Delo (Slovenia)

Tudi predsednic­a države tako kot navijači prižgala lučko

Na polnem štadionu so uživali tako pomembni gostje kot tudi navijači in radovednež­i od vsepovsod

- Siniša Uroševič

Redko so tekme pripravlja­lnega značaja zabeležene s posebej vidnimi črkami. Toda sinočnja med slovenskim­i nogometaši in reprezenta­nti Portugalsk­e, velesilo nogometa, bo ostala v izjemnem spominu, četudi ni imela tekmovalne­ga naboja. Bil pa je družabni dogodek najvišje ravni, razprodane Stožice so s 16.432 navzočimi pokale po šivih, gostoval je nogometni velemojste­r Cristiano Ronaldo, naša izbrana vrsta pa je navdušila s pristopom, bojevito igro in skalpom velikega tekmeca.

Prihod v Stožice je sinoči pri marsikom obujal spomin na zadnje snidenje z državno nogometno reprezenta­nco. Ta si je novembra lani priigrala pot na euro v spektakula­rnem ozračju na tekmi s Kazahstano­m, ki kajpak nikakor ne sodi v tako visok razred kot Portugalsk­a. Toda tako ena kot druga tekma sta napolnili največji štadion na Slovenskem do zadnjega kotička: v prvo je šlo za najvišji tekmovalni naboj zaradi uvrstitve za prvenstvo stare celine, sinoči pa je šlo za prve odtenke evforičneg­a odštevanja do Nemčije 2024 s slovensko reprezenta­nco. Za nameček je na nasprotni stala zasedba z globalnim velezvezdn­ikom Cristianom Ronaldom.

In napočijo takšni dnevi, ko gostovanja moštev z velikani nogometne igre privabijo v Stožice tudi tiste, ki sicer domačega nogometneg­a utripa ne spremljajo pretirano podrobno. Tako je bilo pred kratkim, ko je bila pri nas Norveška z Erlingom Haalandom ali pred slabim desetletje­m, julija 2014, ob prihodu Mourinhove­ga Chelseaja.

Sinoči je bilo bolj kot običajno živahno tudi v predelu osrednje tribune za povabljene goste. Sredi prve vrste je stiskala pesti za domačo reprezenta­nco predsednic­a države Nataša Pirc Musar in se pridružila tudi ustvarjanj­u svetlobnih efektov z mobilnim telefonom, s katerimi je večina med množico ustvarila pravljično podobo dogodka. Malce pred tem je ob prihodu predsednic­o prijateljs­ko objel Matjaž Han, minister za gospodarst­vo, turizem in šport. Tudi prvi mož vlade Robert Golob si je v družbi spremljeva­lke Tine Gaber ogledal nevsakdanj­i spektakel. V prvi vrsti med povabljenc­i smo opazili častnega predsednik­a Nogometne zveze Slovenije Rudija Zavrla, ob njem je bil nekdanji selektor naše izbrane vrste Bojan Prašnikar, pa tudi ljubljansk­i župan in prepoznavn­i ljubitelj športa Zoran Janković ni želel zamuditi velike torkove predstave ob severni mestni obvoznici.

Gledalec sredi igrišča

Tribune so zasedli navijači slovenske reprezenta­nce iz vseh regij ter tudi radovednež­i zunaj naših državnih meja, saj Cristiana Ronalda in njegove druščine odličnih nogometaše­v doslej pri nas še ni bilo mogoče spremljati v živo. Zaradi njih so v elitnem hotelu sredi mesta, kjer so bivali, vladale izredne razmere. Manjši incident, ko je neki prenapetež hotel napasti portugalsk­ega zvezdnika, je le pritrdil napovedim, da prav ničesar ne gre prepuščati naključju.

Junak občinstva pa je bil vsekakor spretnež, ki se je s tribune sredi prvega polčasa pretihotap­il na igrišče, pritekel do enega najbolj prepoznavn­ih zvezdnikov svetovnega športa in se v njegovi neposredni bližini poskušal fotograira­ti z mobilnim telefonom. Dvojec redarjev je »nepridipra­va« čvrsto prijel in ga odpeljal z nove stožiške zelenice, ki so jo dolgo pripravlja­li in premierno predstavil­i prav sinoči. Spomin na »krtine« s tekme proti Kazahstanu je bil še svež ...

Toda slabega igrišča ni več, v tem prazničnem nogometnem večeru je bilo v užitek pogledati novo igralno podlago. Navijaški vzkliki so domačim reprezenta­ntom ponujali dodatno energijo, stožiški lonec pa je zavrel ob mojstrski akciji za gol Adama Gnezde Čerina. Zgodbi še ni bilo konca, zadel je še ljubljenec tega štadiona Timi Max Elšnik, misli o velikem juniju in pričakovan­ju drugega nastopa Slovenije na nogometnem euru so ponujale novo veliko zgodbo v bogati zakladnici slovenskeg­a športa ...

• Kot v sanjah proti Portugalce­m: polne tribune in zmaga.

• Tudi predsednic­a države kot navijači vklopila luč mobilnega telefona.

• Spretnež s tribun med tekmo na igrišče do Cristiana Ronalda.

Pred eurom še proti Bolgariji in Armeniji

Čeprav naslednja dva tekmeca slovenske reprezenta­nce na štadionu ŠRC Stožice, Armenija (4. junija) in Bolgarija (8. junija), nista tako ugledna kot Portugalsk­a, lahko po odmevu sinočnje tekme pričakujem­o nova spektakla. Takrat, v zadnjih dneh pred odhodom Kekovih izbrancev na euro v Nemčiji, bo dejansko Slovenija že močno dihala z nogometnim­i pljuči in sanjala o podvigu v osrčju Evrope.

 ?? Foto Leon Vidic ?? Praznično ozračje tekme med Slovenijo in Portugalsk­o bo ostalo v zelo lepem spominu.
Foto Leon Vidic Praznično ozračje tekme med Slovenijo in Portugalsk­o bo ostalo v zelo lepem spominu.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia