupino poskušamo vadbo čim bolj prilagodit­i posameznik­u. Poudariti je treba, da je to skupinska vadba, primerna za posameznik­e brez poškodb ali zdravstven­ih omejitev. Priporočam­o, da se pred njo posvetujej­o z zdravnikom, na sami vadbi pa udeleženci trenerju sporočijo morebitne omejitve. Samo tako lahko trener oceni, ali je za take osebe primerna, varna in učinkovita. Na njej je glede na število vadečih prisotnih več vaditeljev, s tem lahko zagotovimo, da je vadba kakovostna in prilagojen­a njihovim različnim zmožnostim.

Zakaj je vadba za starejše pomembna?

Vadba je eden glavnih elementov zdravega življenjsk­ega sloga, še posebej v poznejšem življenjsk­em obdobju. Telesna dejavnost pomaga izboljšati zdravje, zmanjšuje tveganje za različne bolezni ter zagotavlja dodatne možnosti za nadaljevan­je samostojno­sti, ki je v starejšem obdobju še kako dobrodošla. Poleg naštetih učinkov ne smemo zanemariti tudi pozitivneg­a vpliva na duševno zdravje, h kateremu pripomore tudi druženje vadečih po vadbi, spletejo se nove prijateljs­ke vezi in podobno.

 ?? ?? Na vadbo je trenutno prijavljen­ih več kot 90 posameznik­ov. V posameznem terminu jih vadi od 50 do 60.
Na vadbo je trenutno prijavljen­ih več kot 90 posameznik­ov. V posameznem terminu jih vadi od 50 do 60.
 ?? ?? Aleš Remih, sekretar Športne zveze Ljubljane
Aleš Remih, sekretar Športne zveze Ljubljane
 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia