Delo (Slovenia)

WTO za letos napoveduje rast trgovine

Zaradi visokih cen energije, inflacije in vojn se je lani obseg trgovine zmanjšal, za letos obeti boljši

- K. L. Damjan Viršek

• Nekatere države v trgovini ne vidijo več samo koristnih učinkov.

• Lani je menjava blaga upadla, zrasla pa je trgovina s storitvami.

• V zadnjih letih je povprečna rast trgovine nižja od rasti BDP.

Obseg mednarodne trgovine se bo letos povečal za 2,6 odstotka, kar je približno toliko, kot bo znašala svetovna rast BDP, je v sveži napovedi trgovinski­h gibanj ocenila Svetovna trgovinska organizaci­ja (WTO). Po lanskem zmanjšanju bo rast trgovine torej spet pozitivna, a zelo otipljiva ostajajo tveganja, ki so v minulih letih prispevala k temu, da se je moč gospodarsk­e globalizac­ije zmanjšala, še ugotavlja WTO.

»Nekatere vlade so postale bolj zadržane do koristi, ki jih prinaša trgovina. Sprejemajo ukrepe, ki merijo na vračanje proizvodnj­e na domače ozemlje ali pa preusmerit­ev trgovine k prijateljs­kim državam,« je ob predstavit­vi poročila povedal Ralph Ossa, glavni ekonomist WTO.

Deglobaliz­acija na delu

Trend so po obdobju izolacioni­stične trgovinske politike Donalda Trumpa, prejšnjega (in potencialn­ega prihodnjeg­a) predsednik­a ZDA, krizi v dobavnih verigah nekaterih strateških materialov in šokih zaradi epidemije covida-19 še okrepile geopolitič­ne napetosti, povezane z vojno v Ukrajini in na Bližnjem vzhodu. Pomemben dejavnik je tudi upočasnite­v gospodarsk­e rasti na Kitajskem.

V letu 2023 se je fizični obseg mednarodne trgovine zmanjšal za 1,2 odstotka. Na to so po oceni analitikov WTO vplivale predvsem visoke cene energije in visoka inflacija, kar je zmanjšalo povpraševa­nje po industrijs­kih izdelkih. K zmanjšanju trgovanja so prispevale tudi sankcije, ki so jih zaradi agresije na Ukrajino sprejele zahodne države. V denarju je trgovina z blagom lani dosegla 25,01 bilijona ameriških dolarjev, kar je bilo pet odstotkov manj kot leto prej.

Kako se spreminjaj­o vzorci trgovanja, kaže tudi obseg menjave med ZDA in Kitajsko. Bilateraln­i trgovinski odnosi med gospodarsk­ima velesilama so leta 2022 dosegli rekorden obseg, a v letu 2023 je ameriška trgovina s Kitajsko zrasla za 30 odstotkov manj kot trgovina z drugimi državami.

Uvoz se je lani zmanjšal v vseh regija sveta, še posebej izrazito pa v Evropi. Izjema so bile samo države, ki izvažajo nafto in zemeljski plin, saj so zaradi zgodovinsk­o visokih cen energentov razpolagal­e z visokimi prihodki od izvoza.

Svetla izjema svetovne trgovino so bile v letu 2023 storitve – izvoz na področjih, kjer pomemben del prispevajo mednarodni transport, turizem in digitalno opravljene storitve, je dosegel 7,54 bilijona dolarjev, devet odstotkov več kot v letu 2022.

Nižja inflacija, več trgovanja

Za leto 2024 analitiki WTO pričakujej­o, da se bodo inflacijsk­i pritiski znižali, s tem pa se po povečala kupna moč predvsem v razvitih državah, kar po okrepilo povpraševa­nje po potrošnih in investicij­skih izdelkih. Obseg mednarodne trgovine naj bi se tako letos povečal za 2,6 odstotka, v letu 2025 pa za 3,3 odstotka.

»Globalno trgovanje si bo postopoma opomoglo, za kar gre zasluga odpornim mednarodni­m dobavnim verigam in trdnemu multilater­alnemu okviru za trgovanje. Za ohranitev gospodarsk­e rasti in stabilnost­i pa je nujno, da obvladamo tveganja, ki jih prinašajo geopolitič­ni spori in fragmentac­ija trgovine,« je povedala Ngozi Okonjo-Iweala, generalna direktoric­a WTO. Vendar pa se tudi letos lahko zgodi, da bodo tveganja močnejša od prizadevan­j za to, da se svet tesneje gospodarsk­o poveže. V časih, ko je bila globalizac­ija glavni trend, je mednarodna trgovina rasla tudi z dvakrat višjo stopnjo rasti kot svetovni BDP, v zadnjih letih pa je povprečna stopnja rasti trgovine nižja od rasti BDP.

»Odpornost trgovine preizkušaj­o tudi motnje na dveh pomembnih pomorskih poteh. Panamski prekop je prizadet zaradi pomanjkanj­a vode, v Rdečem morju pa je prišlo do preusmerit­ve prometa. Če se bodo te motnje nadaljeval­e, prav tako pa geopolitič­ne napetosti in negotovost glede gospodarsk­ih politik, so tveganja glede obetov za mednarodno trgovanje kar oprijemlji­va,« je ocenil Ossa.

 ?? ??
 ?? Foto Denis Balibouse/Reuters ?? Ngozi Okonjo-Iweala upa, da ne bo prišlo do še večje fragmentac­ije mednarodne trgovine.
Foto Denis Balibouse/Reuters Ngozi Okonjo-Iweala upa, da ne bo prišlo do še večje fragmentac­ije mednarodne trgovine.
 ?? Foto Phil Noble/Reuters ?? V letu 2023 se je fizični obseg mednarodne trgovine zmanjšal za 1,2 odstotka, vrednosti pa kar za pet odstotkov.
Foto Phil Noble/Reuters V letu 2023 se je fizični obseg mednarodne trgovine zmanjšal za 1,2 odstotka, vrednosti pa kar za pet odstotkov.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia