Delo (Slovenia)

Mafija, iz katere ni mogoče izstopiti

-

Nekdanji sodelavec stranke Fidesz Péter Magyar je včeraj objavil zvočni posnetek, na katerem se s takratno ženo in pravosodno ministrico Judit Varga pogovarja o nekdanjem državnem sekretarju Pálu Völnerju, ki mu sodijo zaradi korupcije. Pogovor nakazuje domnevno vplivanje vlade na pravosodne organe, je zapisala avstrijska tiskovna agencija Apa.

Magyar je objavil posnetek, ki je nastal januarja lani. V središču dvominutne­ga pogovora je primer nekdanjega državnega sekretarja Völnerja, ki mu očitajo prejemanje podkupnine od predsednik­a madžarske zbornice sodnih izvršitelj­ev Györgya Schadla, ki je prav tako med obtoženci.

Judit Varga je na posnetku priznala, da je z dokumentac­ijo tožilstva manipulira­l vodja komunikaci­j v kabinetu premiera Viktorja Orbána Antal Rogán. Tožilcem naj bi predlagal, kaj naj izbrišejo iz sodnih dokumentov, česar niso vedno upoštevali, je dejala Judit Varga.

Schadl je sicer veljal za Rogánovega zaveznika in vodjo Orbánovega kabineta Gergelya Gulyása. »Zakaj ga niste rešili?« je na posnetku vprašal Magyar. Judit Varga je odgovorila, da niso imeli drugih možnosti. Pri tem je priznala, da so državnega sekretarja Völnerja vnaprej obvestili o postopkih, ki ga čakajo. Obenem se je pritožila, da niso vsi zaposleni v državnem tožilstvu pod vplivom Fidesza. Generalni državni tožilec Péter Polt ne nadzira vseh v svoji institucij­i, je dejala.

Magyar je pred začetkom snemanja po lastnih navedbah svetoval ženi, naj odstopi. Vendar je zavrnila to možnost, češ da gre za mafijo, iz katere ni mogoče kar izstopiti. Zaradi te izjave se je odločil snemati preostanek pogovora, je po poročanju agencije Apa zapisal včeraj ob objavi posnetka.

 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia