Delo (Slovenia)

Edini sogovornik Xi Jinpinga je zahodni kapital

Kitajski voditelj že dolgo ni bil tako sproščen in zgovoren, kot je bil na srečanju predsednik­ov največjih ameriških družb

- Zorana Baković

Edini resni sogovornik Komunistič­ne partije Kitajske je že dolgo kapital. In edini argument, ki ga je kitajski partijski in državni voditelj Xi Jinping pripravlje­n upoštevati in nato na podlagi tega morda celo malce spremeniti katerega od segmentov svoje politike, je, ali bodo zahodne naložbe nadaljeval­e tržno idilo na kitajskih tleh ali našle kakšno boljše območje za dobičkonos­no oplemenite­v.

To se je pokazalo tudi ta teden, ko se je Xi Jinping sestal s skupino predsednik­ov ameriških družb in jim celo namenil uro in pol časa. Najmočnejš­i kitajski državnik po Mao Zedongu se ne sestaja z novinarji, ameriškim gospodarst­venikom pa je na široko odprl vrata Velike palače narodov in bil pripravlje­n odgovoriti na sleherno vprašanje. Seveda jim je z veseljem pojasnil, naj ne verjamejo analizam zahodnih medijev o tem, da je kitajsko gospodarst­vo v krizi, kajti Kitajska je še vedno velik dejavnik svetovne gospodarsk­e rasti in neizogibna partnerica vsake družbe, ki hoče obdržati vodilni položaj na svetovnem trgu.

V skupini več kot deset ameriških gospodarst­venikov so bili najvišji direktorji družb Qualcomm, FedEx in Blackstone. Xi Jinping jih je pozval, naj še naprej vlagajo v Kitajsko in naj ne pozabijo, da so kitajsko-ameriški odnosi »najpomembn­ejši dvostransk­i odnosi na svetu«. Prepričeva­l jih je, da kitajsko gospodarst­vo ni doseglo vrhunca, kot si mislijo nekateri svetovni ekonomisti, temveč ima pred seboj še velikansko perspektiv­o, ki bo, okrepljena s kitajsko samozavest­jo, rodila še močnejše in stabilnejš­e gospodarst­vo kot trdno jedro svetovnega razvoja.

V Seulu o demokracij­i

Nekaj dni pred srečanjem kitajskega voditelja z ameriškimi gospodarst­veniki je v južnokorej­skem glavnem mestu potekalo »vrhunsko srečanje demokracij­e«. To je bilo tretje srečanje s tem naslovom, ki so ga ustanovili leta 2021 v ZDA, lani pa potrdili s skupnim sponzorstv­om ZDA, Kostarike, Zambije, Nizozemske in Južne Koreje. V Seul je tokrat pripotoval tudi ameriški državni sekretar Antony Blinken, ki je vrhunsko srečanje izkoristil za to, da je Kitajsko in Rusijo znova obsodil za kibernetsk­e napade in širjenje lažnih informacij, katerih cilj je spodkopava­nje demokracij­e in človekovih pravic kot univerzaln­ih vrednot.

Predstavni­ki Kitajske in Rusije seveda niso bili povabljeni na srečanje v Seulu, ki se ga je tokrat udeležilo nekaj več kot 30 držav. Udeleženci srečanja so se osredotoči­li na nevarnosti, ki jih prinašajo umetna inteligenc­a in kibernetsk­i napadi, s katerimi lahko nedemokrat­ične države vplivajo na predsedniš­ke in parlamenta­rne volitve v demokratič­nih družbah. Čeprav so udeleženci srečanja sami sebe prepričeva­li, da so demokracij­e v ofenzivi, se je bolj kot to zdelo, da so v defenzivi.

Srečanje Xi Jinpinga z ameriškimi predsednik­i družb je bilo videti skorajda nasprotje vrhunskemu srečanju demokracij­e. Zdelo se je, da hoče kitajski voditelj pokazati, da človekove pravice in svoboda govora niso naravno okolje velikega kapitala, pri čemer je hotel velikim gospodarst­venikom pojasniti, da jim prav gotovo ne more biti v prid oboroženi spopad okoli Tajvana ali zdrs v Tukididovo past, v kateri se skriva nevarnost spopada med uveljavlje­no in na novo nastalo supersilo.

Veliki zagovornik prostega trga

Xi Jinping je, kot so razkrili nekateri udeleženci omenjenega srečanja, posebej govoril o tehnološki­h sankcijah, s katerimi poskušajo ZDA ustaviti hiter vzpon Kitajske, in opozoril na dejstvo, da bo njegova država v kratkem sposobna sama izdelovati mikročipe, ki jih Nvidia in AMD ne smeta več izva

• Najmočnejš­i kitajski državnik po Mao Zedongu se ne sestaja z novinarji.

• Xi Jinping je pozval ameriške gospodarst­venike, naj še naprej vlagajo v Kitajsko.

• Blinken je v Seulu znova obsodil Kitajsko in Rusijo za kibernetsk­e napade.

Trenutno je morda pomembnejš­e vprašanje, ali bo sploh še ostal svobodni trg, kot vprašanje, kdo ogroža svetovno demokracij­o.

žati kitajskim tehnološki­m strankam. Videti je bilo, da se Xi Jinping najbolje počuti v družbi ameriških gospodarst­venikov, ker se z njimi dobro razume.

To srečanje je bilo po svoje tudi priznanje kitajskega voditelja, da se zaveda vsega, kar prihaja. Kitajsko-ameriški odnosi namreč še dolgo ne bodo zapluli v mirne vode in gotovo je bolj verjetno, da bodo še globlje potonili v probleme, kot da se bodo vrnili na srečno raven, na kakršni so se razvijali, preden se je leta 2016 v Belo hišo vselil Donald Trump.

Že čez kakšen dan se bo v Peking napotila ameriška inančna ministrica Janet Yellen, ki je vnaprej napovedala, v kakšnem tonu bodo potekali njeni pogovori s kitajskimi gostitelji. Visoko subvencion­irani izdelki zelene tehnologij­e, ki jih Kitajska izvaža v ZDA in na zahod, bistveno spodkopava­jo svetovni trg. O tem bo Janet Yellen govorila z grozečim tonom. Gre namreč za solarne tehnologij­e, baterije za električna vozila in električne avtomobile. Vse to so točke, navedene tudi v ameriškem zakonskem dokumentu o redukciji inlacije, tako da se prav na tem prizorišču dogaja bolj spopad dveh zasnov državnih subvencij kot dveh sistemov gospodarst­va in trgovine.

Vse to kaže, da je trenutno morda pomembnejš­e vprašanje, ali bo sploh še ostal svobodni trg, kot vprašanje, kdo ogroža svetovno demokracij­o. O tem se je po svoje pogovarjal tudi Xi Jinping z ameriškimi gospodarst­veniki. Pravzaprav se je zdelo, da je voditelj komunistič­ne partije in države večji zagovornik svobodnega trga kot ljudje iz Bele hiše. Seveda je problem v tem, na kateri točki se začne svoboda. Pri tem se Kitajska in ZDA vse manj razlikujej­o.

 ?? Foto Loren Elliott/Reuters ?? Videti je bilo, da se Xi Jinping najbolje počuti v družbi ameriških gospodarst­venikov, ker se z njimi dobro razume.
Foto Loren Elliott/Reuters Videti je bilo, da se Xi Jinping najbolje počuti v družbi ameriških gospodarst­venikov, ker se z njimi dobro razume.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia