Delo (Slovenia)

27. marec je svetovni dan gledališča

-

47 pr. n. š. Po odločilni bitki pri jezeru Mareotis (v bližini Aleksandri­je) je Kleopatra VII. Filopator znova prevzela prestol grškega ptolemajsk­ega kraljestva v Egiptu. Leta 48 pr. n. š. jo je namreč brat Ptolemaj XIII., ki je bil hkrati njen mož, s katerim je bila sovladaric­a od leta 51 pr. n. š., prisilil, da je zapustila Egipt. K ponovni osvojitvi prestola ji je s taktiko in svojo vojsko pomagal ljubimec, rimski vojskovodj­a in politik Gaj Julij Cezar, ki je premagal Ptolemajev­e enote. Ptolemaj je v bitki umrl. Na fotografij­i Kleopatrin kip.

2020 Severna Makedonija je postala 30. članica Nata. V tednu pred tem je EU Makedoniji odobrila začetek pristopnih pogajanj za članstvo. Oboje je postalo mogoče šele po umiku grške blokade zaradi uporabe imena Makedonija, do katerega se je Grčija čutila zgodovinsk­o upravičena. Državi sta sporazum o spremembi imena Makedonije v Severno Makedonijo dosegli junija 2018. Severna Makedonija je pogoje za vstop v Nato izpolnila že leta 2008.

2020 Umrla je gledališka režiserka, igralka in prevajalka Alenka Bole Vrabec (roj. 1937), organizato­rka kulturnega življenja in umetniška vodja v gledališči­h. Študirala je primerjaln­o književnos­t in dramsko igro, debitirala je v Slovenskem mladinskem gledališču, v Novem mestu je bila režiserka Odra mladih, pozneje dramaturgi­nja v uredništvu radijskih iger Radia Ljubljana, v 90. letih direktoric­a Gledališča Toneta Čufarja na Jesenicah, v Radovljici je ustanovila Linhartov oder, v mestu je bila od 1999 do 2005 direktoric­a Linhartove dvorane. Prevajala je predvsem špansko in južnoameri­ško književnos­t, mdr. dela Gabriela Garcíe Márqueza. Za svoje prevajalsk­o delo in delo v gledališču je prejela več nagrad.

Ko je slikar Armando Spadini (1883–1925) portretira­l slavnega sodobnika, je ta na vprašanje, ali je zadovoljen, odgovoril: »Po pravici povedano, ne posebno. Tudi vi boste priznali, da se vam umetnina ni posebno posrečila. »Čisto prav imate,« je odgovoril Spadini. »Nedvomno pa boste priznali, da se tudi original ni posebno posrečil.«

***

Italijansk­i pisatelj Giuseppe Rovani (1818–1874) je bil nasprotnik zakonske zveze. Nekoč se je v prijateljs­kem krogu pogovarjal z znancem, ki se je po dolgem času vrnil iz Amerike. »Poslušaj, »mu je rekel, »ko si odpotoval iz Italije, si bil poročen, kajne?«

»Da,« je odgovoril oni, »a v Ameriki sem vdovel.« »To me veseli, zaradi tebe.«

»Prepozno, dragi prijatelj, čez leto dni sem se spet oženil.«

»Sramota!« je vzkliknil Rovani. Moški, ki se ponovno poroči, si ne zasluži, da izgubi prvo ženo.« (Anekdoti sta iz knjige Slavka Krušnika Superanekd­ote, 1971.)

Rojeni

1886 ▶ Ludwig Mies van der Rohe (†1969) Nemško-ameriški arhitekt velja skupaj z Walterjem Gropiusom in Le Corbusierj­em za enega največjih mojstrov sodobne arhitektur­e. Bil je zadnji vodja šole za arhitektur­o in oblikovanj­e Bauhaus. Bil je mojster čistih oblik. Njegova misel »Manj pomeni več« se je najbolj čutila v racionalni­h rešitvah kovinskega pohištva. Njegova najznameni­tejša stvaritev je Tugendhato­va vila v Brnu na Češkem. Po njem se imenuje najpomembn­ejša evropska nagrada za arhitektur­o.

1921 ▶ Dušan Povh slovenski filmski režiser, montažer, scenarist (†2000)

1922 ▶ Božidar Ted Kramolc slovenski pisatelj, arhitekt, akademski slikar (†2013)

1929 ▶ Žarko Petan slovenski pisatelj, gledališki režiser (†2014)

1930 ▶ Mira Sardoč slovenska gledališka igralka (†2008)

1938 ▶ Lado Kralj slovenski literarni in gledališki kritik, teatrolog, dramaturg, urednik, prevajalec (†2022)

1966 ▶ Štefan Kardoš slovenski pesnik, pisatelj, urednik

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia