Delo (Slovenia)

V železnice vložili dve milijardi

Dušan Mes pravi, da Slovenija še nekaj časa ne bo imela hitrih prog, a se približuje­mo avstrijski­m standardom

- Boris Šuligoj

Dušan Mes je 25. marca nastopil svoj četrti mandat generalneg­a direktorja Slovenskih železnic (SŽ) in postal rekorder pri vodenju tega velikega državnega podjetja. Ob tej priložnost­i smo ga vprašali, zakaj so Slovenske železnice več kot 20 let zaostale v razvoju in kakšen preskok bo prinesel drugi tir Divača–Koper.

Dolgoletne­ga direktorja smo vprašali tudi, katero mesto Slovenija zaseda v Evropi po razvitosti, po številu potnikov, po hitrosti, količini tovora, točnosti. »Mi pravimo, da smo po razvitosti nekje med Avstrijo in Balkanom. Se pa približuje­mo avstrijski­m standardom. Slovenija še nekaj časa ne bo imela hitrih prog, bo pa imela dovolj dobro opremljen glavni železniški križ. Tiri bodo kmalu dovolj primerni za tovorni promet, manj primerni pa za potniškega, ker ne bodo skrajševal­i razdalj. Slovenija bo hitro prenovila regionalne proge, kar bo v določenih delih Slovenije prednost. V desetih letih se bodo skrajšale tudi razdalje med Mariborom in Ljubljano. Po številu potnikov (teh je bilo lani 16 milijonov) in po količini prepeljane­ga tovora na kilometer prog ali na število prebivalce­v smo med boljšimi v Evropi. Po zamudah smo nekje v sredini. Po vlaganjih smo nad povprečjem EU, po hitrosti smo za tovorni promet v povprečju, pri potniškem prometu pa pod povprečjem,« pravi Dušan Mes.

V zadnjih 13 letih je bilo (ne računajoč na drugi tir) vloženih skoraj dve milijardi evrov. Težko bi bilo narejenega več. Država je pridobila in porabila skoraj 1,1 milijarde evropskih sredstev. Vsi ti projekti so se izvajali, medtem ko je promet tekel, ker si ne moremo privoščiti zapiranja tirov.

Dušan Mes je 25. marca nastopil svoj četrti mandat generalneg­a direktorja Slovenskih železnic (SŽ) in postal absolutni rekorder pri vodenju tega velikega državnega podjetja. Ob tej priložnost­i smo ga spraševali, zakaj so Slovenske železnice več kot 20 let zaostale z razvojem, kakšen preskok bo prinesel drugi tir Divača–Koper, ali bodo skozi Slovenijo kdaj vozil hitri vlaki in ali bo potniški vlak iz Maribora ali Kopra do Ljubljane kdaj pripeljal v eni uri. Bo, nam je odgovoril, tako je zapisano v dolgoročni strategiji SŽ.

Za vami je že več kot 12 let vodenja SŽ, kar v Sloveniji ni uspelo še nikomur.

Morda sem imel nekaj sreče. Če bi začel mandat leta 2002 ali 2004, ne bi ostal tako dolgo. Bile so takšne razmere in vsak pred menoj je naredil toliko, da sem imel razmeroma dobro izhodišče. Vsi so spoznali, da so SŽ priložnost, in ne problem.

Pravijo, da znate s sindikati. Je to zmagovalna formula?

Formule ni. Tudi pri meni je bilo od začetka težko in zelo težko in ni bilo ljubezni. Vodstvo si mora pridobiti zaupanje pri zaposlenih, in to z dejanji. Res pa je, da večino stvari rešujemo brez medijev. Če stvari odlašaš in probleme nalagaš, prej ali slej nastane konlikt, ki ga je potem težko reševati. Nemogoče je v nekaj dneh rešiti probleme, ki so se kopičili deset let. Ko sindikati vidijo, da je veliko narejenega na vseh področjih, so veliko bolj konstrukti­vni in pozitivni pri reševanju problemov, kot bi bili sicer.

Zakaj smo v Sloveniji tako zaostali z železniško infrastruk­turo? Vsaj 20 let se ni nič vlagalo vanjo, to je nekje od konca ali sredine osemdeseti­h let pa do leta 2010. Avstrijci so v tistih 20 letih zgradili tako rekoč vse. Italijani so zgradili hitre železnice. Mi pa nič.

Katero mesto zasedamo v Evropi po razvitosti, po številu potnikov, po hitrosti, količini tovora, točnosti ...?

Mi pravimo, da smo po razvitosti nekje med Avstrijo in Balkanom. Se pa približuje­mo avstrijski­m standardom. Slovenija še nekaj časa ne bo imela hitrih prog, bo pa imela dovolj dobro opremljen glavni železniški križ. Tiri bodo kmalu dovolj primerni za tovorni promet, manj primerni pa za potniškega, ker ne bodo skrajševal­i razdalj. Slovenija bo hitro prenovila regionalne proge, kar bo v določenih delih Slovenije prednost.

V desetih letih pa se bodo tudi skrajšale razdalje med Mariborom in Ljubljano. Po številu potnikov (teh je bilo lani 16 milijonov) in po količini prepeljane­ga tovora na kilometer prog ali na število prebivalce­v smo med boljšimi v Evropi. Po zamudah smo nekje v sredini. Po vlaganjih smo nad povprečjem EU, po hitrosti smo za tovorni promet v povprečju, pri potniškem prometu pa pod povprečjem.

V čem so se železnice izboljšale za časa vašega vodenja SŽ?

V zadnjih 13 letih je bilo (ne računajoč drugega tira) vloženih skoraj dve milijardi evrov. Težko bi bilo narejenega več. Država je pridobila in porabila skoraj 1,1 milijarde evropskih sredstev. Vsi ti projekti so se delali, medtem ko je promet tekel, ker si ne moremo privoščiti zapiranja tirov.

Koliko vlakov vozi na dan skozi Ljubljano?

Skozi Ljubljano na dan pelje 600 potniških in tovornih vlakov, od tega je nekaj več kot 150 tovornih. Proti Primorski vozi vsak dan 110 vlakov, od tega približno 80 v Luko Koper, 30 v Sežano in proti Italiji ter v nasprotni smeri, seveda.

To je velika obremenite­v za mesto.

Ko bo zgrajen drugi tir in bodo posodoblje­ne regionalne proge za potniški promet, bo skozi glavno mesto peljalo vsak dan več kot tisoč vlakov. To je veliko.

Kar verjetno moti Ljubljanča­ne. Zato država pospešeno umešča rešitve, kako speljati tire mimo centra in mimo glavnega mesta. To pomeni zahodni in južni železniški obvoz. Trenutno država preverja primernost rešitev, mislim, da so na zahodnem delu že zelo blizu rešitvi.

Je to t. i. tivolski lok?

Tivolski lok bi bila začasna rešitev, ker bi šel vlak še zmeraj skozi mesto. Išče se dolgoročna rešitev, kako bi se vlaki že pri Brezovici, recimo, odcepili proti Gorenjski. In nekako pri Brezovici po južni trasi mimo Ljubljane proti Štajerski.

Koliko časa bo država potreboval­a za pripravo teh prostorski­h načrtov?

Težko ocenim. Nujno bi bilo, da bi bil zahodni obvoz zgrajen v desetih letih. Če bi danes začeli graditi, ne bi bilo nič prezgodaj, ker bo iz Kopra čez dobri dve leti vozilo 20 do 30 odstotkov več vlakov. Čez šest ali osem let pa morda že dvojne količine. Ko bo enkrat 200 vlakov samo za Koper in dodatnih 50 za Sežano, bo to 250 vlakov na dan skozi Ljubljano. To bi bila občutna obremenite­v mesta.

Kakšni so zdaj odnosi SŽ z Luko Koper? Je še zmeraj živa ideja o povezovanj­u obeh podjetij v skupni holding?

Ne, to je bilo aktualno pred več kot desetimi leti. Od tedaj ni več resnih predlogov o takem holdingu. Trenutno so odnosi zelo korektni. Tako Luka kot mi imamo jasne cilje, oboji smo podrejeni istemu cilju, našim kupcem in lastnikom. Tukaj ni prostora za nesoglasja. Že nekaj let so prepeljane količine precej večje, kot so realne možnosti na infrastruk­turi. Takega tempa ne bi mogli ohranjati dolgo.

Ali bo tovorna postaja res ozko grlo tudi po dograditvi novega tira?

Trenutno se na tej postaji nabirajo vlaki in čakajo, ker je kapaciteta proge Koper–Divača premajhna. Ko bo drugi tir zgrajen, bo proga bolj pretočna in na postaji bo manj vlakov. Zdaj pripravlja­jo zasnove, kako povečati postajališ­če, vendar je prostora za le nekaj dodatnih tirov. Vlaki bi lahko manj obremenjev­ali Koper, če bi izvajali manipulaci­je hitreje, za kar pa je nujno, da se vlaki pripeljejo v Koper točno ob uri, namenjeni za pretovor. V vsakem primeru bi morali iskati rešitve zunaj Kopra. Na postaji v Kopru se ne bodo smeli zadrževati dolgo, ker bi to oviralo pretočnost. Vlaki bi morali prihajati sem samo tedaj, ko bi imeli naročeno prekladanj­e.

Bo zaradi drugega tira več potniških vlakov, saj zdaj vozita v Koper le dva para potniških vlakov in, upoštevajo­č premike lokomotiv, kar 110 tovornih. Želimo si, da bi do Kopra vozilo vsaj deset do 15 parov potniških vlakov. Ko bo drugi tir zgrajen, tovora in prometa iz Luke ne bo čez noč bistveno več. Ko bo Luka zgradila še vse načrtovane nove kapacitete in priveze, bo zgrajen tudi dodatni, vzporedni tir.

Koliko časa bo po dograditvi drugega tira vozil potniški vlak iz Ljubljane v Koper? Zdaj (po urniku) vozi dve uri in 30 minut.

Potniški bi moral priti v eni uri in 50 minut. Časovno to še ne bi bilo hitreje kot z avtom. Vendar tudi zdaj ob nekoliko gostejšem prometu na cesti redko kdaj prideš iz Kopra v center Ljubljane prej kot v eni uri in pol. Če pa bi hoteli pot skrajšati, bi morali graditi nov odsek proge med Divačo in Borovnico. Koniguraci­ja proge ne dopušča večje hitrosti. Od Ljubljane do Borovnice lahko zdaj vozijo 160 kilometrov na uro, od Borovnice proti Primorski pa različno: od 70 do 100 kilometrov na uro.

Bo kdaj vozil hitri vlak 300 kilometrov na uro?

Na tej progi ne. Še drugi tir bo dopuščal potniškim vlakom le 160 kilometrov na uro. Edina možnost bi bila, če bi peljala skozi Slovenijo hitra proga med Benetkami in Dunajem. To ni nerealna želja in Slovenija bi se morala resno truditi zanjo. Hitra proga med Benetkami in Dunajem bi bila smiselna tudi s stališča glavnih evropskih prometnih tokov. Ogromno turistov potuje na tej relaciji. Tu je za Slovenijo priložnost, če jo bomo zastavili skupaj z Italijo in Avstrijo. Italija ima tako hitro progo do Benetk, Avstrija pa takih hitrih prog nima. Morali bi prevzeti pobudo. Evropa inancira samo tiste koridorje, ki lahko dokažejo določeno ekonomično­st ali okoljsko upravičeno­st. Seveda bi morali zgraditi velik del posebne, ločene proge samo za potniške vlake. To bi bila dobra rešitev, ne samo za Slovenijo, tudi za Italijane in Avstrijce. Bila bi v duhu evropske perspektiv­e razvoja železniške infrastruk­ture in zelenega prehoda.

Kdaj bi se to lahko zgodilo? Recimo v 20 letih. Ampak bi morali danes spodbuditi Italijane in Avstrijce, da je to smiselno.

Ali se tudi železnicam pozna kriza v pomorskih prevozih zaradi vojne na Bližnjem vzhodu? Seveda. Kontejners­kega prometa je približno 25 odstotkov manj, vsega tovora pa je približno tri odstotke manj po podatkih do sredine marca. To je posledica zapletov v Rdečem morju in deloma že manjšega povpraševa­nja zaradi recesije v nekaterih državah.

Mi pravimo, da smo po razvitosti nekje med Avstrijo in Balkanom. Se pa približuje­mo avstrijski­m standardom. Slovenija še nekaj časa ne bo imela hitrih prog, bo pa imela dovolj dobro opremljen glavni železniški križ.

Železniška povezava med Trstom in Koprom bi bila smiselna, saj bi lahko peljali veliko tovora iz Trsta mimo Kopra proti Divači.

Želimo si, da bi do Kopra vozilo vsaj deset do 15 parov potniških vlakov. Ko bo drugi tir zgrajen, tovora in prometa iz Luke ne bo čez noč bistveno več. Ko bo Luka zgradila še vse načrtovane nove kapacitete in priveze, bo zgrajen tudi dodatni, vzporedni tir.

Kako resna sta oba problema?

Se strinjam s komentarji vodilnih iz Luke Koper, da se pomorski prevozi ne bodo normalizir­ali v enem mesecu, ampak predvidoma do konca leta. Glede recesije v svetu pa nihče ne ve.

Zakaj je SŽ omogočil vstop tujcem v SŽ Tovorni promet?

EP Logistics Internatio­nal Holding ni odkupil našega deleža, ampak je podjetje dokapitali­ziral. Za 49-odstotni delež družbe so vložili 60 milijonov evrov. Mislim, da se posel obema izplača, ker je Tovorni promet razmeroma uspešna družba. Do leta 2027 načrtujemo za 300 milijonov evrov za nakup lokomotiv in vagonov. Hkrati bomo prevzeli še nekaj družb v regiji, tudi v Italiji, Avstriji, Srbiji, na Madžarskem in Hrvaškem. Prevzeli bomo operaterje, ki se ukvarjajo s prevozi po železnici.

SŽ prevzema tudi tovor iz pristanišč Trst in Reka, drži?

Seveda. Nekatere stranke hočejo imeti servis iz vseh pristanišč. Če na trgu ponujaš storitve iz vseh pristanišč, imaš bistveno večjo prednost. Kupci pretovarja­jo blago v več pristanišč­ih. Seveda so količine tovora, ki jih peljemo iz Trsta ali z Reke, nepomembne, morda iz obeh tujih pristanišč pet odstotkov tistih količin, ki jih vozimo iz Kopra.

Kako pa upravičuje­te prevzem Nomaga, ki se zdi dodatno breme?

Nomago posluje zelo dobro. Ko bo letos prešel v stoodstotn­o last SŽ, bo ustvaril približno petino vseh prihodkov skupine SŽ in 30 odstotkov celotnega dobička. Je največji avtobusni prevoznik v Sloveniji. Ima 1200 zaposlenih in 750 avtobusov. Ogromno deluje tudi na Hrvaškem in v Italiji. Želimo postati ključni integriran­i prevoznik v javnem prometu v povezavi z železniški­m potniškim prometom, z upravljanj­em postajališ­č in Emonike kot največjega potniškega centra v državi. Če tega prevzema ne bi izpeljala SŽ, bi ga kdo drug. Po letu 2031 bo tudi v Sloveniji v potniškem prometu več prevozniko­v, ker bodo podeljene koncesije in bo vsak dobil določene trase. Tisti, ki bo ponujal kombinacij­o železniške­ga in avtobusneg­a prevoza, bo imel prednost. Torej je to strateški nakup.

Mislite, da bi morali razmisliti o vzpostavit­vi železniške povezave med Trstom in Koprom? Železniška povezava med Trstom in Koprom bi bila smiselna, saj bi lahko peljali veliko tovora iz Trsta mimo Kopra proti Divači. In bi bilo tudi za Trst bolje. Za tovor bi bilo ceneje kot tako, kot gre zdaj.

Enako mislim za Reko. Cenejša in konkurenčn­ejša bi bila železniška povezava z Reke v Ilirsko Bistrico, če bi hoteli peljati tovor v Avstrijo. Vendar ekonomija velikokrat nima veliko skupnega z nacionalni­mi in nasprotujo­čimi si interesi.

Če bi zgradili hitrejši odsek proge med Divačo in Borovnico, kako hitro bi potem vozili potniški vlaki?

Cilj naše dolgoročne strategije je, da bi vlak iz Maribora do Ljubljane pripeljal v eni uri in podobno v eni uri iz Ljubljane do Kopra.

Kdaj se bo to zgodilo?

Želel bi si, da v 15 letih. Pri tem niso toliko problem sredstva, kot so problem umeščanje v prostor ter sprejemanj­e dokumentov, soglasij in prostorski­h načrtov. V desetih letih se razmere toliko spremenijo, da so projekti, ki si jih zastavil, čez deset let lahko že malce zastareli.

 ?? ?? Dušan Mes vodi Slovenske železnice rekordno dolgo.
Dušan Mes vodi Slovenske železnice rekordno dolgo.
 ?? Foto Jure Eržen ?? Vsaj 20 let se v železnice ni nič vlagalo, nekje od konca ali sredine osemdeseti­h let pa do leta 2010. Avstrijci so v tistih 20 letih zgradili tako rekoč vse. Italijani so zgradili hitre železnice. Mi pa nič, pravi Dušan Mes.
Foto Jure Eržen Vsaj 20 let se v železnice ni nič vlagalo, nekje od konca ali sredine osemdeseti­h let pa do leta 2010. Avstrijci so v tistih 20 letih zgradili tako rekoč vse. Italijani so zgradili hitre železnice. Mi pa nič, pravi Dušan Mes.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia