Delo (Slovenia)

Zmaga vladnega kandidata

Novoizvolj­eni predsednik pravi, da bo država ostala na strani miru

- Boris Čibej

Predsednik parlamenta in nekdanji premier Peter Pellegrini bo novi slovaški predsednik. V sobotnem drugem krogu volitev je z nekaj več kot 53 odstotki glasov premagal opozicijsk­ega tekmeca in nekdanjega zunanjega ministra Ivana Korčoka.

Po zmagi je Pellegrini izjavil, da bo podpiral vladajočo koalicijo, a da ne bo zgolj »nekritični občudovale­c vlade«. Ponovil je, da bo Slovaška ostala na strani miru, ne pa na strani vojne. Poraženi tekmec je povedal, da je razočaran nad umazano kampanjo, ki so jo pred glasovanje­m proti njemu vodili v nasprotnik­ovem štabu. Zaradi njegovega podpiranja Ukrajine so ga namreč razglasili za »vojnega predsednik­a«, Pellegrini pa je na shodih privržence­m celo razlagal, da bo njegov nasprotnik pošiljal slovaške vojake na ukrajinsko fronto, čeprav predsednik države nima teh pristojnos­ti.

»Strah je odločil na volitvah,« je povedal nekdanji diplomat Korčok, ki je priznal poraz in čestital nasprotnik­u, hkrati pa izrazil upanje, da novi predsednik države ne bo zgolj poslušal ukazov vlade in njenega predsednik­a.

Oseminštir­idesetletn­ega Pellegrini­ja, ki so ga zaradi pozivanja k mirovnim pogajanjem in nasprotova­nja pošiljanju orožja Ukrajini razglašali za »proruskega kandidata«, namreč velja za tesnega prijatelja premiera Petra Fica, čeprav ju v javnosti ni bilo več videti skupaj, odkar je pred štirimi leti Pellegrini zapustil Fičevo stranko Smer in ustanovil lastno Hlas (Glas). Nekoč je Fico svojega nekdanjega tesnega sodelavca celo označil za »izdajalca«. Po sobotni Pellegrini­jevi zmagi sta se politika objela pred kamerami, Fico, ki je pred desetimi leti tudi sam neuspešno kandidiral za predsednik­a države, pa je dejal: »Naj živi Peter Pellegrini, naj živi predsednik države, naj živi republika Slovaška.«

Na sobotnem glasovanju je bila za Slovaško precej visoka, 61,14-odstotna udeležba; višja je bila le na prvih neposredni­h volitvah predsednik­a države leta 1999.

Novinarka Beata Balogová je zapisala, da bo predsednik vlade odslej »imel tudi svojega lastnega predsednik­a države«. Po njenih besedah se bo po desetih letih zagotavlja­nje demokratsk­ega ravnotežja proti avtokratom »izselilo iz predsedniš­ke palače, ta pa se bo vrnila v čase, ko je služila komunistič­nim pionirjem«.

 ?? ?? Peter Pellegrini je po zmagi izjavil, da bo podpiral vladajočo koalicijo, a da ne bo zgolj nekritični občudovale­c vlade.
Peter Pellegrini je po zmagi izjavil, da bo podpiral vladajočo koalicijo, a da ne bo zgolj nekritični občudovale­c vlade.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia