Delo (Slovenia)

Gajser želi v mivki zakopati urok, ne honde

Jutri VN Sardinije, na kateri slovenski šampion Tim Gajser še ni dosegel odmevnega rezultata – Debi Nizozemca

- Peter Zalokar Tim Gajser

Mešane občutke ima Tim Gajser vsakič, ko je na vrsti VN Sardinije svetovnega prvenstva v motokrosu. Po eni strani je Riola Sardo njegov drugi dom, saj tam preživi večino časa med zimskimi pripravami, po drugi pa se zaveda, da globok in mehak pesek še zdaleč ni njegova najljubša podlaga. Bo pa petkratni svetovni prvak na hondi želel potrditi dobro pripravlje­nost pred vrhuncem prvega dela sezone v MXGP, prihodnjo nedeljo bo namreč VN Trentina, kjer bo Tiga243 imel ogromno podporo slovenskih navijačev. »Na to prizorišče nimam najboljših spominov, toda na pripravlja­lnih dirkah mi je šlo tukaj dobro (februarja je dvakrat zmagal; op. p.). Želim si, da bi tiste občutke prenesel na dve vožnji, prepričan sem, da zmorem,« optimizem ne zapušča Gajserja, ki so se mu dobre priprave obrestoval­e, saj je na uvodnih dveh tekmah, v Argentini in Madridu, osvojil drugo mesto. Obakrat je bil pred njim samo svetovni prvak Jorge Prado (Gas Gas) in Španec ima 10 točk prednosti pred 27-letnim Slovencem ter 22 pred Francozom Romainom Febvrom (Kawasaki). Na Sardiniji lahko za favorita označimo Jefreyja Herlingsa (KTM), ki je specialist za mehke proge. Prvak iz leta 2021 je četrti s 37 točkami zaostanka za Pradom.

»Vsekakor ne bo lahko, saj lahko globoka mivka povzroča veliko težav. Toda skozi leta sem se izboljšal v teh razmerah, zato želim pokazati, da sem lahko konkurenče­n za najvišja mesta,« je za Honda Racing povedal šampion iz Pečk, ki se je na dirko pripravlja­l na Hrvaškem. Tam jo je pri padcu skupil novi član moštva HRC Ferruccio Zanchi iz razreda MX2, ki bo izpustil Sardinijo. Ker je Gajserjev moštveni kolega iz MXGP Ruben Fernandez moral na operacijo kolena, bo priložnost v ekipi šefa Marcusa Pereire de Freitasa dobil Roan van de Moosdijk, mladi nizozemski voznik.

»Sardinija v preteklost­i ni bila naše prizorišče, morda se bo izkazal Roan, ki je vajen peska. Tim se dobro počuti in želi vsem pokazati, česa je sposoben tukaj,« pravi de Freitas.

Še čaka na zmagovalni oder

VN Sardinije na progi Le Dune (1750 metrov) je bila prvič na koledarju leta 2021, Tim Gajser pa še nikdar ni stal na zmagovalne­m odru. Na premierni dirki je bil 12., potem ko je v prvi vožnji padel in tudi v drugi čutil bolečine. Zmagal je Herlings. Leta 2022 ga je dejala močna viroza in je zasedel sedmo mesto. Prvi je bil Nizozemec

Calvin Vlaanderen. Gajser je lani Sardinijo izpustil zaradi poškodbe in operacije stegnenice, najboljši je bil Nizozemec Herlings pred rojakom Glennom Coldenhofo­m in Pradom, ki je pred dvema tednoma v Madridu vpisal jubilejno 40. zmago.

Tim Gajser bo imel družbo v rojaku Janu Pancarju, ki prav tako

Vsekakor ne bo lahko, saj lahko globoka mivka povzroča veliko težav. Toda skozi leta sem se izboljšal v teh razmerah, zato želim pokazati, da sem lahko konkurenče­n za najvišja mesta

vozi z licenco AMZS. Trebanjec je v prvi sezoni na 450-kubičnem motorju zbral 21 točk in zaseda 16. mesto. Prva vožnja za VN Sardinije bo jutri ob 14.15, druga ob 17.10. Kvaliikaci­je (20 minut in 2 kroga), ki zmagovalcu prinesejo 10 dodatnih točk (do desetega mesta se potem nižajo za točko), bodo danes ob 17.25.

 ?? Foto Honda Racing ?? Mehka proga na Sardiniji je Timu Gajserju povzročila že precej težav.
Foto Honda Racing Mehka proga na Sardiniji je Timu Gajserju povzročila že precej težav.
 ?? Foto AFP ??
Foto AFP

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia