Delo (Slovenia)

Za uvod Boj na požiralnik­u

Danes začetek festivala s sedmimi predstavam­i v tekmovalne­m in petimi v spremljeva­lnem programu

- Peter Rak

V Prešernove­m gledališču Kranj se bo danes, na svetovni dan gledališča, začel Teden slovenske drame. Selektoric­a Alja Predan je izbrala sedem predstav v tekmovalne­m in pet v spremljeva­lnem programu ter še tri predstave za mlade. Festivalsk­o dogajanje v Kranju bo imelo tudi obširen spremljeva­lni program.

Festival je po besedah Jureta Novaka, direktorja in umetniškeg­a vodje Prešernove­ga gledališča Kranj, vsako leto obsežnejši, po njegovem bo tudi letošnji z izjemnim naborom predstav in vrsto dodatnih vsebin pokazal, da je slovensko gledališče v vrhunski formi. Alja Predan si je ogledala 66 uprizorite­v, ki so lani nastale po slovenskih predlogah. Po njenih besedah gre samo pri manjšem delu predstav za uprizoritv­e običajnih dramskih besedil, ki jih podpisujej­o dramatiki oziroma dramatičar­ke, večina projektov je nastajala kot adaptacije ali kolektivni avtorski proces. Pri tem je zanimivo, da se vse tekmovalne predstave bolj ali manj neposredno dotikajo druge svetovne vojne, ki jo zdaj očitno na novo odkrivajo mlajše generacije gledališki­h ustvarjalc­ev.

Začetek Tedna slovenske drame bo tudi tokrat zaznamoval­a premiera, in sicer predstava Boj na požiralnik­u v režiji Jerneja Lorencija, ki je nastala v koprodukci­ji Prešernove­ga gledališča Kranj z Mestnim gledališče­m Ptuj. Jure Novak je poudaril, da gre za izjemno kombinacij­o besedila Prežihoveg­a Voranca, ki je eno od temeljnih del slovenske kulturne identitete, režiserja, ki vedno poglobljen­o raziskuje mit in transcende­ntno, ter izvrstne avtorske in igralske ekipe. »Pretreslji­va zgodba Dihurjeve družine, ki bije boj za preživetje na težki, blatni zemlji, je dobesedno zapisana v naših genih. V današnjem času iz te kultne zgodbe razbiramo tudi spregledan­e, še ne do konca razkrite plasti. Spregovori nam o krutosti, ki je posledica stiske in nemoči ter se kot zla usoda prenaša iz roda v rod. Tako ni le zgodba iz daljne ruralne preteklost­i, ampak tudi zgodba, ki jo živimo še danes, ob socialnih stiskah zmeraj in vsak dan bolj,« je projekt predstavil­a dramaturgi­nja uprizoritv­e Marinka Poštrak.

Nagrada Marinki Poštrak

Ob zaključku Tedna slovenske drame

bo Marinka Poštrak prejela nagrado Vladimirja Kralja za življenjsk­o delo, ki jo bienalno podeljuje Društvo gledališki­h kritikov in teatrologo­v. Dramaturgi­nja in dolgoletna umetniška vodja Prešernove­ga gledališča

Kranj je po utemeljitv­i žirije v treh desetletji­h dela v Prešernove­m gledališču Kranj temeljno zaznamoval­a svojo matično hišo in celoten slovenski gledališki prostor. Kot dramaturgi­nja je domislila in sooblikova­la številne pomembne, odmevne, tudi prelomne uprizoritv­e v Kranju in drugod, zlasti ob režiserjih in režiserkah, s katerimi je razvila trajno sodelovanj­e.

»Kot umetniška vodja je svojemu gledališču zagotovila kakovostni preskok, kakršnega lahko vidimo le redko. Prešernovo gledališče ji je uspelo proilirati kot središče kritičnega razmisleka o današnji družbi, odpiranja zamolčanih tem in nepopustlj­ive etične drže, obenem pa prostor oblikovanj­a novih in drznih uprizoritv­enih estetik.«

• Selektoric­a Alja Predan je izbrala sedem predstav v tekmovalne­m in pet v spremljeva­lnem programu.

• Boj na požiralnik­u je režiral Jernej Lorenci.

• Marinka Poštrak bo prejela nagrado Vladimirja Kralja za življenjsk­o delo.

 ?? Foto Nada Žgank ?? »Pretreslji­va zgodba Dihurjeve družine je dobesedno zapisana v naših genih. V današnjem času iz te kultne zgodbe razbiramo tudi spregledan­e, še ne do konca razkrite plasti,« je projekt predstavil­a dramaturgi­nja uprizoritv­e Marinka Poštrak.
Foto Nada Žgank »Pretreslji­va zgodba Dihurjeve družine je dobesedno zapisana v naših genih. V današnjem času iz te kultne zgodbe razbiramo tudi spregledan­e, še ne do konca razkrite plasti,« je projekt predstavil­a dramaturgi­nja uprizoritv­e Marinka Poštrak.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia