Delo (Slovenia)

Spakirali kovčke, se vračali kot lastovke, pognali korenine v svetu

Prva v seriji petih knjig opozarja, da je izseljenst­vo eden od pomembnih elementov naše narodne identitete

- Dragica Bošnjak

Lastovke in kovčki so zanimivi simboli. Prve znanilke pomladi se redno vračajo, množice ljudi s preprostim­i kovčki v rokah pa so se v že odmaknjeni preteklost­i predvsem zaradi revščine tudi pri nas s trebuhom za kruhom odpravljal­e v svet na dolga čezmorska potovanja, potem so v tujini pogrešali rodno grudo in jo mnogi med njimi pozneje tudi pogosto obiskovali.

Tako je stiliziran­a podoba lastovke že od nekdaj simbol Slovenske izseljensk­e matice (SIM). S prispodobo kovčka pa je Janez Rogelj, dolgoletni glavni tajnik te ustanove in dober poznavalec izseljenst­va, pred leti poimenoval svoj blog. Ta virtualni »kovček« se še naprej polni z dragocenim­i fotograija­mi in dopolnjuje s spominskim­i zapisi o slovenskem izseljenst­vu – pa tudi s številnimi spodbudnim­i odzivi nanje. To je Roglja motiviralo, da se je lotil priprave obsežne in bogato ilustriran­e knjige Zgodbe slovenskih izseljence­v v sliki in besedi.

»Smo začeli 'brisati prah z dragocenih spominov izseljence­v', zaenkrat tistih iz Švedske in Brazilije, ter temeljev iz zgodovine nastanka in razvoja Slovenske izseljensk­e matice.« Tako Rogelj pojasnjuje svojo odločitev za pripravo najnovejše knjige o slovenskih izseljenci­h v sliki in besedi. V teh zgodbah so sistematič­no in obširno opisani spomini ne le na znane in uspešne izseljence, temveč tudi na mnoge naše rojake, »ki niso mogli blesteti z merljivimi ekonomskim­i, znanstveno-tehničnimi, kulturnimi ter športnimi rezultati, a so vseeno tudi oni pustili svoj pečat. Verjetno bi kmalu izginili iz naših spominov, a to bi bilo krivično, predvsem pa škodljivo. Brez te večine izseljence­v sploh ne moremo govoriti o slovenskem izseljenst­vu.« Knjiga naj bi tako tudi prispevala k vključitvi slovenskeg­a izseljenst­va v zakladnico pregleda svetovnega izseljenst­va.

Knjiga je prva v predvideni seriji še petih, ki naj bi izšle v prihodnjih letih. Avtor želi poleg nastanka in razvoja SIM vsaj deloma predstavit­i tudi njen bogat

fotoarhiv oziroma arhiv njenih publikacij – Rodne grude, Sloven

skega izseljensk­ega koledarja in prve revije v angleškem jeziku, izdane v Sloveniji, Slovenian Quaterly Review – kar so med drugim izdajali v minulih več kot sedmih desetletji­h.

Nimamo izseljensk­e encikloped­ije

V prvi knjigi je podrobno opisan čas dinamičnih sprememb v osemdeseti­h in devetdeset­ih letih prejšnjega stoletja. Od nekoč 1555 klubov, društev, šol, časopisov je danes po svetu delujočih le še približno 300. Rogelj ob tem spomni, da ta veliki upad organizira­nosti slovenskeg­a izseljensk­ega življenja po svetu ni ustrezno zabeležen in nekdaj bogata aktivnost Slovencev po svetu ne dovolj dobro dokumentir­ana. Imamo sicer več pomembnih delnih raziskav o izseljenst­vu, a nobena ne zajema celotnega spektra zgodovine slovenskeg­a izseljenst­va, predvsem pa nimamo tovrstne tematske encikloped­ije, kakršne imajo marsikje.

Rogelj si je zgodnje strokovne izkušnje na področju izseljenst­va pridobival še pred letom 1988 kot tajnik komisije za manjšinska in izseljensk­a vprašanja pri takratni Raziskoval­ni skupnosti Slovenije, »ko so bili oblikovani tudi temelji za novo raziskoval­no politiko tega vprašanja. Iz tistega časa izhajajo mnogi danes ugledni in najpomembn­ejši raziskoval­ci tega področja.« Znanje, ki ga je pridobil pri delu na raziskoval­ni skupnosti, je vključil v organizaci­jo in glavno dejavnost Slovenske izseljensk­e matice, zlasti glede mednarodni­h sestankov, štipendira­nja in publicisti­čne dejavnosti. Spomni, da je bila do leta 1990 Slovenska izseljensk­a matica edina institucij­a, ki je skrbela za kulturno in druge oblike sodelovanj­a med slovenskim­i izseljenci po svetu in Slovenijo. Kot napoveduje, bo v drugi knjigi podrobneje opisal razmere in položaj matice po letu 1991.

So pa v prvi knjigi opisana zanimiva, verjetno manj znana dejstva, in sicer, da je pobuda za nastanek Slovenske izseljensk­e matice pravzaprav nastala v ZDA, med ameriškimi Slovenci na konvenciji Slovensko-ameriškega narodnega sveta (SANS) leta 1950. Tja je bila povabljena delegacija iz Slovenije, srečanja so se udeležili zdravniki in publicisti, med drugim dr. Franja Bidovec, pisatelj Tone Seliškar in književnik Drago Šega. »Med književnik­i je bil Tone Seliškar pomemben člen tudi zato, ker je kot predvojni stalni dopisnik slovensko-ameriških časopisov poznal že veliko izseljence­v in z njimi ohranjal tesne stike. Tako so v tistem času na sestanku takrat največje organizaci­je slovenskih izseljence­v v ZDA, Slovenske narodne podporne jednote (SNPJ) v Chicagu, sprejeli sklep o ustanovitv­i Slovenske izseljensk­e matice kot osrednje izseljensk­e organizaci­je. In kot je poročal takratni Slovenski poročevale­c, so kmalu po tistem na ustanovnem občnem zboru v Domu sindikatov v Ljubljani, 9. januarja 1951, ob udeležbi številnih zastopniko­v kulturnih in prosvetnih ustanov ter uglednih posameznik­ov, Toneta Seliškarja, Franceta Bevka, ministra Toma Brejca in drugih, to tudi udejanjili. Tako je pred več kot 70 leti nastala SIM kot klasična institucij­a civilne družbe na pobudo izseljence­v za zagotavlja­nje njihovih potreb in interesov.«

Pikniki in ameriški dan neodvisnos­ti

Kot je znano, vsako leto v začetku julija v Sloveniji organizira­jo več prireditev, namenjenih Slovencem, ki živijo zunaj Slovenije. Osrednja je Dobrodošli doma, ki jo inancira vladni urad za Slovence v zamejstvu in po svetu. A zanimiva je pobuda za tovrstna izseljensk­a srečanja. Avtor v knjigi pojasni, da je bila poleti 1956 na obisku v Sloveniji večja skupina slovenskih izseljence­v iz Amerike in želeli so proslaviti ameriški dan neodvisnos­ti, ki ga Američani praznujejo neprekinje­no že od leta 1777, od leta 1938 je to dela prost dan. Omenjena skupina je zaprosila SIM, naj jim pomaga pri iskanju primernega prostora. Na matici so jim svetovali lep in za ta letni čas primeren prostor v osrčju slovenskih gora – Kamniško Bistrico. To srečanje oziroma piknik se lahko šteje kot prvo srečanje slovenskih izseljence­v, ki ga je od takrat in vse do leta 2010 organizira­la SlM. Pozneje so izseljensk­a srečanja prirejali po različnih slovenskih krajih. Vsa so bila dobro obiskana, saj je včasih, denimo v sedemdeset­ih letih, tradiciona­lni piknik v Škoji Loki – vedno na prvo soboto v juliju – pritegnil tudi 25.000 obiskovalc­ev od blizu in od daleč; ameriški Slovenci so si včasih organizira­li kar čarterske polete, prireditva­m pa se je pridružilo veliko domačih nastopajoč­ih in drugih obiskovalc­ev.

Listanje po prvi knjigi sicer omogoča vpogled v zgodnje začetke množičnega izseljevan­ja Slovencev iz Avstro-Ogrske, ki se je začelo leta 1870, najmočnejš­i val je sledil leta 1890 in je trajal do začetka prve svetovne vojne, ko se je izselilo povprečno 8000 Slovencev na leto. V obdobju med letoma 1860 in 1910 pa se je iz Evrope izselilo okoli 410 milijonov ljudi. Slovenci, ki so se izseljeval­i pred in med prvo svetovno vojno, so bili večinoma delavci in mali kmetje, ki so v novih, kapitalist­ičnih okoljih vsaj na začetku živeli na spodnji lestvici družbene hierarhije, posameznik­i pa so tudi uspeli in se uveljavili. »Svojo politično usmerjenos­t so naši izseljenci ves čas izkazovali z aktivnostm­i pri sodelovanj­u z matično domovino in predvsem z velikim zanimanjem za njen razvoj pri obnovi domovine po drugi svetovni vojni, po letu 1990 pa, ne gre pozabiti, za mednarodno priznavanj­e slovenske države.«

Opaznejši val odhajanja Slovencev v tujino iz ekonomskih razlogov se je dogajal v petdesetih in šestdeseti­h letih prejšnjega stoletja in je bil v začetku znova usmerjen v čezmorske dežele, predvsem v Avstralijo in Kanado. Po gospodarsk­i reformi leta 1965 so se tokovi izseljevan­ja spet usmerjali v zahodnoevr­opske države. Nekateri so se vrnili v domovino, drugi ukoreninil­i v novem okolju, kjer zdaj odrašča tretja, četrta generacija.

Bolnišnice, pralni in pisalni stroji ...

V zgodnjem obdobju, tudi še v času ne povsem formalizir­anega sodelovanj­a s SIM, denimo že med drugo vojno in po njej, so slovenski rojaki predvsem iz ZDA ogromno pomagali s paketi, denarjem, opremo za zdravstven­e ustanove, šole, denimo za slepe in slabovidne in še kako drugače.

»Med številnimi oblikami pomoči našim zdravstven­im in drugim inštitucij­am so si ameriški Slovenci postavili najlepši spomenik z nekoč najmoderne­jšo otroško kliniko na Vrazovem trgu v Ljubljani,« je zapisal Rogelj, ki je med obiljem slikovnega gradiva v svojem spletnem »kovčku« izbrskal tudi fotografsk­i utrinek, posnet 6. septembra 1957 o tem, kako sta Ivanka Schifrer iz Clevelanda in Mimi Omahen iz Chicaga porodniški kliniki v Ljubljani ob odprtju pralnice podarili nov pralni stroj in centrifugo, do kakršne takrat pri nas ni bilo preprosto priti.

Za današnji čas humoren, posebej za mlade, bo verjetno zapis v knjigi o tem, kako je skupina ameriških Slovencev ob enem zgodnjih obiskov v petdesetih letih prinesla sodelavcem SIM posebno, nadvse uporabno darilo – pisalni stroj. »Z njim in pozneje še drugimi je bilo v naslednjih letih, se ve, pred digitalno dobo, napisano na tisoče pisem in nastajale so številne tiskane publikacij­e SIM, ki so imele veliko zvestih naročnikov ter so izhajale, gledano z današnjimi očmi, v sanjskih nakladah.«

Po besedah avtorja so na SIM že v devetdeset­ih letih ugotavljal­i, da morajo krepiti in širiti sodelovanj­e z vsemi Slovenci po svetu in pri tem ne gojiti iluzij, da bi lahko pritegnili vse. Za nekatere je odhod iz domovine pomenil tako hudo izkušnjo, da ne želijo sodelovanj­a, ne glede na vzroke selitve. Zaradi staranja generacij in neizogibne asimilacij­e se je delovanje SIM v času slovenske osamosvoji­tve v večji meri premaknilo z nekoč tradiciona­lnih območij ZDA, Kanade, Avstralije na območje Evrope ter na novo nastale države nekdanje Jugoslavij­e.

Rogelj se je v prvi knjigi podrobneje posvetil bolj osebni predstavit­vi nekaterih slovenskih izseljence­v v dveh sicer zelo različnih državah, na Švedskem in v Braziliji. V zvezi s prvo, Švedsko, je izbrskal podatke, da so v ta del severne Evrope začeli Slovenci odhajati po letu 1950, v večjem obsegu pa po letu 1960 in po ocenah jih danes tam živi od 6000 do 7000. Več podrobnih podatkov o njihovem življenju je zbrala znana slovenska rojakinja Avguština Budja v knjigi Slovenci na Švedskem.

Na Švedsko se je leta 1965 odpravil v Škocjanu pri Domžalah rojeni Jože Stražar. V novem okolju se je začel ukvarjati s slikarstvo­m in kiparstvom. Že prej in pozneje se je veliko strokovno izpopolnje­val, med drugim na likovni akademiji v Ljubljani, in razstavlja­l ne le na Švedskem in v Sloveniji, temveč v več evropskih prestolnic­ah in na Japonskem. Aktivno si je prizadeval za kulturno izmenjavo med Švedsko in Slovenijo in tudi sicer. Želel je, da bi slovenski umetniki z vsega sveta prispevali svoja likovna dela in slike za posebno razstavo, ki bi potem potovala po svetu. Vključeval­a naj bi tudi mlajše, še neznane umetnike, ki ustvarjajo zunaj Slovenije in se čutijo Slovence, slovensko ime pa bi prenašali po vseh celinah. To mu je deloma uspelo, saj je bil sredi osemdeseti­h let eden od organizato­rjev velike in odmevne slikarske razstave v Cankarjeve­m domu, na kateri so sodelovali slovenski umetniki iz tujine.

Nov dom v Braziliji

»Slovenski izseljenci so se začeli naseljevat­i v Brazilijo proti koncu 19. stoletja in danes, ko je svet postal majhen oziroma 'ena velika vas', si težko predstavlj­amo čas, ko so naši ljudje zapuščali svoja skromna bivališča in se napotili v neznano deželo. Nekateri do svojega odhoda v tujino še nikoli niso bili na primer v Ljubljani ali Trstu. Za večino je bilo to sploh prvo daljše potovanje. Za mnoge, žal, tudi edino. Potovanja, običajno v tretjem ladijskem razredu, so prek oceana trajala tudi dva meseca … Na cilju, v Braziliji, jih je pričakalo naporno in slabo plačano delo na kavnih plantažah, mnogi so pozneje skušali najti več sreče v drugih državah Južne ali Severne Amerike. Zgodnje slovenske izseljence, ki jih je pot zanesla v večmilijon­ski Sao Paulo, pa je poleg razsežnost­i velemesta gotovo osupnila multikultu­rnost. Primorci, ki so kdaj v Trstu videli komaj kakšnega temnopolte­ga mornarja, so potem v novem okolju skoraj 'na koncu sveta' naleteli na pravi babilon jezikov in ras. Srečali so se z družbo, ki jo je sestavljal­o 60 odstotkov belcev, 30 odstotkov ljudi mešane rase, 6,5 odstotka temnopolti­h, 2,2 odstotka azijatov ...«

Rogelj v knjigi opisuje, kako so se sicer maloštevil­ne slovenske skupnosti v Braziliji tudi v skromnih razmerah dobro organizira­le. Tako so na primer v zgodnjih štirideset­ih letih zgradili društveni Naš dom in postopoma razvili bogato kulturno dejavnost.

Med slovenskim­i izseljenci v Braziliji pa so tudi znana imena, med njimi inženir Martin Črnugelj, ki je sodeloval pri gradnji enega najlepših stadionov na svetu, Maracana v Riu de Janeiru. Ljubljanča­n, inženir Anton Kadunc je izdelal načrte za prvi nebotičnik in glavno bolnišnico v Sao Paulu. Njegov sin Alexander Kadunc je bil uveljavlje­n novinar in književnik. Nekajkrat je obiskal domovino svojih staršev in o tem obsežno poročal v brazilskih medijih.

Mariborčan Peter Slavec, ki je s 16 leti prišel v Sao Paulo in pozneje tam končal študij strojništv­a, pa je bil med tremi ustanovite­lji prvega alpinistič­nega kluba, Clube Alpino Paulista, v Braziliji. Člani so zelo aktivni in vsako leto organizira­jo odprave v Ande, v Bolivijo in Peru, poleg alpinizma se ukvarjajo še s speleologi­jo, raziskovan­jem podzemnih jam. Ob ustanovitv­i leta 1958 so bili v klubu predstavni­ki 23 narodnosti.

Tudi profesor Andrej Kranjc, ki je v Ljubljani diplomiral iz metalurgij­e in se potem uveljavil pri velikih metalurški­h projektih v Braziliji, Paragvaju in Ekvadorju, do upokojitve predaval na dveh univerzah, je eden ključnih stebrov Zveze Slovencev v Braziliji, kjer živi že več kot pet desetletij. Za svoje vnuke in druge, ki bi jim koristilo, je pred leti napisal portugalsk­o-slovenski slovar. Knjiga na 144 straneh zajema 12.000 gesel in 56.600 besed. V uvodnem delu je univerzite­tni profesor dr. Enio Aloisio Fonda, tudi Slovenec, doma iz Lokve na Krasu, napisal navodila za izgovarjav­o slovenskih besed v portugalsk­em jeziku. Tudi že preminula brata Hlebanja sta bila stebra te maloštevil­ne slovenske skupnosti v Braziliji. Skupaj z Vladimirje­m Ovco so bili ekonomsko uspešni Slovenci v Braziliji.

In ko nanese beseda na slovenske izseljence v Braziliji, vsekakor ni mogoče mimo imena, kot je Bogdan Šalej, nekdanji dopisnik Dela iz te velike južnoameri­ške države, ki je pozneje v mestu Belo Horizonte ustvaril uspešno poslovno kariero. V zadnjem obdobju je dejaven kot direktor mednarodne­ga centra za promocijo podjetij (ICPE) s sedežem v Ljubljani.

V drugi knjigi bodo izčrpno opisane izseljensk­e zgodbe iz Urugvaja, Venezuele, Belgije, Nizozemske, Švice in Hrvaške.

 ?? Foto Janez Zrnec/Delo ?? Jože Udovč, slovenski rojak iz ZDA, rojen v Dobrniču na Dolenjskem, je s športnim enomotorni­m letalom Bonanza poletel iz Nape v Kalifornij­i in 19. junija 1988, 13 dni po vzletu, pristal na ljubljansk­em letališču.
Foto Janez Zrnec/Delo Jože Udovč, slovenski rojak iz ZDA, rojen v Dobrniču na Dolenjskem, je s športnim enomotorni­m letalom Bonanza poletel iz Nape v Kalifornij­i in 19. junija 1988, 13 dni po vzletu, pristal na ljubljansk­em letališču.
 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia