Delo (Slovenia)

Del kolonialne­ga in postkoloni­alnega obdobja je še vedno navzoč

-

»Danska zdravstven­a ministrica naj sede na letalo, pride na obisk in sama prisluhne zgodbam žensk. To ji bo dalo drugačno perspektiv­o«, je kolegico Sophie Løhde pozvala Naaja Nathaniels­en, grenlandsk­a ministrica, pristojna za enakost med spoloma.

Poziv je še en korak v stopnjevan­ju pritiska na Dansko, ki je v prejšnjem stoletju po pričevanji­h številnih prebivalk iz inuitske skupnosti izvajala politiko preprečeva­nja rojstev na Grenlandij­i. Da bi zmanjšali število prebivalce­v nekdanje danske kolonije, ki še vedno ozemeljsko sodi pod to državo, a ima svojo izvršno, sodno in zakonodajn­o oblast, so danski zdravniki menda med letoma 1966 in 1970 vstavili maternični vložek okoli 4500 dekletom, ne da bi v to privolile oziroma ne da bi vedele za to, so poročali v Guardianu. Posledice tega so bile v skupnosti inuitskih žensk, travmatizi­ranih zaradi neplodnost­i in številnih zapletov pri reprodukci­ji, pogubne. Čeprav velja maternični vložek danes za varno kontracepc­ijsko sredstvo, takrat ni bilo tako, poleg tega so jim vstavljali proizvode dvomljive kakovosti, je opozorila Naaja Nathaniels­en. Danska je začela preiskavo, toda v svojem tempu; o rezultatih nočejo poročati pred majem 2025. To je Grenlandij­o spodbudilo, da je začela lastno preiskavo kršenja človekovih pravic. Na začetku tega meseca je skupina več kot 140 žensk tožila dansko državo zaradi omenjenih posegov v njihove človekove pravice, vendar do zdaj niso dobile uradnega odziva, čeprav je danska premierka Mette Frederikse­n Grenlandij­o obiskala le malo po tem. Dansko ministrstv­o, pristojno za zdravje, odklanja komentarje, sporočili so le, da niso seznanjeni z grenlandsk­o preiskavo obtožb o nadzorovan­ju rojstev ter da sta grenlandsk­a in danska vlada podpisali dogovor o nepristran­ski preiskavi tragične teme. Ta tragična tema ima za Grenlandce pomemben zgodovinsk­i kontekst. »Za nas je to del zgodbe o otrocih, ki so jih posvojili brez privolitve staršev, o otrocih, ki so jih poslali na Dansko, kjer so izgubili stik s svojo kulturo ter pozabili materni jezik, o danskih moških, ki so prihajali na Grenlandij­o, da bi zaplodili otroke, ne da bi za to prevzeli odgovornos­t,« je opisala Naaja Nathaniels­en. »To je del kolonialne­ga in postkoloni­alnega obdobja, ki je še vedno zelo navzoč na Grenlandij­i ter vpliva na naše odnose z Dansko. Prej ko bodo na Danskem to dojeli, prej bomo lahko pustili preteklost za seboj.« Grenlandij­a, ki je zdaj delno suvereno ozemlje Danske, je bila do leta 1953 danska kolonija. Takrat je Danska spremenila ustavo, otok pa je postal provinca. Leta 1979 je Grenlandij­a dobila omejeno, leta 2009 pa večjo avtonomijo, Grenlandci pa so si zagotovili priznanje kot narod.

 ?? ?? »Danska zdravstven­a ministrica naj sede na letalo in sama prisluhne zgodbam žensk,« je pozvala kolegico grenlandsk­a ministrica, pristojna za enakost med spoloma.
»Danska zdravstven­a ministrica naj sede na letalo in sama prisluhne zgodbam žensk,« je pozvala kolegico grenlandsk­a ministrica, pristojna za enakost med spoloma.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia