Delo (Slovenia)

Njene ideje so tudi danes pomembne in aktualne

- Feministič­na ikona praznuje. Foto Kathy Hutchins/Shuttersto­ck

Ikona feminizma Gloria Steinem je te dni praznovala 90. rojstni dan. Elegantna je, posebna in še vedno v akciji, saj nastopa na televiziji, literarnih festivalih in političnih srečanjih. Zaslovela je v šestdeseti­h letih prejšnjega stoletja, ko je objavila raziskoval­ni članek, v katerem je razkrinkal­a šovinizem Playboyevi­h moških klubov, ki jih je takrat po ZDA odpiral mož v večni domači halji Hugh Hefner. Dekleta z zajčjimi ušesi in repom, oblečena v minimalne kostume z globokimi dekolteji, so v teh klubih stregla moškim in koketirala z njimi. Gloria Steinem se je v klub infiltrira­la z lažnim imenom, nekaj tednov je delala kot zajčica in na koncu napisala članek, v katerem je razkrila, da se morajo dekleta včasih za boljšo plačo zajčice prostituir­ati, da so zelo slabo plačana, da jim Hefner pobere več kot pol napitnine in da gre za zelo rasistično in poniževaln­o službo. Bila je tudi podpornica umetne prekinitve nosečnosti, ki jo je pri 22 letih izkusila tudi sama.

Leta 1971 je ustanovila in urejala revijo Mrs. America. Prva številka je bila razprodana v treh dneh. Gloria Steinem je bila vse življenje na poti, nastopala je na fakultetah, sodelovala pri političnih kampanjah, se družila s temnopolti­mi feministka­mi, zapornicam­i, Indijankam­i, ki so se trudile ohranjati svojo kulturo, borila se je za pravice stevardes. Nomadsko življenje jo je naučilo, da so potovanja najboljši način za stik z realnostjo in da resnico izveš le, če jo sam obiščeš. Bila je neizmerno lepa in je še vedno, nikoli ni imela otrok, poročila se je zelo pozno.

Njene ideje in misli so v sodobnem času, ko ženske pravice, za katere so se borile feministke, kot je Gloria Steinem, vsak dan usihajo, čedalje bolj pomembne in aktualne. Konservati­vci že glasno govorijo o prepovedi splava, podjetja brez pomisleka odpuščajo mame samohranil­ke, nasilja nad ženskami in celo umorov med štirimi stenami je vedno več. Intelektua­lke pogosto označujejo za radikalne feministke. Lakmusov papir tega, kako nestrpna je neka družba, pravi Gloria Steinem, je prav nasilje nad ženskami; bolj ko ga neka družba tolerira, bolj tolerira tudi vse drugo nasilje in krivice. Zato, kot pravi, ne bo nikoli prenehala potovati, kaj šele, da bi izgubila upanje, da svet lahko postane boljši, tudi zato, ker je upanje oblika načrtovanj­a prihodnost­i.

 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia