Delo (Slovenia)

Evropski hyperloop odprt za testiranje

-

Bela jeklena cev, dolga 420 metrov in široka dva metra in pol, ki teče ob železnici na severu Nizozemske, je poligon za nov, hitrejši in bolj trajnosten način prevoza ljudi in tovora. Cev je srce evropskega centra Hyperloop v Veendamu, ki so ga odprli v torek. Idejo je pred leti promoviral Elon Musk, gre pa za lebdeča plovila, ki z veliko hitrostjo, okoli 700 kilometrov na uro, drvijo v cevi s pomočjo magnetnega polja in pri nizkem tlaku v cevi. Musk je podobne cevi že zgradil v sončni Kalifornij­i in vehementno razlagal, da smo pred novo revolucijo v transportu, ko bodo potniki 645 kilometrov dolgo pot med Los Angelesom in San Franciscom opravili v vsega pol ure. A izkazalo se je, da se ideje pogosto počasneje prelivajo v resničnost, kot bi si želeli. Načrte za gradnjo cevi so pograbila tudi druga podjetja in organizaci­je. »Pričakujem, da bomo do leta 2030 imeli prvo, morda pet kilometrov dolgo cev, po kateri se bodo že prevažali potniki,« je komentiral direktor nizozemske­ga centra Sascha Lamme. Dodal je, da podobne cevi načrtujejo v Italiji in Indiji.

Prva testiranja v cevi bodo opravili v nekaj tednih, izvajalo pa jih bo podjetje Hardt Hyperloop, ki je bilo tudi glavni dobavitelj sestavnih delov cevi. Pri projektu, ki ga med drugim inancira evropska komisija, je sodelovalo okoli 50 inovativni­h podjetij. Testna infrastruk­tura je zasnovana tako, da predstavlj­a dejanske razmere, med drugim vključuje možnost menjave voznega pasu. »Infrastruk­tura nam omogoča prikaz bistvenih tehnologij, kot so magnetna levitacija, pogon, stabilizac­ija in celo menjava voznega pasu, pri hitrostih do 100 kilometrov na uro,« je pojasnil Marinus van der Meijs, soustanovi­telj družbe Hardt Hyperloop.

Seveda pa niso vsi optimistič­ni, kar zadeva prihodnost hyperloopa. Robert Noland, profesor na Rutgersovi univerzi, je za AP komentiral, da gre za primer, ko se odločevalc­i preveč navdušijo nad neko novostjo, namesto da bi namenjali sredstva za osnovno, že obstoječo infrastruk­turo. »Gradnja stane preveč,« je dodal. Lamme je dvomljivce povabil na ogled in pojasnil, da še niso upoštevali vse optimizaci­je stroškov. Izračuni kažejo, da bi bila infrastruk­tura cenejša v primerjavi z železniško, poraba energije pa desetkrat manjša kot pri potovanju z avtomobilo­m ali letalom. S. S.

 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia