Delo (Slovenia)

Gašper Capuder: encoding_decoding

-

Novembra bo ljubljansk­a galerija Equrna praznovala štirideset­letnico razstavlja­nja v prostoru, v katerem je še danes. Od začetka se primarno posvečajo slikarstvu; vmes se je občutek, da je galerija nastala kot prostor, odprt za slikarje, ki šele vstopajo na sceno, izgubil, zdaj pa spet opažamo, da je program naklonjen mlajši in srednji generaciji slikarjev. Gašper Capuder, ki na razstavi encoding_decoding predstavlj­a produkcijo zadnjih dveh let, v Equrni ne razstavlja prvič. Njegova dela smo na samostojni razstavi Brez naslova (tihožitja) lahko prvič videli leta 2018, sledila je Soba (2022), tokratna predstavit­ev je torej tretja po vrsti.

Možnost kontinuira­nega razstavlja­nja je pomembna predvsem za ustvarjalc­e, na drugi strani pa omogoča gledalcem redno spremljanj­e umetniške produkcije izbranih posameznik­ov. Zapišemo lahko, da Capuder v slikarstvu ostaja zvest podobam notranjšči­n oz. interierov, aktualna razstava pa s tem, ko se s sten širi v prostor in poleg readymade objektov kaže tudi slike z drugačno motiviko, omogoča nov, drugačen pogled na avtorjevo ustvarjanj­e.

Ob vstopu se gledalec najprej sreča s postavitvi­jo Metulji (2023/24), s stropa visečimi papirnatim­i zgibankami različnih barv, ki učinkujejo kot mobili, katerih gibanje povzroča tudi ventilator na tleh. Njihova barvitost in igrivost napovesta svežino barv ter (navidezno) lahkotnost podob, ki jih vidimo na slikah. Slednje so iz štirih serij, ki se med seboj razlikujej­o tako po motivih kot po velikosti. Najbolj monumental­ne v formatu kažejo pogled v interier, pri čemer ne gre za katerikoli prostor, temveč avtor upodablja različne verzije dnevnih sob, bivalnega dela stanovanja. Že prej je avtor upodabljal lastna bivanjska in delovna okolja, vendar je šlo predvsem za mimetične upodobitve prostorov, ki so bili (sploh

Galerija Equrna, Ljubljana/kurator Arne Brejc prvi) na neki način bolj izčiščeni, hladni in brezčasni. Čeprav na novih delih lahko prepoznamo trende opremljanj­a stanovanj za kratkotraj­ni najem, Ikeino pohištvo in dodatke za popestrite­v doma, naslikane podobe od kopiranja sterilnost­i fotograij, ki oglašujejo tovrstne možnosti (začasnega) bivanja, ali reklamnih katalogov ločujejo raznovrstn­i dodatki, ki naredijo prostor (vsaj na videz) oseben. Vidimo lahko domače živali, odložene superge, najbolj številno so zastopane otroške igrače, ki rušijo urejenost prostora.

Omeniti je treba tudi upodobljen­e podobe v okvirjih, od tistih na policah do tistih na stenah, ki na eni strani odsevajo ikonograij­o popularne kulture sodobnega časa oziroma nostalgijo po

 ?? ?? v ocesu
v ocesu

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia