Delo (Slovenia)

Upanje za prvake, Celjani so brez najboljšeg­a strelca

Celje in Olimpija imata v 30. kolu 1. SNL domači, a različno zahtevni nalogi – Maribor brez navijačev zanesljivo do 7. zmage letos

- Gorazd Nejedly

Maribor po sinočnji gladki zmagi v uvodni tekmi 30. kola 1. SNL proti Muri (5:0; Soudani 20., 23., Jakupović 67., 74., Božić 71.) še ne pusti mirnega spanca Olimpiji, ki jo bodo danes izzvali lokalni tekmeci z dna lestvice Radomljani. V zgodnjih popoldansk­ih urah bodo vodilne Celjane izzvali zahtevnejš­i tekmeci iz glavnega mesta, Šiškarji, v Domžale pa prihajajo Slatinčani. Zadnje dejanje kola bo jutri na Boniiki.

Celje: Celje – Kostel Bravo (sodnik Bojan Mertik): V slačilnici ni miru, Damir Krznar ni trener zanje, to sta namig in videnje o nešampions­kih Celjanih zunanjih opazovalce­v. Na igrišču je nekoliko drugače, statističn­o in po igri so za razred ali dva pred tekmeci, v zadnjih dveh tekmah so sprožili kar 57 strelov, premoč v posesti žoge je na podobno visoki ravni. Pa vendar; Šiškarji so lahko Olimpijino upanje, za kaj bolj konkretneg­a pa morajo zeleno-beli narediti več. Odsotnost kaznovaneg­a najboljšeg­a strelca Aljoše Matka je lahko ena od težav, druga je, da je, kako bo z Luko Menalom, ki bi ga lahko ustrezno zamenjal. Od nekdanjega vidnega igralca Olimpije, ki ima talent in znanje, v Celju nimajo prav veliko koristi in je predvsem opozorilo za selektorje za Evropo, ko bodo iskali igralca z dodano vrednostjo in značajem. Šiškarj so resnejše ogrožanje Mariborčan­ov in bitko za Evropo zapravili proti Domžalčano­m. Ne morejo gor ne dol, kar pomeni, da so znova sproščeni in zato tudi nevarni.

Domžale – Rogaška (Martin Matoša): Po spomladans­kih igrah bi bila realnejši pogled na lestvici v obrnjenem vrstnem redu. A Domžalčani so se lahko oddahnili po festivalu evrogolov Spodnji Šiški. Ti pa so lahko zavajajoči. Kako jih je videl začasni trener Matej Podlogar in kolegi, kot posledica dobre predstave ali sreče? In znanja strelcev. Še teden dni nazaj bi bili Slatinčani favoriti, a tudi pri njih bi utegnil pasti padec forme, kot je tudi drugim. Bolje, da zdaj zaidejo v krizo, kot dva, tri kola pozneje. Težko bo trener Oskar Drobne držal moštvo v stanju »visoke motivacije in napetosti« še sedem tekem.

Ljubljana: Olimpija – Kalcer Radomlje (Mihael Antić): Ljubljanča­ni so v zadnjem trenutku rešili zagato, ki bi jih stala izgube tekmovalne licence. Povzročili so jo upravljavc­i, a je tudi posledica slovenske nogometne realnosti, po kateri zaslužek ali rentabilno­st poslovanja lahko zagotavlja­jo le zmage v Evropi in igralci. Olimpija pa bi potreboval­a še navijače, razumevajo­če poslovne partnerje ali pokrovitel­je, manj sovražno okolje in tudi učinkovite predstave z dodatkom šova. Kaj od tega ji manjka, ni težko (ne)videti ali (ne) slišati. Za poslovni del kluba je dobra stvar, da so na igrišču in na rezervni klopi tržno zanimivi igralci, za trenerja Zorana Zeljkovića, ki mukoma sestavlja učinkovit in privlačen igralni mozaik, pa to pomeni, da bo tudi poleti bolj kot ne na istem, kot je zdaj.

Koper: Koper – Aluminij (Žan Jazbec): Težki in duhamorni dnevi so pred koprskimi ustvarjalc­i, saj je sezona polna pričakovan­j tekmovalno že neuspešna, na njihovo srečo obstanek ni ogrožen. Vloga Koprčanov v dobrem mesecu (naslednji četrtek v Domžalah bodo nadomestil­i odpovedano tekmo 25. kola) dni bo zgolj sodelovaln­a, če bo še tekmovalna, potem bo trenerju Oliverju Bogatinovu veliko lažje. V navezi z glavnima selektorje­ma, predsednik­om Antejem Gubercem in njegovim sinom, športnim direktorje­m, Ivico, bo sestavljan­je moštva za nov vzpon v slovenski vrh in za Evropo precej manj stresno in bolj racionalno.

 ?? Foto Blaž Samec ?? Avstrijec pri Olimpiji Raul Florucz (pri strelu) je najbolj vroč Olimpijin napadalec, kar so zaznali tudi tuji ogledniki.
Foto Blaž Samec Avstrijec pri Olimpiji Raul Florucz (pri strelu) je najbolj vroč Olimpijin napadalec, kar so zaznali tudi tuji ogledniki.
 ?? Foto ales Cipot/fotolens.si ?? Ante Šimundža
Foto ales Cipot/fotolens.si Ante Šimundža
 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia