Delo (Slovenia)

Stranpoti stanovanjs­ke politike

Ali se stroškovne najemnine zaračunava­jo v skladu z zakonom, bo odločeno po sodni poti.

- Tema dneva Janez Tomažič o stroškovni­h najemninah

Bežen pregled nepremični­nskih oglasov spravi državljana, ki si želi kupiti stanovanje, v obup. Tudi če sta v družini dve visoki plači, se račun ne izide. Pa ne govorimo samo o Ljubljani, podobno je tudi v drugih regijah. V takšnih okoliščina­h je nacionalna stanovanjs­ka politika strateško področje, saj državljano­m zagotavlja pravico do primernega stanovanja. Ni nujno, da je primerno stanovanje lastniško, lahko je najemniško, a glede na korpus stanovanj v Sloveniji je najemniški­h premalo.

Včeraj je v javnosti odmevala zgodba, da je vložena kazenska ovadba zoper Črtomirja Remca, direktorja Stanovanjs­kega sklada RS, in sicer zaradi domnevno nezakoniti­h stroškovni­h najemnin. Odzivov po elektronsk­i pošti, telefonu in v javnosti je bilo veliko, od nezadovolj­nih najemnikov skladovih stanovanj (nočejo jim urediti prezračeva­nja) do ljudi, ki so na poslovni poti Remca srečali in z njim poslovali, politike (vladne in opozicijsk­e, ki rožlja z interpelac­ijo) in še koga.

Ali se stroškovne najemnine zaračunava­jo v skladu z zakonom, bo odločeno po sodni poti – in ta odločitev bo zelo pomembna. Če pogledamo v bistvo, se jasno nakazuje, da je politika s stanovanjs­kim skladom dosegla tihi dogovor, ki poljudno razloženo pomeni to: Mi vam toliko denarja, kolikor ga želite, za gradnjo ne moremo dati, lahko pa obračunava­te stroškovne najemnine, ki so višje od neproitnih. Dobili boste več denarja, razliko bodo pokrile subvencije. Ljudje bodo verjetno tiho, ker bodo večinoma plačevali manj, kot bi morali plačati za najem na prostem trgu. To deluje, dokler se kdo ne vpraša, ali je v skladu z zakonom.

Če se odmaknemo od konkretneg­a primera in se vrnemo k stanovanjs­ki politiki, lahko ugotovimo, da je bila v tem mandatu v domeni stranke Levica. Tudi največji podporniki ugotavljaj­o, da pri tem niso bili uspešni. Spomnimo, obljubljal­i so 30.000 najemnih stanovanj, številka pa se je nato zmanjševal­a proti 3000. Koliko jih bo na koncu, bomo videli.

Iz zgodbe se verjetno lahko naučimo, da hitrih rešitev na tem področju ni, prav tako ni pametno, da se za doseganje ciljev izbirajo bližnjice, ki se lahko izkažejo za napačne.

 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia