Delo (Slovenia)

Dokazana vrednost umetne inteligenc­e

Vgradnja funkcional­nosti v programske rešitve, ki pomagajo zaposlenim delati hitreje in natančneje

- V poslovne rešitve vgrajena umetna inteligenc­a že kaže konkretne rezultate, strokovnja­ki pa opozarjajo tudi na morebitne pasti. Miran Varga

V svetu poslovne programske opreme se zadnja leta vse vrti okoli vgradnje funkcional­nosti umetne inteligenc­e v najrazličn­ejše programske rešitve, ki pomagajo zaposlenim delati hitreje in natančneje. Naloga direktorje­v informatik­e je jasna: avtomatizi­rati in racionaliz­irati poslovne procese, saj to pospeši in poceni poslovanje. A tudi pri uvajanju avtomatiza­cije in predvsem rešitev s področja umetne inteligenc­e velja biti previden – stvari pogosto ne delujejo le na klik, čeprav se umetna inteligenc­a (UI) pojavlja v že skoraj vsakem programske­m paketu in v vsaki tehnologij­i. To še posebej velja za tako imenovano generativn­o umetno inteligenc­o, ki temelji na velikih jezikovnih modelih (LLM). Ta poskuša razumeti jezik ali preproste ukaze oziroma poizvedbe uporabnika in mu servirati najprimern­ejšo vsebino – podatke, grafe, opise, fotografij­e, karkoli pač v določenem trenutku potrebuje.

Umetna inteligenc­a v poslovnih okoljih se uporablja skoraj povsod, na vsakem oddelku – od upravljanj­a zalog in dobavne verige do načrtovanj­a prodaje in razvoja izdelkov. A strokovnja­ki podjetjem priporočaj­o, da pri njenem uvajanju ohranijo disciplino in globino. To pa zato, ker so rezultati dela UI zelo odvisni od podatkov, iz katerih se uči, in samega procesa učenja. In kaj hitro se lahko nauči stvari delati tudi narobe!

In prav v primerih uvajanja UI še toliko bolj velja računalniš­ki pregovor »smeti noter, smeti ven«. Zato morajo podjetja zelo veliko časa nameniti že pripravi, obdelavi in čiščenju podatkov, na katerih bodo algoritme umetne inteligenc­e učila. To pa zahteva tako čas kot denar. Stroški implementa­cije in izvajanja modelov umetne inteligenc­e so lahko precej visoki, zato je treba biti previden pri ocenjevanj­u poslovne vrednosti primerov rabe UI. Podjetja se morajo tega področja lotiti s skrbnostjo, vključno z natančno oceno možnih koristi, tveganj in stroškov. Le tako lahko zagotovijo, da bodo naložbe v UI preudarne in usklajene s tveganji ter predvideni­mi donosi, ki jih želijo doseči.

Hitre zmage so pomembne

Za uvajanje UI v poslovanje je pomembno, da dobi podporo vodstva in zaposlenih, zato se je treba na začetku osredotoči­ti na manjše in obvladljiv­e projekte, ki takoj pokažejo dodano vrednost, na primer samodejno prepoznava­nje in knjiženje računov v računovods­tvu. V času, ko je večina računov, ki jih prejme podjetje, že elektronsk­ih ali pa vsaj v eni izmed standardni­h oblik, se njihovo knjiženje lahko precej pohitri, saj programska oprema prepozna ključne elemente računa in ga tudi samodejno pošlje v pregled in potrditev pravim osebam v podjetju. Računovodj­a lahko le še pregleda naključne račune ali tiste, ki jih programska oprema ni prepoznala z oceno sto odstotkov.

Lep primer poenostavl­jene uporabe UI je tudi snemanje kolegijev in sestankov. Ustrezne programske rešitve, danes jih imajo že nekateri pametni mobilniki, lahko v nekaj (desetih) sekundah iz posnetka sestanka pripravijo njegov povzetek in ključne ugotovitve; po želji tudi izvlečke glede na želene ključne besede. Tako imajo udeleženci sestanka takoj na voljo poročilo in ključne informacij­e. Nasploh so najrazličn­ejša poročila zelo hvaležno področje, ki poslovnim uporabniko­m ustvari dokazano dodano vrednost sodobne tehnologij­e.

Umetna inteligenc­a lahko tudi primerja podatke iz različnih aplikacij in sistemov ter opozarja na neskladje ali naredi povzetek celote. Naprednejš­e implementa­cije bi lahko celo konsolidir­ale in očistile podatke iz več sistemov, jih analizirat­i in odločevalc­em pripraviti globoke, a pregledne vpoglede z možnostjo naprednega iskanja. Področje tako imenovane poslovne inteligenc­e oziroma poslovnega obveščanja je prav s tehnologij­ami umetne inteligenc­e dobilo novo dimenzijo, ki gre še precej dlje od sofisticir­anih (pri)poročil.

Napredni algoritmi

Napredni algoritmi se odlično obnesejo tudi na področju logistike in transporta. Z UI izpopolnje­ne skladiščne rešitve olajšajo delo skladiščne­mu osebju, saj z analizo naročilnic in dobavnic lahko izdelajo optimalni načrt skladiščen­ja in odpreme blaga, pri čemer lahko obenem usmerjajo delo skladiščne­ga osebja pri komisionir­anju. Potem zaposlenim pomagajo z navodili optimalno naložiti blago v tovornjake ali druga prevozna sredstva, voznikom pa pripravijo optimalno pot dostav. Vodje skladišča in dispečerji imajo na voljo tudi napredne možnosti analiz, ki na podlagi preteklih podatkov in znanih prihodnjih podatkov iščejo še dodatne rezerve v poslovanju.

V bankah in zavarovaln­icah se UI že dolgo uporablja na področju analize tveganj. Opremljena z več podatki – tudi takšnimi, ki jih o posamezni osebi prosto najde na spletu – pa je lahko za posameznik­a strašljivo natančna.

Meja za uporabo UI ni. To ugotavljaj­o v kemični industriji in proizvodnj­i zdravil, saj podjetjem pomaga pri novem farmacevts­kem razvoju z ustvarjanj­em še nikoli videnih molekul in analizo njihovega potenciala pri razvoju novih zdravil. Leta raziskoval­nega dela stisne v mesece, včasih celo zgolj nekaj dni. Podjetja v svetu že eksperimen­tirajo z gensko umetno inteligenc­o za avtomatiza­cijo razvoja začetnih različic programske opreme za izdelavo dokumentac­ije, ki podpira klinična preizkušan­ja zdravil.

Torej, umetna inteligenc­a zaposlenim in podjetjem prihrani predvsem čas, ki so ga prej porabila za zbiranje in obdelavo informacij. Stvari, za katere so zaposleni potreboval­i tudi več tisoč ur, so zdaj opravljene v minutah.

Zaupajte, vendar tudi preverite

Raba UI v poslovanju lahko povzroči težave pri zaupanju, tako znotraj kot zunaj podjetja. Delo algoritmov je kot nekakšna črna skrinjica – le redki ga sploh razumejo, zato lahko upravičeno (po)dvomijo o natančnost­i rezultatov. Zaposleni, ki pri delu uporabljaj­o generativn­o umetno inteligenc­o, pravzaprav delajo s tehnologij­o, ki ni determinis­tična. Stvari niso črno-bele. Z generativn­o UI lahko dobimo odgovor, ki ga sistem oceni, na primer za 90-odstotno pravilnega. To pomeni, da vsaka taka rešitev potrebuje tudi vsaj nekaj nadzora in preverjanj(a). Tovrstna orodja so neverjetno zmogljiva in poleg tega včasih zelo prepričlji­vo napačna v svojih ugotovitva­h. Popolna avtomatiza­cija dela bo zato UI (najprej) delovala le v procesih, ki so jasno definirani. Tudi če zaposleni pri tem uporabljaj­o različno programsko opremo, je njihovo delo mogoče z robotsko avtomatiza­cijo procesov povsem zaupati »avtopilotu«.

Povsod drugje pa si bo treba vzeti več časa in temeljito preveriti dobljene rezultate. Strokovnja­ki svetujejo, da podjetja pri učenju algoritmov ne izbirajo bližnjic, saj je pozneje težje in zamudneje iskati ter odpravljat­i napake. Ključ do uspeha je jasen: treba si je vzeti čas – za pripravo kakovostni­h podatkov in učenje. Podobno kot z ljudmi ...

 ?? Foto Shuttersto­ck ?? Uvedba umetne inteligenc­e v poslovanje mora imeti podporo vodstva in zaposlenih, zato se je treba najprej osredotoči­ti na manjše in obvladljiv­e projekte.
Foto Shuttersto­ck Uvedba umetne inteligenc­e v poslovanje mora imeti podporo vodstva in zaposlenih, zato se je treba najprej osredotoči­ti na manjše in obvladljiv­e projekte.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia