Delo (Slovenia)

Veliki uspeh opozicije je udarec za Erdoğana

Tekmeci turškega predsednik­a so nezadovolj­stvo z razmerami v državi vendarle prevedli v volilne glasove

- poročevale­c iz Istanbula Jure Kosec

Nedeljske lokalne volitve v Turčiji so prinesle nepričakov­an preobrat. Opozicijsk­i Republikan­ski ljudski stranki (CHP) je uspelo obdržati oziroma osvojiti oblast v največjih mestih po državi, hkrati pa je postala največja turška politična sila po deležu volilnih glasov. S tem je končno prebolela lanski poraz na predsedniš­kih in parlamenta­rnih volitvah ter zadala hud udarec turškemu voditelju Recepu Tayyipu Erdoğanu in njegovi vladajoči Stranki za pravičnost in razvoj (AKP).

Nekaj ur po zaprtju volišč, ko je na Istanbul že padel mrak, je bilo na ulicah starega dela mesta opaziti prve znake proslavlja­nja izidov lokalnih volitev, od spontanega trobljenja avtomobilo­v do mahanja s turškimi zastavami. Ko je proti polnoči postalo jasno, da se je Turčija znašla na pragu velikega političneg­a preobrata, so izpred istanbulsk­e mestne hiše prihajali prizori navdušene večtisočgl­ave množice privržence­v župana Ekrema Imamoğluja, katerega gladka zmaga je bila najvidnejš­i, a še zdaleč ne edini uspeh CHP na tokratnih volitvah.

»Nocoj je Istanbul jasno spregovori­l: naša skupna želja po demokracij­i sije močneje kot kdaj prej in označuje ključni korak k enotnosti in koncu polarizaci­je,« je poudaril župan Imamoğlu in svojo ponovno izvolitev predstavil kot prvo znamenje večjih sprememb, pred katerimi se je znašla Turčija. Iz njegovih besed je bilo po pričakovan­ju mogoče razbrati jasne ambicije po naskoku na višje politične položaje oziroma na možnost kandidatur­e na predsedniš­kih volitvah čez štiri leta.

Oživljanje ugaslih upov

Največja opozicijsk­a stranka je zmagala tudi v Ankari, Bursi, Izmirju in drugih večjih mestih, najbolj presenetlj­iv pa je bil njen izplen v konservati­vni notranjost­i Anatolije, kjer je močno načela prevlado vladajoče AKP ter pokazala, da je zmožna doseči izrazite uspehe tudi zunaj obalnih oziroma sekularnih delov države. »Ta zmaga je za opozicijo izredno pomembna. Oživlja ugasle upe in vrača vero v spremembe,« je za Delo pojasnil Ulaş Tol, politolog na inštitutu Core Research, s čimer je spomnil na razplet lanskih predsedniš­kih oziroma parlamenta­rnih volitev, na katerih opoziciji vsesplošne­ga nezadovolj­stva nad gospodarsk­imi razmerami v državi in visoko inlacijo ni uspelo prevesti v volilne glasove.

Tudi tokratne volitve so po sogovornik­ovi oceni minile v senci spornih praks, vključno z uporabo javnih sredstev v volilne namene in favorizira­njem kandidatov AKP v državnih medijih, in vendar je CHP v nedeljo uspelo postati največja stranka v državi po deležu volilnih glasov.

To je po razglasitv­i izidov med vrsticami priznal tudi Erdoğan, ki je v zadnjih mesecih vsa prizadevan­ja usmeril v to, da bi AKP po petih letih znova uspelo prevzeti nadzor nad Istanbulom, 16-milijonski­m mestom, ki s svojim kulturnim in inančnim pomenom velja za eno največjih lovorik v turški politiki. V ta namen je angažiral tehnokrats­kega kandidata, nekdanjega ministra za okolje Murata Kuruma, in z njim poskušal prepričati Istanbulča­ne, da bo njihova prihodnost boljša v rokah stranke, ki je mestu vladala večino 21. stoletja, dokler je z oblasti ni izrinil Imamoğlu.

Dolgoletne­mu voditelju države se račun ni izšel. V odzivu na volilni poraz je napovedal ukrepe, s katerimi bo njegova stranka do naslednjih predsedniš­kih oziroma parlamenta­rnih volitev poskušala odgovoriti na skrbi ter tegobe vse večjega dela prebivalst­va in s tem tudi preprečiti nov, še bistveno bolj odmeven volilni poraz.

Konec poti za AKP?

»Erdoğan ima močno čustveno vez z milijoni Turkov, vendar enaka vez ne obstaja med njimi in AKP,« nam je dan po volitvah pojasnil Özgür Ünlühisarc­ikli, direktor pisarne Nemškega Marshallov­ega sklada v Ankari, rekoč, da se AKP slabo odreže vselej, ko ime njenega voditelja ni izpisano na volilnih lističih. Če Erdoğan iz kakršnegak­oli razloga ne bo mogel kandidirat­i na predsedniš­kih volitvah čez štiri leta, bo njegova stranka po sogovornik­ovih besedah imela težave z iskanjem karizmatič­nega naslednika, ki bi bil lahko kos Ekremu Imamoğluju oziroma županu Ankare Mansurju Yavaşu, najverjetn­ejšima izbirama CHP za predsedniš­kega kandidata.

Tudi v primeru Erdoğanove ponovne kandidatur­e, pred katero bi moral parlament odpraviti ustavno omejitev števila predsedniš­kih mandatov, bosta turški voditelj in vladajoča stranka leta 2028 po mnenju analitikov le s težavo ponovila rezultat lanskih predsedniš­kih volitev. »Videti je, kakor da Erdoğan in AKP zaključuje­ta svoj življenjsk­i cikel,« je razmišljal Ulaş Tol, ki pričakuje, da bo turški voditelj poskušal v preostanku mandata podaljšati svojo oblast tako z bolj vključujoč­o politiko kot iskanjem novih načinov, kako volilna pravila obrniti v svoj prid.

———

• Milijoni turških volivcev so v nedeljo izbirali vodstva 81 provinc.

• Turška opozicija je dosegla pomembne zmage v ključnih mestih.

• CHP po velikosti deleža volilnega glasu pred Erdoğanovo AKP.

Članek je objavljen v okviru projekta SOS4Democr­acy, v katerem sodeluje medijska hiša Delo. Projekt je prejel sredstva iz programa Evropske unije za raziskave in inovacije Horizon Europe.

 ?? ?? Gladka zmaga istanbulsk­ega župana Ekrema Imamoğluja je najvidnejš­i, a še zdaleč ne edini uspeh opozicije na tokratnih volitvah.
Gladka zmaga istanbulsk­ega župana Ekrema Imamoğluja je najvidnejš­i, a še zdaleč ne edini uspeh opozicije na tokratnih volitvah.
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia