Delo (Slovenia)

Revnejši bežijo k AfD in Sahri Wagenknech­t

Anketa je pokazala, da se v največji članici EU izrisuje nov razredno-politični konikt

- Barbara Zimic

Stranke vladajoče koalicije so izgubile velik del zaupanja med tistimi s socialnoek­onomskega dna in iz spodnjega srednjega razreda. Gre za volivce, ki jih je socialnode­mokratska SPD zgodovinsk­o nagovarjal­a kot glavno volilno bazo.

Anketa ustanove Bartelsman­n Stitung je pokazala, da so stranke vladajoče koalicije, na čelu s SPD, izrazito izgubile zaupanje med najrevnejš­imi. Volivci bežijo k populistom in skrajni desnici, kar nakazuje razvoj novega razrednega konlikta v državi.

Od zveznih parlamenta­rnih volitev leta 2021 do danes se je zmanjšalo zaupanje v vlado kanclerja Olafa Scholza. K temu so prispevali številne krize, podedovani problemi in slab vtis, ki ga je s prepiri v javnosti naredila koalicija. Da je podpora strankam od takrat močno padla, ne preseneča. Danes bi koalicijsk­e stranke prepričale le še 34 odstotkov volivcev in ne bi mogle več sestaviti vlade.

Anketa ustanove Bartelsman­n Stitung, ki je blizu SPD, dokazuje tisto, o čemer že nekaj časa govorijo v Nemčiji in o čemer svarijo strokovnja­ki. Vladajoča koalicija nadpovpreč­no izgublja podporo v socialnoek­onomsko šibkejših delih družbe. V slojih, ki so pod družbenim povprečjem, ima koalicijsk­a trojica le še 21-odstotno podporo, na volitvah leta 2021 pa je iz tega sloja zanje glasovalo kar 46 odstotkov ljudi. V nižjem srednjem sloju, za katerega so značilni strahovi pred padcem pod povprečje in s tem iz srednjega sloja, imajo koalicijsk­e stranke le še 17-odstotno podporo (prej 46-odstotno).

Za parlamenta­rne volitve v prihodnjem letu je pomemben predvsem podatek, da se volivci iz teh dveh slojev ne obračajo h konservati­vni CDU, ki v nastopih pogosto nagovarja prav njih, ampak k skrajno desni Alternativ­i za Nemčijo (AfD) in novi stranki Sahre Wagenknech­t. CDU je z bavarsko CSU v obeh analiziran­ih slojih prejela le dodatne tri oziroma sedem odstotnih točk podpore, AfD pa je podporo v obeh slojih več kot podvojila na 27 oziroma 34 odstotkov. V nižjem srednjem sloju, za katerega je značilen strah pred izgubo statusa, je AfD prehitela CDU/CSU, ki ima 28 odstotkov podpore. Stranka Sahre Wagenknech­t ima štiri oziroma devet odstotkov podpore.

Strah jih žene k populistom

V ustanovi Bartelsman­n Stitung ugotavljaj­o, da so ti premiki povezani z izgubo zaupanja oziroma s strahovi pred prihodnost­jo. Od leta 2021 so namreč opazili desetodsto­tno zmanjšanje upanja na boljšo prihodnost, pri čemer se

• Vladajoča koalicija le še s 34 odstotki podpore med Nemci.

• Konservati­vni CDU in CSU se nista vidneje okrepili.

• Vse manj upanja na boljšo prihodnost med revnejšimi.

Manj premožni se vse bolj obračajo k skrajni desnici in populistom.

je pesimizem v prihodnji razvoj dogodkov izrazito povečal med najrevnejš­imi in v nižjem srednjem sloju. Nemški sociologi in politologi so v preteklih mesecih izpostavlj­ali problem strahu pred prihodnost­jo in izgubo socialnoek­onomskega statusa, kar številne žene v objem populistov. Do podobnih ugotovitev so prišli tudi avtorji pravkar objavljene ankete.

Ne gre toliko za dejansko izgubo statusa, kolikor gre za strah pred izgubo statusa. Srednji sloj, ki je bil vedno dejavnik stabilizac­ije, je danes izčrpan zaradi številnih kriz in temeljnih družbenih sprememb, so opozorili v ustanovi Bartelsman­n Stitung. Čeprav se o tem, kot pravijo, v javnosti pogosteje razpravlja šele v zadnjem času, gre za pojav, ki se razvija od preloma tisočletja.

Opažajo tudi, da se v družbi zarisuje nova ločnica med socialnoek­onomskimi sloji, ki bo povzročila nove razredne konlikte. Koalicijsk­e stranke imajo skupaj s CDU/CSU le še 60-odstotno podporo volivcev. Nadpovpreč­no, več kot 70 odstotkov, jih podpirajo volivci iz zgornjega srednjega in najvišjega sloja, v spodnjih slojih pa komaj nekaj več kot 50 odstotkov. Če sredinske stranke na prihajajoč­ih volitvah ne bodo našle poti nazaj do volivcev nižjih slojev, bo to v prihodnje morda močno zaznamoval­o nemško družbo.

 ?? Foto Michael Kappeler/AFP ?? Socialnode­mokratski SPD kanclerja Olafa Scholza ne uspe več nagovoriti šibkejših delov družbe.
Foto Michael Kappeler/AFP Socialnode­mokratski SPD kanclerja Olafa Scholza ne uspe več nagovoriti šibkejših delov družbe.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia