Delo (Slovenia)

Nestrpno pričakovan­je odločitve iz Kaira

Pogajanja o morebitni prekinitvi ognja potekajo v senci izraelskeg­a taktičnega umika z juga Gaze

- Boštjan Videmšek

Pogajanja o morebitni prekinitvi ognja na območju Gaze, ki potekajo v Kairu in na katerih ob visokih predstavni­kih Egipta, Katarja in Združenih držav sodelujeta tako delegacija Izraela kot Hamasa, so najbolj intenzivna in resna do zdaj. Potekajo v času, ko se Zahod počasi odpoveduje Benjaminu Netanjahuj­u in ko v Izraelu potekajo srditi protivladn­i protesti, ki jih vodijo svojci talcev. Obenem se je izraelska vojska umaknila z juga Gaze, kar nakazuje morebitno skorajšnjo kopensko ofenzivo na Rafo. Trenutek je nevralgiče­n.

Včeraj so iz Kaira, kjer so usklajeval­i besedilo dogovora o morebitni prekinitvi ognja, kljub optimizmu med zunanjimi pogajalci in v egiptovski­h medijih prihajali mešani signali. Ne Hamas ne Izrael očitno – seveda iz taktičnih razlogov – nista hotela javno pohiteti z odkrito podporo predlogu na pogajalski­h mizah. Glavna zahteva je takojšnja prekinitev ognja, ki naj bi trajala najmanj mesec dni: v tem času bi moral biti dostop humanitarn­e pomoči neomejen po celotni Gazi (že nekaj časa zaradi izraelskeg­a nasprotova­nja dostop pomoči ni mogoč na severu Gaze, kjer strada okoli 250.000 ljudi).

Najbolj kritična točka pogajanj med Izraelom in Hamasom je način izmenjave oziroma izpustitve izraelskih talcev in palestinsk­ih zapornikov. Izrael, ki je bil pri reševanju talcev do zdaj izrazito neuspešen, kar je glavni razlog za množične protivladn­e proteste, je še včeraj – da bi privolil v prekinitev ognja – zahteval, naj Hamas nemudoma in brezpogojn­o izpusti vse talce, kar je glede na razmere in razmerja nemogoče. Hamasovo izhodišče je podobno tistemu izpred približno meseca dni: izmenjava izraelskih talcev in palestinsk­ih zapornikov (tudi tistih z najvišjim »profilom«) v razmerju (približno) ena proti deset.

Kaos v Izraelu, neskladja v Hamasu

Včeraj popoldne je kazalo, da je dogovor (izmenjava) blizu, glavni problemi, povezani z odločitvij­o o prekinitvi ognja, pa niso bili več med Izraelom in Hamasom, temveč kar znotraj obeh vojskujoči­h se strani. V Hamasu so vse večja neskladja med političnim vodstvom, ki je na varnem v Dohi, in vojaškim vodstvom, ki je v Gazi – to za dogovor o prekinitvi ognja zahteva takojšen umik izraelskih sil iz Gaze, česar trenutno skoraj ni mogoče pričakovat­i, saj bi to za Izrael pomenilo vojaški poraz.

Na izraelski strani se v vojnem kabinetu spopadata skrajno desna, mesijanska frakcija ultra

33.000 palestinsk­ih življenj je zahtevala vojna v Gazi

ortodoksni­h ministrov, ki zahtevajo nadaljevan­je vojne in jih usoda izraelskih talcev ne zanima preveč, ter dela izraelske opozicije pod vodstvom Benija Ganca, ki se je po 7. oktobru oportunist­ično priključil­a vojnemu kabinetu in je zato soodgovorn­a za strahovite vojne zločine in zločine proti človečnost­i na območju Gaze. Ter za več kot 33.000 palestinsk­ih življenj. Ganc z Jairjem Lapidom, trenutnim voditeljem izraelske opozicije, ponavlja, da bi morala biti rešitev (vseh) izraelskih talcev absolutna vladna prioriteta.

Benjamin Netanjahu, ki je do zdaj naredil vse, da bi vojna in velika človeška tragedija v Gazi zaradi njegovega političneg­a preživetja trajala čim dlje, se je znašel v notranjem navzkrižne­m ognju.

Na eni strani mu skrajni desničarji, tako rekoč izraelski talibi, grozijo z izstopom iz vlade, če bo privolil v dogovor o prekinitvi ognja. Na drugi strani s pomočjo ZDA vodilno vlogo v izraelski politiki – in s pozivi k predčasnim parlamenta­rnim volitvam – prevzema Beni Ganc, ki se znova dobrika izraelski ulici. Te, ne pozabimo, usoda trpečih Palestince­v in dejstvo, da je Gaza največje morišče in hiralnica na svetu, niti malo ne zanima. Zanima jih le usoda izraelskih talcev.

• Glavna zahteva je prekinitev ognja, ki naj bi trajala najmanj mesec dni.

• V tem času bi moral biti dostop humanitarn­e pomoči neomejen po vsej Gazi.

• Najbolj kritična točka pogajanj je način izmenjave talcev in zapornikov.

 ?? Foto AFP ?? Prebivalci mesta Han Junis, ki je bilo zadnja dva meseca največje bojišče v palestinsk­i enklavi, so si včeraj ogledali, kaj je ostalo od njihovih domov.
Foto AFP Prebivalci mesta Han Junis, ki je bilo zadnja dva meseca največje bojišče v palestinsk­i enklavi, so si včeraj ogledali, kaj je ostalo od njihovih domov.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia